Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy » Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego zainicjowa... Dość obłędu - po pierwsze dziecko! » Dlaczego nie chcemy rodzić dzieci!Na łamach "Gazety Wyborczej", alarmuje prof. Piotr Szukalski, zano... Fort24 – Twój magazyn spokoju i porządku w sercu Warszawy » W szybko zmieniającej się Warszawie, gdzie każdy metr kwadratowy ma ogromne znaczenie, znalezienie m... Hotel Mokotów – nowoczesny adres w zielonej dzielnicy. Komfort, praca ... » Mokotów to Warszawa w pigułce: biurowe zagłębie i kawiarniane ulice, dużo zieleni i szybki dojazd do... Food Hall Długi Targ – jeden adres, wiele historii. Zjedz jak chcesz, ... » W samym środku gdańskiego Głównego Miasta, między Dworcem Artusa a Zieloną Bramą, jest miejsce, któr... Wolna Europa – smak polskiej i europejskiej tradycji w sercu Mokotowa.... » W samym sercu warszawskiego Mokotowa, kilka kroków od siedziby Polskiego Radia, działa miejsce, któr... Red. Janusz Czerwiński nie żyje... » Zmarł redaktor Janusz Czerwiński (62. l). Dziennikarz, podróżnik, wioślarz, marzyciel; nader spokojn... Piaśnica - pomorski Katyń » Jastrzębia Góra i Władysławowo były ulubionymi miejscami rodzinnego, letniego wypoczynku od pokoleń.... Gdańska "drzazga" - mural dla agenta z "Batorego" » Żyję w mieście, w którym honoruje się kapusiów, członków Waffen-SS i tajnych współpracowników SB. Co... Red. Stanisław Seyfried nie żyje » Odszedł red. Stanisław Seyfried (72 l.). Absolwent dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, od 197...
Reklama
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
poniedziałek, 06 października 2025 18:39
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im.
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Staszek
czwartek, 25 września 2025 11:03
Staszek
Był człowiekiem słowa – i to słowa używanego w sposób

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Brovarnia Hotelu Gdańsk - wyjątkowa restauracja z własnym mini browarem

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 24 lipca 2015 19:51

Rozmowa z Mateuszem Kinda, managerem Brovarni Hotelu Gdańsk



- Brovarnia Hotelu Gdańsk to wyjątkowe miejsce na mapie Gdańska. Co mógłby Pan o niej opowiedzieć?
Mateusz Kinda: Brovarnia Hotelu Gdańsk jest naturalnym kontynuatorem gdańskich tradycji piwowarskich. Nasza restauracja zlokalizowana jest po słonecznej stronie Motławy w centrum Starego Miasta nad  Mariną w 500-letnim Spichrzu „Góra”, związanym z wielopokoleniową rodziną Heweliuszów. Kładziemy duży nacisk na to, aby nasze piwa były warzone na tradycyjnych recepturach, z których korzystano 400 lat temu oraz według których kiedyś piwo warzyła rodzina Heweliuszów. Gdańska Brovarnia raczy swoich gości trzema różnymi odmianami piwa: Złotem Brovarni, Starogdańskim Ciemnym oraz Pszenicznym, które wielokrotnie zdobywały tytuły Najlepszych Piw w Polsce. Obecnie wprowadziliśmy nową odsłonę Brovarnia Jasnego – trunek dedykowany wybitnej osobowości, astronomowi oraz światowej sławy browarnikowi: Janowi Heweliuszowi.


alt

Dorsz


- Zaczął się okres letni. Jakie potrawy poleca Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Jeśli chodzi o menu,  na lato zdecydowanie polecamy świeże lokalne ryby z porannego połowu. Są one przez nas starannie wybierane – po produkty codziennie jeździmy sami, aby goście z całego świata mogli spróbować tego co w Gdańsku jest najlepsze: dorsza, łososia, śledzi. Drugi wakacyjny trend to dania delikatne – szczególnie sałaty i chłodniki. Menu jest zbudowane tak, aby znalazły w nim coś dla siebie osoby, które odwiedzają nas na lunch i idą dalej zwiedzać miasto czy jadą na spotkanie biznesowe. Znajdują się tam także potrawy, które możemy skosztować wieczorem jako główny posiłek. Trzeba pamiętać o tym, że goście, którzy przyjeżdżają wieczorami mają ochotę na dobre mięso. Współpracujemy z lokalnymi dostawcami z Kaszub, zaopatrując się w polędwicę, gicz jagnięcą, wołowinę, kurczaki i gęsi zagrodowe. Gicz jagnięca czy nasza kaczka starogdańska królują wieczorową porą na stołach i są najchętniej wybieranymi daniami. Panna cotta, lody z wiśniami czy tiramisu to desery, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Ważnym elementem naszego menu jest również piwo, trunek, który najlepiej smakuje w gorący dzień. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 6 do 8 stopni.


alt

Panna cotta


- Do jakich dań polecają Państwo piwo?
Mateusz Kinda: Piwo pszeniczne jest znakomite do ryb i drobiu. Piwo jasne Heweliusz, piwo ciemne starogdańskie polecamy do mięs, pieczeni i sosów. Kwintesencją smaku jest piwo, skorelowane z wyselekcjonowanymi daniami.


- Jakich potraw nie znajdziemy w letnim menu?
Mateusz Kinda: Nie serwujemy, ani nie przyrządzamy potraw ciężkich, przygotowywanych na tak zwanym głębokim tłuszczu. Dbamy o to, by jedzenie było zawsze zdrowe i lekkostrawne, bo nasi goście chcą zjeść i czuć się lekko, żeby mieć siłę na to co oferuje Gdańsk.


alt

Gravlax


- Czy w letnim menu znajdą się kulinarne debiuty?
Mateusz Kinda: Proponujemy nową odsłonę kaszotto z kąskami gęsi i płaskurką oraz komosą ryżową - bardzo ciekawe danie, niedostępne w innych miejscach. Niesamowitą furorę robią dorsz z bacalao puree, cytrusowym sosem Beurre Blanc z kiszoną cytryną, oliwą bisque i grillowaną krewetką oraz łosoś sous-vide w cytrusowym sosie holenderskim, z sezonową sałatką z młodej botwinki i fenkułem z musztardowym puree. Polecamy również karczek wieprzowy marynowany w aromatycznym sosie azjatyckim z palmowym cukrem, imbirem i kapustą Pak Choy. To niesamowite danie, bo karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillem, natomiast w naszym wydaniu jest zdecydowanie niepowtarzalna. Kolejnym daniem, na które warto zwrócić uwagę jest uwielbiana przez naszych gości gicz jagnięca w czerwonym winie z oliwkami kalamatta, pieczonymi warzywami z balsamico i kremowym puree musztardowym. Choć gicz to kruche mięso, jagnięcinę bardzo trudno jest przyrządzić. W Brovarni Hotelu Gdańsk robimy to znakomicie, co potwierdzają opinie gości.


alt

Kaszotto


- W ciepłe, upalne dni chętniej sięgamy po zimne przekąski. Jakie poleca restauracja Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Zimne przekąski rzeczywiście cieszą się dużym powodzeniem. Szczególnie polecamy dwie pozycje. Gravlax czyli łosoś, który jest marynowany w koprze i soli serwowany w cienkich plasterkach z cytrusowo-sezamową salsą ze świeżą kolendrą, chilli i ogórkiem. To danie idealne na ciepłe dni. Drugie danie to półgęsek wędzony z żurawiną, orzechami i marynowaną dynią.

Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież