Drastyczny wzrost kosztów budowy linii tramwajowej na Morenę » 800 mln złotych zamiast planowanych 207 mln. O tyle wzrosły koszty budowy linii tramwajowej Gdańsk –... Gdański Wołyń... » 81. rocznica Rzezi Wołyńskiej w Gdańsku była obchodzona przez wiele środowisk patriotycznych i organ... “Nocna zmiana” w Muzeum II Wojny Światowej » Czarna dziura zamiast portretu rotmistrza Witolda Pileckiego, rodziny Ulmów i św. o. Kobego. W nocy ... Koncert symfoniczny w stoczniowej hali CRIST » Stocznia CRIST jest w trakcie przygotowań do nietypowego wydarzenia. Tym razem nie będzie to jednak ... "Gdańska" na przerwie » Pozwolimy państwu odetchnąć chwilę od "złego powietrza i zwierząt drapieżnych" - naturalnego siedlis... Poseł Płażyński u konserwatora upomina się o historię Gdańska » Poseł RP Ziemi Pomorskiej Kacper Płażyński napisał list do nowego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytkó... Zlecenie na Popiełuszkę » 19 października 1984 r. funkcjonariusze SB zamordowali bł. ks. Jerzego Popiełuszkę. To była zbrodnia... Ksiądz Jerzy Popiełuszko, błogosławiony męczennik » To dla mnie zawsze odpowiedzialność i wyzwanie pisać o Księdzu Jerzym Popiełuszce. Odpowiedzialność,... List do ministra Parella - D. Wałęsa nie udzielała się w opozycji » Wojewódzka Pomorska Rada Konsultacyjna ds. Działaczy Opozycji i Osób Represjonowanych w odniesieniu ... PRO LIVE w Gdańsku » Już po raz 12. na gdańskich ulicach odbył się Marsz dla Życia.Marsz ruszył o godzinie 15 spod Kaplic...
Drastyczny wzrost kosztów budowy linii tramwajowej na Morenę
czwartek, 18 lipca 2024 11:22
Drastyczny wzrost kosztów budowy linii tramwajowej na Morenę
800 mln złotych zamiast planowanych 207 mln. O tyle wzrosły koszty
Energa Wybrzeże - Arged Malesa LIVE: 38:50 70:107
niedziela, 23 czerwca 2024 09:31
Energa Wybrzeże - Arged Malesa LIVE: 38:50 70:107
Na godz. 14.00 zaplanowano początek meczu 9. kolejki Metalkas 2.
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki
poniedziałek, 17 czerwca 2024 16:28
Z jazzowej półki
Po wielu latach to powrót do amatorskiej fascynacji jazzem, mającej

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Charlie zmienia się w kurczaka
środa, 05 czerwca 2024 13:24
Charlie zmienia się w kurczaka
Od niedawna w Polsce uczniowie nie muszą odrabiać prac domowych.
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Brovarnia Hotelu Gdańsk - wyjątkowa restauracja z własnym mini browarem

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 24 lipca 2015 19:51

Rozmowa z Mateuszem Kinda, managerem Brovarni Hotelu Gdańsk



- Brovarnia Hotelu Gdańsk to wyjątkowe miejsce na mapie Gdańska. Co mógłby Pan o niej opowiedzieć?
Mateusz Kinda: Brovarnia Hotelu Gdańsk jest naturalnym kontynuatorem gdańskich tradycji piwowarskich. Nasza restauracja zlokalizowana jest po słonecznej stronie Motławy w centrum Starego Miasta nad  Mariną w 500-letnim Spichrzu „Góra”, związanym z wielopokoleniową rodziną Heweliuszów. Kładziemy duży nacisk na to, aby nasze piwa były warzone na tradycyjnych recepturach, z których korzystano 400 lat temu oraz według których kiedyś piwo warzyła rodzina Heweliuszów. Gdańska Brovarnia raczy swoich gości trzema różnymi odmianami piwa: Złotem Brovarni, Starogdańskim Ciemnym oraz Pszenicznym, które wielokrotnie zdobywały tytuły Najlepszych Piw w Polsce. Obecnie wprowadziliśmy nową odsłonę Brovarnia Jasnego – trunek dedykowany wybitnej osobowości, astronomowi oraz światowej sławy browarnikowi: Janowi Heweliuszowi.


alt

Dorsz


- Zaczął się okres letni. Jakie potrawy poleca Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Jeśli chodzi o menu,  na lato zdecydowanie polecamy świeże lokalne ryby z porannego połowu. Są one przez nas starannie wybierane – po produkty codziennie jeździmy sami, aby goście z całego świata mogli spróbować tego co w Gdańsku jest najlepsze: dorsza, łososia, śledzi. Drugi wakacyjny trend to dania delikatne – szczególnie sałaty i chłodniki. Menu jest zbudowane tak, aby znalazły w nim coś dla siebie osoby, które odwiedzają nas na lunch i idą dalej zwiedzać miasto czy jadą na spotkanie biznesowe. Znajdują się tam także potrawy, które możemy skosztować wieczorem jako główny posiłek. Trzeba pamiętać o tym, że goście, którzy przyjeżdżają wieczorami mają ochotę na dobre mięso. Współpracujemy z lokalnymi dostawcami z Kaszub, zaopatrując się w polędwicę, gicz jagnięcą, wołowinę, kurczaki i gęsi zagrodowe. Gicz jagnięca czy nasza kaczka starogdańska królują wieczorową porą na stołach i są najchętniej wybieranymi daniami. Panna cotta, lody z wiśniami czy tiramisu to desery, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Ważnym elementem naszego menu jest również piwo, trunek, który najlepiej smakuje w gorący dzień. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 6 do 8 stopni.


alt

Panna cotta


- Do jakich dań polecają Państwo piwo?
Mateusz Kinda: Piwo pszeniczne jest znakomite do ryb i drobiu. Piwo jasne Heweliusz, piwo ciemne starogdańskie polecamy do mięs, pieczeni i sosów. Kwintesencją smaku jest piwo, skorelowane z wyselekcjonowanymi daniami.


- Jakich potraw nie znajdziemy w letnim menu?
Mateusz Kinda: Nie serwujemy, ani nie przyrządzamy potraw ciężkich, przygotowywanych na tak zwanym głębokim tłuszczu. Dbamy o to, by jedzenie było zawsze zdrowe i lekkostrawne, bo nasi goście chcą zjeść i czuć się lekko, żeby mieć siłę na to co oferuje Gdańsk.


alt

Gravlax


- Czy w letnim menu znajdą się kulinarne debiuty?
Mateusz Kinda: Proponujemy nową odsłonę kaszotto z kąskami gęsi i płaskurką oraz komosą ryżową - bardzo ciekawe danie, niedostępne w innych miejscach. Niesamowitą furorę robią dorsz z bacalao puree, cytrusowym sosem Beurre Blanc z kiszoną cytryną, oliwą bisque i grillowaną krewetką oraz łosoś sous-vide w cytrusowym sosie holenderskim, z sezonową sałatką z młodej botwinki i fenkułem z musztardowym puree. Polecamy również karczek wieprzowy marynowany w aromatycznym sosie azjatyckim z palmowym cukrem, imbirem i kapustą Pak Choy. To niesamowite danie, bo karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillem, natomiast w naszym wydaniu jest zdecydowanie niepowtarzalna. Kolejnym daniem, na które warto zwrócić uwagę jest uwielbiana przez naszych gości gicz jagnięca w czerwonym winie z oliwkami kalamatta, pieczonymi warzywami z balsamico i kremowym puree musztardowym. Choć gicz to kruche mięso, jagnięcinę bardzo trudno jest przyrządzić. W Brovarni Hotelu Gdańsk robimy to znakomicie, co potwierdzają opinie gości.


alt

Kaszotto


- W ciepłe, upalne dni chętniej sięgamy po zimne przekąski. Jakie poleca restauracja Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Zimne przekąski rzeczywiście cieszą się dużym powodzeniem. Szczególnie polecamy dwie pozycje. Gravlax czyli łosoś, który jest marynowany w koprze i soli serwowany w cienkich plasterkach z cytrusowo-sezamową salsą ze świeżą kolendrą, chilli i ogórkiem. To danie idealne na ciepłe dni. Drugie danie to półgęsek wędzony z żurawiną, orzechami i marynowaną dynią.

Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież