Brządkowski wygrał proces i wybory » Trudno było sobie wyobrazić inny finał - Karnowski i Pobłocki muszą zapłacić po 2500 zł na cel społe... Dzień Ziemi w Przedszkolu nr 31 » Ekologia i dbanie o środowisko były głównymi tematami Dnia Ziemi zorganizowanego w Przedszkolu nr 31... Nowi włodarze w Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie, bez zmian Kartuzach i S... » W niedzielę odbyła się II tura wyborów samorządowych. W Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie wybrano nowe w... Rozprawa w trybie wyborczym w Tczewie » Łukasz Brządkowski, kandydat na prezydenta Tczewa pozwał swojego konkurenta i wspierającego go posła... Kalkowski milczy o pracy w PORD, Gołuńskiego zaprosi prokurator - prze... » Przedwyborcze napięcie w Szemudzie i Kartuzach. Skazany za niewypłacenie 300 tys. zł wynagrodzeń nau... Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały » Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil Struk uzyskał najlepszy indywidualni... Ryszard Czarnecki w tygodniku „Sieci”: Polacy, idźmy z Trumpem! » W nowym numerze „Sieci” Ryszard Czarnecki, poseł do Parlamentu Europejskiego w zaskakującym wywiadzi... O pożytku głupoty i jeszcze raz o budowie CPK » Nie musiałem zbyt długo czekać na odpowiedź, choć z góry wiedziałem, że taka będzie musiała nastąpić... T. Rakowski ocenia: Dwie drużyny w Gdańsku » O wyniku wyborczym PiS w Gdańsku, o rozłamie wewnątrz partii i kampanii, która była prowadzona dwuto... Gdańska rada: liderzy i outsiderzy » Dziś remanenty wyborcze. W Gdańsku najwięcej głosów do rady miasta uzyskała Aleksandra Dulkiewicz, k...
Reklama
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:32
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
sobota, 20 kwietnia 2024 20:28
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
W niedzielę o godz. 14.00 w Ostrowie rozpocznie się mecz 2. kolejki
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
piątek, 19 kwietnia 2024 14:48
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
I LIGA FORTUNA
Ostatnia kolejka I-ligowa nie była
Lechia wykonała kolejny krok do powrotu do ekstraklasy
sobota, 20 kwietnia 2024 19:14
Lechia wykonała kolejny krok do powrotu do ekstraklasy
Kolejne trzy punkty i kolejny krok Lechii do ekstraklasy.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
sobota, 13 kwietnia 2024 18:02
Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
Tytuł ostatniej wystawy Michała Wójcika nie może zaskakiwać.

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Ciemności kryją ziemię
środa, 17 kwietnia 2024 14:01
Ciemności kryją ziemię
Od pierwszych chwil ciemność, a właściwie półmrok towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Czy w Głównym Mieście zjesz smaczną zupę?

Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
piątek, 12 sierpnia 2016 12:49

W tradycji polskiej zupa stanowi obiadowe preludium – w dwudaniowym obiedzie poniekąd pełni rolę przystawki. Jest mniej sycąca, niż drugie danie, ale mimo to zaspokaja głód. Nic w chłodniejsze dni nie rozgrzewa tak skutecznie jak talerz ciepłej zupy. „Gazeta Gdańska” postanowiła sprawdzić, czy w restauracjach Głównego Miasta w Gdańsku można zjeść dobrą zupę. W każdym z lokali zamówiliśmy żurek oraz drugą zupę z karty menu, na którą w danej chwili mieliśmy ochotę.


Pierwszym lokalem, który przetestowaliśmy pod kątem zup jest Cafe Bar Mon Balzac, który znajduje się przy ulicy Piwnej. Zamówiliśmy żurek staropolski oraz rosół królewski z domowymi kluseczkami. Żurek był pyszny i bardzo bogaty. W niezwykle smacznym wywarze pływała duża ilość białej i nieco mniej wędzonej kiełbasy, kawałki boczku, drobno pokrojone w słupki warzywa, kawałki jajka oraz grzyby. Zupa była świetnie przyprawiona i odpowiednio gęsta, a boczek i kiełbasa powodowały, że przez typową dla żurku kwaskowatość przebijał się przyjemny akcent wędzenia. Porcja była duża i można się było nią najeść. Rosół królewski również spełnił nasze oczekiwania. Był klarowny, odpowiednio słony, tłusty, ale nie zanadto, aromatyczny i miał apetyczny kolor. Czuć było zdecydowaną wołową nutę, a także smak kurczaka, którego kawałki pływały w bulionie. Domowe kluseczki okazały się kluskami lanymi. Były smaczne, ale się posklejały, co trochę utrudniło jedzenie, jednak doznania smakowe zrekompensowały tę drobną niedogodność. Za dwie solidne porcje pysznych zup zapłaciliśmy około 30 zł i naszym zdaniem były to dobrze wydane pieniądze.


Pisząc o Mon Balzac nie możemy się powstrzymać, by nie wspomnieć o innym daniu, które co prawda zupą nie jest, ale warto zwrócić na nie uwagę. Jest to carpaccio z podpiekanej piersi gęsiej przekładane jabłkiem, serwowane z orzechami włoskimi, rukolą i owocami (zwykle są to maliny), okraszone miodem i najprawdopodobniej emulsją z octu balsamicznego. Dodatkiem są grzanki z serem pleśniowym. Jest to pięknie skomponowane danie. Różnorodne smaki dopełniają się, a z każdym kęsem nasze kubki smakowe odkrywają nowe doznanie. Już sam zapach sprawia, że cieknie przysłowiowa ślinka. Carpaccio w Mon Balzac kosztuje 19 zł. Porcja jest niewielka, jak na przystawkę przystało, a cena wydaje się dość wysoka, ale naszym zdaniem danie jest warte swojej ceny.


Druga restauracja, w której testowaliśmy zupy, to Tawerna Dominikańska, mieszcząca się przy ulicy Targ Rybny nad samą Motławą. Jakiś czas temu o tym lokalu było dość głośno za sprawą pewnego popularnego, kulinarnego programu telewizyjnego. W Tawernie Dominikańskiej zamówiliśmy żurek oraz krem pomidorowo-marchwiowy z kluseczkami. Żurek w tym lokalu serwowany jest w chlebku, co wygląda efektownie. Pieczywo, w którym podano nam zupę było świeże. Żurek był bardzo smaczny, odpowiednio kwaśny i gęsty oraz dobrze doprawiony. Pływały w nim kawałki białej kiełbasy, boczku i jajka, a także cebula, drobno pokrojone warzywa oraz grzyby. Całość tworzyła naprawdę przyjemną i udaną kompozycję smakową. Po jakimś czasie chlebek, w którym podawana jest zupa, rozmięka wewnątrz i wówczas możemy łyżką odrywać kawałki pieczywa z dna i ścianek, co jeszcze wzbogaca zupę. Porcja zupy była solidna i sycąca. Bardzo smakował nam również fantastyczny krem pomidorowo-marchewkowy. Był lekko słodki, świetnie doprawiony i niesamowicie aromatyczny m.in. za sprawą bazylii. Czuć było zarówno pomidory, jak i marchewkę, z przewagą pierwszego składnika. Zupa-krem była lekka, ponieważ nie była za gęsta – miała idealną konsystencję. Danie cieszyło nie tylko kubki smakowe i nozdrza, ale także oczy, ponieważ krem miał piękny, intensywny kolor, który został przełamany zielenią świeżego listka bazylii. Dodatkiem do zupy były pyszne domowe kluseczki, które przypominały nieco kopytka. Zupa zniknęła z talerza natychmiast, a jej porcja była nieco mniejsza, niż żurku. Za dwie zupy w Tawernie Dominikańskiej zapłaciliśmy 35 zł.



alt

Pyszny żurek w chlebku w Tawernie Dominikańskiej.



Kolejny lokal, w którym gościliśmy to Browar Piwna, który, jak nazwa wskazuje, znajduje się przy ulicy Piwnej. Zamówiliśmy tam żurek staropolski z białą kiełbasą i krem z brokułów z groszkiem ptysiowym. Żurek był smaczny, ale nieco uboższy, niż w poprzednich restauracjach. W zupie pływały kawałki białej kiełbasy, troszkę brakowało większej ilości dodatków. Niemniej jednak było to danie smaczne, odpowiednio kwaśne i dobrze doprawione. Ten żurek był tańszy, niż w poprzednich restauracjach, co może wyjaśniać kwestię mniejszej ilości składników w wywarze. Porcja była w sam raz. Krem z brokułów był bardzo dobry. Pomimo, że brokuły są raczej mdłym warzywem, zupa była świetnie przyprawiona. Jej konsystencja była odpowiednio gęsta, kolor lekko zielony. Smak brokułu został podbity i uwydatniony przyprawami. Zdawało się, że w zupie czuć nutkę śmietany. Porcja była odpowiednia. Za dwie zupy zapłaciliśmy 27 zł 80 gr.


Ostatnia restauracja, którą odwiedziliśmy w poszukiwaniu smacznych zup to restauracja Kresowa, która mieści się na ulicy Ogarnej. Zamówiliśmy żurek z białą kiełbasą i zupę armeńską. Żurek był poprawny i dość bogaty z białą kiełbasą, grzybami i warzywami, ale według nas łyżka śmietany, którą okraszono zupę, trochę zanadto zagłuszyła jej smak. Porcja była niewielka (180 g), o czym uprzedzono w menu. Zupa armeńska była dobra. Pływało w niej sporo dodatków m.in. kawałki wołowiny, papryki i innych warzyw. Była dobrze doprawiona, nieco pikantna. Wołowina intensyfikowała smak. Porcja zupy armeńskiej była nieco większa (220 g), niż żurku. Ceny w Kresowej są raczej wysokie. Za dwie dość małe porcje zupy zapłaciliśmy 39 zł.


Po naszym teście serdecznie polecamy zupy w Mon Balzac i Tawernie Dominikańskiej, gdyż są one "bogate", pyszne i sycące. Odwiedziny w tych miejscach sprawiły nam wiele kulinarnej radości. Zupy w Browarze Piwna i Restauracji Kresowa oceniamy jako dobre, choć drobne poprawki na pewno wyszłyby zupom w tych lokalach na dobre.


Karolina Rabiej

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież