Holland House Residence Gdańsk — kameralny adres na Długim Targu. Hanz... » Są hotele, które „robią robotę”, i takie, które dodatkowo opowiadają historię miejsca. Holland House... Warsaw Hostel Centrum – więcej niż nocleg. Historia, komfort i 24/7 w ... » Warszawa potrafi oczarować, ale by naprawdę poczuć jej rytm, warto zatrzymać się tam, gdzie miasto b... GEMO na Długim Targu: prawdziwa Gruzja tuż pod oknami gdańskiego ratus... » Nie każdy lokal „z kuchnią świata” potrafi uchwycić to, co w danym kraju najcenniejsze: smak, rytuał... REDAKTOR Jakubowski nie żyje » Nie żyje Jan Jakubowski (84.l), dziennikarz i wydawca, w latach 1991-96 redaktor naczelny "Dziennika... Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy » Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego zainicjowa... Dość obłędu - po pierwsze dziecko! » Dlaczego nie chcemy rodzić dzieci!Na łamach "Gazety Wyborczej", alarmuje prof. Piotr Szukalski, zano... Fort24 – Twój magazyn spokoju i porządku w sercu Warszawy » W szybko zmieniającej się Warszawie, gdzie każdy metr kwadratowy ma ogromne znaczenie, znalezienie m... Hotel Mokotów – nowoczesny adres w zielonej dzielnicy. Komfort, praca ... » Mokotów to Warszawa w pigułce: biurowe zagłębie i kawiarniane ulice, dużo zieleni i szybki dojazd do... Food Hall Długi Targ – jeden adres, wiele historii. Zjedz jak chcesz, ... » W samym środku gdańskiego Głównego Miasta, między Dworcem Artusa a Zieloną Bramą, jest miejsce, któr... Wolna Europa – smak polskiej i europejskiej tradycji w sercu Mokotowa.... » W samym sercu warszawskiego Mokotowa, kilka kroków od siedziby Polskiego Radia, działa miejsce, któr...
Reklama
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
poniedziałek, 06 października 2025 18:39
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im.
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Staszek
czwartek, 25 września 2025 11:03
Staszek
Był człowiekiem słowa – i to słowa używanego w sposób

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Pomorskie Smaki na Jarmarku Dominikańskim

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
piątek, 09 sierpnia 2013 19:26

W ramach Jarmarku Dominikańskiego 2013 odbył się konkurs kulinarny na Pomorskie Smaki. Przystąpili do niego zarówno Kociewiacy, jak i Kaszubi. Przede wszystkim panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które na gotowaniu znają się bardzo dobrze. Swoje sztandarowe dania przygotowały też restauracje i właściciele gospodarstw agroturystycznych. Do finału wybrano po 5 produktów w każdej z 4 kategorii (produkty zwierzęce, roślinne, napoje tradycyjne oraz inne), a także 6 potraw.


Można było posmakować wiele regionalnych potraw. Na słono, do skosztowania był tradycyjny półgęsek, salcesony grzybowy i ozorkowy, kiszka mięsna prosto z weka, a także biszkopt z kaszanki. Natomiast na słodko były przepyszne szampanki i bezy, czyli kulinarna duma pań z KGW w miejscowości Grabina Zameczek. Były też przepięknie podane jabłka czernińskie oraz miód lipowy, który najlepiej smakował odkrojony prosto z plastra. W kategorii napoje rywalizowały pomiędzy sobą sok truskawkowy, kompot z ogórków, nalewki w różnych smakach oraz piwo „Starogdańskie”. Było również wiele ciastek piaskowych o różnych kształtach.


alt


Najtrudniejszym wyzwaniem dla komisji konkursowej było wybrać jedną spośród sześciu tradycyjnych potraw, które  zostały przygotowane na oczach gości. Jury oceniało nie tylko smak i zgodność wykonania z tradycją i przepisem, ale również walory estetyczne.


alt



Dzięki zorganizowaniu konkursu Pomorskie Smaki widać, że nasze tradycyjne smaki wciąż żyją i mają długa tradycję. Dlaczego zatem nie mamy możliwości powszechnego zakupu większości z tych produktów? Dlaczego nie sławią one naszego regionu? Takie pytanie zadawali członkowie jury, którzy wspólnie doszli do słusznego wniosku, że Jarmark św. Dominika powinien przede wszystkim dać nam możliwość zakupu tego, co jest tradycyjne dla naszego pomorskiego regionu. Tak jak Krupówki w Zakopanem kojarzą nam się z oscypkami, tak znakiem rozpoznawczym Jarmarku św. Dominika powinny być nasze regionalne produkty i potrawy.


alt


W ramach Pomorskich Smaków na oczach publiczności Ewa Kowalska (na zdjęciu z prawej) z portalu ibedeker.pl przyrządziła dwie potrawy „śledzie znad Motławy" oraz letnią sałatkę z pomorskich warzyw i jajek kupionych podczas cyklicznej imprezy „Bo ze wsi” organizowanej w Domu Zarazy.
W pracach przygotowawczych towarzyszyła jej Alicja Drzewiecka (z lewej), autorka bloga kulinarnego. Gościem spotkania, aczkolwiek przede wszystkim gospodarzem całego projektu „Pomorskie Smaki", był marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. Kosztując ze smakiem dwie przygotowane potrawy powiedział: - Dla mnie Pomorskie Smaki, to przede wszystkim Kaszuby, a od strony kulinarnej to słodkowodne ryby. Musimy wspólnie zadbać o to, aby o naszych regionalnych potrawach mówiono głośno w całej Polsce, a także i poza jej granicami.


alt


Całe to wydarzenie odbywało się w namiocie Pomorskich Smaków przy ulicy św. Ducha w Gdańsku. Mimo ogromnych upałów, cieszyło się dużym zainteresowaniem wielu mieszkańców Trójmiasta jak i turystów. 

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież