Likwidator Radia Gdańsk z wierchuszką KO na marszu w Warszawie » Zamiast “czystej wody” jest gęsty szlam w Radiu Gdańsk. W niedzielę, 25 maja, w Warszawie odbyły się... Kim naprawdę jest Karol Nawrocki? Co mówią o nim ludzie z Gdańska, byl... » „To jest po prostu człowiek, który swoją pracowitością wspiął się na poszczególne stanowiska, ale za... Apel do rodaków przed drugą turą wyborów prezydenckich » My, uczestnicy Konferencji Formacji Niepodległościowej, 24. organizacji działaczy opozycji antykomun... Janusz Szewczak: Nawrocki szansą Konfederacji - albo szparagi u kancle... » Karol Nawrocki ma własny obraz i wizje rozwoju Polski, Polski, która ma ambicje, aspirację, która in... Odezwa Obywatelskiego Komitetu Poparcia dr. Karola Nawrockiego w wybor... » Odezwa Obywatelskiego Komitetu Poparcia dr. Karola Nawrockiego w wyborach prezydenckich – przed II t... Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki? » Za niecały tydzień będziemy głosować w wyborach nowego prezydenta Polski, być może w najważniejszych... Gdańszczanie za Nawrockim. Grzegorz Berendt: Polegać jak na Zawiszy » Każdy z nas zna tytułowe porównanie. Są ludzie, których jesteśmy pewni; wiemy, że nie zawiodą, dotrz... Gdański park roz(g)rywki - samo(PO)moc miejska » W czerwcu przed gdańskim sądem kolejna rozprawa w procesie Janiny H., teściowej b. prezydenta Gdańsk... "Wywiadówka" programowa gdańskiej tvp: komentowanie... komentatorów i ... » Na kolejnym posiedzeniu spotkała się rada programowa TVP 3 Gdańsk. Jej obradami kierował przewodnicz... Trzaskowski i Nawrocki w II rundzie - upadek Hołowni, klęska "Czarzast... » - Dzisiaj obudziliśmy się w dobrych nastrojach - powiedział dziś rano Karol Nawrocki spotykając się ...
Reklama
Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki?
poniedziałek, 26 maja 2025 07:37
Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki?
Za niecały tydzień będziemy głosować w wyborach nowego
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
poniedziałek, 05 maja 2025 17:36
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
Co prawda po 5 biegach Wybrzeże przegrywało z Kolejarzem w Opolu
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Magdalena Heyda-Usarewicz
niedziela, 13 kwietnia 2025 18:00
Magdalena Heyda-Usarewicz
Kiedy pod koniec lat 50. XX w. Magdalena Heyda-Usarewicz, młoda

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Wieczór Grecki w Restauracji Hotelu Gdańsk - GALERIA

Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
niedziela, 17 marca 2013 22:37

Na Wieczór Grecki do Restauracji Hotelu Gdańsk w sobotę 16 marca wybrało się wielu znamienitych smakoszy. Impreza była drugą z serii wydarzeń w ramach organizowanego przez Restaurację i Brovarnię Hotelu Gdańsk cyklu „Europa w Kuchni”.


GALERIA



Miesiąc temu odbył się Wieczór Toskański. Tym razem również w odpowiednio przystrojonej restauracji na piętrze, licznych gości kusiły bufety obfitujące w typowe dania kuchni greckiej. Nie brakowało potraw ze świeżych produktów wprost ze słonecznej Hellady. Menu wieczoru pozwoliło spróbować m.in. takich specjałów, jak: souvlaki, czyli popularnej potrawy greckiej, znanej w licznych odmianach. Inne ciepłe danie, to moussaka, tj. pyszna zapiekanka z bakłażanem i mięsem głównie baranim. Mężczyznom głównie smakowała gicz jagnięcia upieczona w sosie z czerwonego wina. Z kolei panie rozkoszowały się pilatem szafranowym z warzywami i rodzynkami. Był też grillowany dorsz zwany po grecku bakalieros tigenitos. Kusiły także okrągłe jak kuleczki klopsiki z baraniny znane pod nazwą kaftadakia. Ciekawość, co do zawartości w środku, wzbudzała gemista, czyli przekrojone w poprzek pomidory i papryki nadziewane mięsem wołowym i baraniną. Na zimno można było zjeść różne sery, pokrojoną w kostkę fetę, przeróżne warzywne sałatki oraz wyśmienite ciasto filo nadziewane szpinakiem czyli potrawę zwaną po grecku spanakopita.


