100-lecia archidiecezji gdańskiej » W siedzibie Kurii Metropolitalnej odbył się briefing prasowy poświęcony peregrynacji relikwii św. Wo... W tygodniku „Sieci”: IPN będzie twierdzą nie do zdobycia » W wywiadzie dla tygodnika „Sieci” prezes IPN dr. Karol Nawrocki wyjaśnia, dlaczego Platforma Obywate... Podsumowano 10 etapów badań archeologicznych na Westerplatte » W Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku podsumowano 10 etapów badań archeologicznych na Westerplatte.-... Zmarł Paweł Huelle » Nie żyje Paweł Huelle, poeta, pisarz, autor bestselleru „Weiser Dawidek”, wykładowca akademicki oraz... Radni PiS chcą wyjaśnień w sprawie wycięcia wierzby przy ul. Wajdeloty » Przy ul. Wajdeloty wycięto wierzbę. Radni PiS Przemysław Majewski, Andrzej Skiba i Roman Plewa wraz ... Prezydent Andrzej Duda w tygodniku „Sieci”: Tusk nie będzie moim premi... » W nowym numerze „Sieci” prezydent Andrzej Duda w wyjątkowym wywiadzie wyjaśnia powody powierzenia mi... Inauguracja cyklu „Muzyczne popołudnie w Muzeum" » Koncert Mikołaja Sikały zainaugurował cykl recitali fortepianowych w ramach współpracy Muzeum II Woj... ROD "Kaczeńce" bez zmian » W sobotę 18 listopada na nadzwyczajnym zebraniu Stowarzyszenia Ogrodowego Rodzinnego Ogrodu Działkow... Fudakowski: to jest demoralizacja » Komentarz Stanisława Fudakowskiego, sekretarza Stowarzyszenia "Godność" do Oświadczenia jakie wydano... L. Brudzyński komisarzem Sopotu » Premier RP Mateusz Morawiecki wyznaczył Lucjana Brudzyńskiego do pełnienia - od 15 listopada br. - f...
Prokurator sprawdza... SKT a zasady Karnowskiego
czwartek, 23 listopada 2023 17:36
Prokurator sprawdza... SKT a zasady Karnowskiego
Prokuratura Okręgowa w Bydgoszczy od kwietnia b. roku prowadzi

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że
Powołano Spółkę Akcyjną Wybrzeże Gdańsk S.A.
wtorek, 28 listopada 2023 15:09
Powołano Spółkę Akcyjną Wybrzeże Gdańsk S.A.
Komunikat właścicieli Wybrzeże S.A. dotyczący powołania
Przełamanie Gedanii u siebie*Baltia wygrywa rundę jesienną
sobota, 18 listopada 2023 14:29
Przełamanie Gedanii u siebie*Baltia wygrywa rundę jesienną
I LIGA FORTUNA
Rekordowa seria zwycięstw Arki Gdynia trwa.
Czas derbów!
czwartek, 23 listopada 2023 17:46
Czas derbów!
Po ponad 3 latach czekają nas kolejne emocje derbowe. Po zawieszeniu

Galeria Sztuki Gdańskiej

Gdańskie Barwy, Gdańskie Tonacje
niedziela, 19 listopada 2023 18:48
Gdańskie Barwy, Gdańskie Tonacje
Zakończenie sezonu wystawienniczego 2023 „Gazety Gdańskiej”

Sport w szkole z ORLENEM

Sztafetowe biegi przełajowe
niedziela, 01 października 2023 14:07
Sztafetowe biegi przełajowe
Sztafetowe biegi przełajowe rozegrane 26 i 27 września w Parku im.
Piękna Zośka
wtorek, 14 listopada 2023 19:40
Piękna Zośka
Długie jesienne wieczory sprzyjają, a wręcz zachęcają do

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
poniedziałek, 24 lipca 2023 10:43
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
To było pierwsze tego typu wydarzenie w regionie. W Wejherowie
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Pomorskie Smaki na Jarmarku Dominikańskim

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
piątek, 09 sierpnia 2013 19:26

W ramach Jarmarku Dominikańskiego 2013 odbył się konkurs kulinarny na Pomorskie Smaki. Przystąpili do niego zarówno Kociewiacy, jak i Kaszubi. Przede wszystkim panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które na gotowaniu znają się bardzo dobrze. Swoje sztandarowe dania przygotowały też restauracje i właściciele gospodarstw agroturystycznych. Do finału wybrano po 5 produktów w każdej z 4 kategorii (produkty zwierzęce, roślinne, napoje tradycyjne oraz inne), a także 6 potraw.


Można było posmakować wiele regionalnych potraw. Na słono, do skosztowania był tradycyjny półgęsek, salcesony grzybowy i ozorkowy, kiszka mięsna prosto z weka, a także biszkopt z kaszanki. Natomiast na słodko były przepyszne szampanki i bezy, czyli kulinarna duma pań z KGW w miejscowości Grabina Zameczek. Były też przepięknie podane jabłka czernińskie oraz miód lipowy, który najlepiej smakował odkrojony prosto z plastra. W kategorii napoje rywalizowały pomiędzy sobą sok truskawkowy, kompot z ogórków, nalewki w różnych smakach oraz piwo „Starogdańskie”. Było również wiele ciastek piaskowych o różnych kształtach.


alt


Najtrudniejszym wyzwaniem dla komisji konkursowej było wybrać jedną spośród sześciu tradycyjnych potraw, które  zostały przygotowane na oczach gości. Jury oceniało nie tylko smak i zgodność wykonania z tradycją i przepisem, ale również walory estetyczne.


alt



Dzięki zorganizowaniu konkursu Pomorskie Smaki widać, że nasze tradycyjne smaki wciąż żyją i mają długa tradycję. Dlaczego zatem nie mamy możliwości powszechnego zakupu większości z tych produktów? Dlaczego nie sławią one naszego regionu? Takie pytanie zadawali członkowie jury, którzy wspólnie doszli do słusznego wniosku, że Jarmark św. Dominika powinien przede wszystkim dać nam możliwość zakupu tego, co jest tradycyjne dla naszego pomorskiego regionu. Tak jak Krupówki w Zakopanem kojarzą nam się z oscypkami, tak znakiem rozpoznawczym Jarmarku św. Dominika powinny być nasze regionalne produkty i potrawy.


alt


W ramach Pomorskich Smaków na oczach publiczności Ewa Kowalska (na zdjęciu z prawej) z portalu ibedeker.pl przyrządziła dwie potrawy „śledzie znad Motławy" oraz letnią sałatkę z pomorskich warzyw i jajek kupionych podczas cyklicznej imprezy „Bo ze wsi” organizowanej w Domu Zarazy.
W pracach przygotowawczych towarzyszyła jej Alicja Drzewiecka (z lewej), autorka bloga kulinarnego. Gościem spotkania, aczkolwiek przede wszystkim gospodarzem całego projektu „Pomorskie Smaki", był marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. Kosztując ze smakiem dwie przygotowane potrawy powiedział: - Dla mnie Pomorskie Smaki, to przede wszystkim Kaszuby, a od strony kulinarnej to słodkowodne ryby. Musimy wspólnie zadbać o to, aby o naszych regionalnych potrawach mówiono głośno w całej Polsce, a także i poza jej granicami.


alt


Całe to wydarzenie odbywało się w namiocie Pomorskich Smaków przy ulicy św. Ducha w Gdańsku. Mimo ogromnych upałów, cieszyło się dużym zainteresowaniem wielu mieszkańców Trójmiasta jak i turystów. 

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież