Brovarnia Hotelu Gdańsk Superior **** tradycyjnie na powitanie wiosny przygotowała specjalne sezonowe piwo. W sobotę, 19 marca, premierę miała limitowana edycja piwa Dymione Marcowe. Dymione Marcowe to doskonała kompozycja wyselekcjonowanych słodów i dymionego smaku.
- Dzisiejsza premiera to kolejna odsłona piwa Dymionego Marcowego - powiedział Tomasz Biegański, piwowar Brovarni Hotelu Gdańsk Superior ****. - Piwo uwarzyliśmy razem z Andrzejem Pustelnikiem z użyciem 50 procent słodów wędzonych bukiem. Te słody dają nam podstawę smakową piwa wędzonego. Smak dymiony odświeżyliśmy aromatycznymi chmielami. W całości tworzą doskonałą kompozycję i pełne, ciekawe w smaku piwo dla naszych gości. Wędzenie drewnem jest również nawiązaniem do tradycji warzenia piwa w Gdańsku - kiedyś wszelkie słody, które były używane do warzenia piwa, były wędzone właśnie na rusztach opalanych drewnem. Aromaty drewna przenikały przez te słody i piwa nabierały dymionego smaku.
Z czym związana jest tradycja warzenia piwa Marcowego?
- Nasi poprzednicy sprzed pięciuset lat podobnie jak my warzyli piwo w marcu. Ponieważ warzono je przed kolejnymi zbiorami zbóż, z których przygotowywano słody do uwarzenia piwa marcowego wykorzystywano zapasy słodów zebrane rok wcześniej - wyjaśnił Tomasz Biegański.
Warto podkreślić, że nasze piwo jest bardzo przyjemne w odczuciu, a wędzonka jest delikatna i doskonale komponuje się z bazą chmielową.
Piwo Marcowe Dymione po raz kolejny zostało uwarzone przez Brovarnię Hotelu Gdańsk Superior ****. Czym tegoroczna edycja różni się od poprzednich?
- Warzenie piwa to dla nas pasja, razem z piwowarem Andrzejem Pustelnikiem, po każdej uwarzonej warce staramy się zebrać jak najwięcej opinii gości o naszym piwie, żeby w kolejnym roku jeszcze bardziej udoskonalić recepturę. Nigdy nie warzymy dwóch takich samych piw, zawsze dokonujemy drobnych zmian, aby piwo było jeszcze smaczniejsze dla naszych gości.
Już od XVI wieku w Gdańsku funkcjonowało ponad 300 browarów, karczm i restauracji, które współtworzyły wyjątkowy hanzeatycki charakter miasta. Restauracja Hotelu Gdańsk Superior, otwierając swoje wrota, przywróciła tę tradycję, tak silnie związaną z historią miasta, którego dziś jesteśmy wizytówką. Naszą misją jest przybliżanie jej wszystkim odwiedzającym nas gościom. Najlepsze piwo w Polsce, które warzymy w naszym browarze, w całkowicie naturalny sposób, to właśnie rezultat wskrzeszenia przez Brovarnię Hotelu Gdańsk Superior najlepszych tradycji gdańskiego piwowarstwa. W nasza misję doskonale wpisuje się piwo Dymione Marcowe.
Tomasz Łunkiewicz
- 29/03/2016 09:16 - Andrzej Golec pokieruje Prokuraturą Regionalną w Gdańsku
- 28/03/2016 15:34 - Zmarł ksiądz Jan Kaczkowski
- 26/03/2016 13:56 - Wielkanocne śniadanie dla ubogich
- 25/03/2016 19:53 - XI Misterium Męki Pańskiej na ulicach Gdańska
- 25/03/2016 19:27 - „Polska ryba na świąteczny stół” od rybaków i posła Jaworskiego
- 24/03/2016 22:39 - Andrzej Górzyński: List do premier Szydło - koniec 25-letnich kadencji
- 24/03/2016 22:23 - Nowożeńcy czy rozwodnicy – kto wydał więcej?
- 24/03/2016 19:26 - Audiodeskrypcja czyli przybliżyć sztukę wizualną niewidomym
- 24/03/2016 15:31 - Liberadzki nowym prezesem Radia Gdańsk
- 24/03/2016 12:02 - Crist zakończył testy "Ośmiornicy" budującej morskie autostrady