alt



Dodatkową atrakcją wieczoru był potrójny live cooking w wykonaniu Piotra Żelicha, szefa kuchni Hotelu Gdańsk oraz specjalnie przybyłego gościa Theofanisa Mitsoulasa, który z pochodzenia jest Grekiem, od kilkunastu lat mieszkającym w Gdyni. Jest on też pasjonatem tradycyjnej regionalnej kuchni Grecji. Obaj zawodowi kucharze na oczach gości, nwykorzystując palniki gazowe i kilka patelni przygotowali grillowaną baraninę z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem wielu ziół. Danie dla ozdoby i walorów smakowych posypane białą fetą i zielonymi liśćmi mięty cieszyło się tak dużym wzięciem, że nie nadążano z jego przygotowaniem dla osób oczekujących w kolejce.


alt



Oczywiście, że do takich jedzeniowych przysmaków serwowano greckie wina. Co ciekawe, promujący je Theofanis Mitsoulas ogromną wagę przywiązywał do szczepów poszczególnych gatunków win. Wymienił takie nazwy, jak: agiorgitiko, asyrtiko, cabernet sauvignion czy mandilaria. Niektóre z tych szczepów znane są już sprzed 1,5 tysięcy lat. Uzyskiwane z nich wina przeważnie leżakują po kilka lub kilkanaście miesięcy w dębowych francuskich beczkach.


alt


Po w miarę przystępnej cenie było wino retsina malamatina uzyskiwane ze szczepu savatiano i rhoditis. Podczas procesu fermentacji dodatek małej ilości sosnowej żywicy zapewnia charakterystyczny smak, jednocześnie uwydatniając owocowy aromat szczepu. Korzystne właściwości żywicy znane są od starożytnych czasów. Dodając ją do wina w rezultacie osiągamy unikalny trunek o całkowicie greckiej tożsamości. Retsina jest produkowana wyłącznie w Grecji i jej wytwarzanie poza jej obszarem jest prawnie zabronione.


alt



Gdzieś po godzinie konsumpcji odbył się kolejny live cooking. Tym razem przyrządzano trójkątne pierogi. Ich farsz stanowił ser feta i szpinak oraz por, czosnek i cebula. Greckie ciasto jest bardzo cienkie, kilkuwarstwowe, właśnie grubością różniące się od francuskiego. Na ten temat ze znawstwem wypowiadały się Szwedki, które pokaźną grupą zawitały do grodu nad Motławą na grecki wieczór, oczywiście po uprzedniej rezerwacji. W ich ocenie ciasto greckie jest bardziej aksamitne niż francuskie. Użyły ciekawego porównania. Widocznie światowe dziewczyny, wszystkie wyjątkowo smukłe blondynki, w tym dwie bliźniaczki, podobne do siebie jak dwie krople wody. 


alt



Pod koniec wieczoru i greckiego obżarstwa przyszedł czas na kawę i słodycze. Kawę osobiście przyrządzał na gazie Theofanis Mitsoulas, sypiąc do garnuszka z zimną wodę kilka maluśkich łyżeczek mielonej kawy i dowolnie, jak kto woli, kilka łyżeczek cukru uzyskiwanego z buraków lub trzciny. Tą mieszankę na małym ogniu gotował, a następnie podawał w filiżankach z dodatkiem greckiej galaretki.


Ze słodyczy zaskakujące w smaku były bardzo słodkie ciasteczka, które znakomicie smakowały z białą kwaskowatą polewą. Jeszcze lepiej było w niej zamoczyć kostki greckiej chałwy, która nie jest tak tłusta jak turecka.


alt



Ciekawie o kuchni greckiej mówił Jerzy Ofranos (na zdjęciu z lewej), a o greckich winach Theofanis Mitsoulas (na zdjęciu z prawej). Z uwagi na gorący klimat, Grecy zasiadają do kolacji dopiero późnym wieczorem. Biesiadują do rana. Mają na tyle fantazji, że potrafią pojechać grupą kilkaset kilometrów, na przykład do Aten czy Salonik, aby rano podjeść sobie w restauracji dobrej gacówki. Czyli treściwej zupy z mięsnymi wkładkami.
Kuchnia grecka w dużej mierze opiera się na rodzimych oliwkach. Są one najlepsze w świecie. Wyciśnięta z nich oliwka doskonale nadaje się do wszystkiego, zarówno do pieczenia, jak i do różnych sałatek. Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa. Potwierdzeniem tego jest największa średnia wieku żyjących osób należąca właśnie do Greków.


alt


Za miesiąc w tej samej restauracji Hotelu Gdańsk odbędzie się Wieczór Rosyjski. Już warto zarezerwować sobie miejsca, bo naprawdę warto spędzić mile wieczór w miłym towarzystwie oraz przy doskonałej kuchni i wytrawnych trunkach.

Wła-49
Zdjęcia: Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież