Sąd wójta karze, wojewoda honoruje? » Czy to nie kompromitacja? Skazany prawomocnie na 25 tys. złotych grzywny za niewypłacenie należnych ... "Wejście w historię": Medal Sprawiedliwy wśród Narodów Świata, przyzna... » W Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku podczas pierwszej w 2024 roku odsłony cyklu "Wejście w histori... Konkurs wokalnych talentów przedszkolaków » 13 przedszkolaków wzięło udział w Międzyprzedszkolnym konkursie piosenki "Śpiewam, bo lubię".Organiz... Tomasz Rakowski: Gdańsk nie ma gospodarza » O „układzie gdańskim” zmianach w polityce mieszkalnej i inwestycjach drogowych, również tych bardzo ... Mariusz Hoffman – „Plakat malowany poezją” » „Gdańska Galeria Sztuki” … „Gazety Gdańskiej” zaprasza do galerii „W zaułku” na kolejną prezentację ... VIII Międzyszkolny Turniej Logopedyczny Szumiące Zabawy » Po raz ósmy Pomorska Biblioteka Pedagogiczna w Gdańsku oraz Szkoła Podstawowa nr 49 w Gdańsku zorgan... Matysiak i Milewski w Telewizji Republika » W czwartek, 21 marca, o 19:30 gośćmi Danuty Holeckiej będą posłanka Paulina Matysiak z Nowej Lewicy ... Szóstka Szostaka - program KWW Kocham Gdańsk » KWW Kocham Gdańsk przedstawił swój program - "szóstkę Szostaka".Przedstawione postulaty zostały opra... Goście Katarzyny Gójskiej: Tarczyński, Kanthak, Witkowski, Ćwik » W środę o 20:00 gośćmi redaktor Katarzyny Gójskiej w programie "W PUNKT" będą: Dominik Tarczyński, e... Grzywna dla wójta Szemudu - kiedy zapłaci nauczycielom? » Kompromitacja minister B. Nowackiej i wójta Szemudu R. Kalkowskiego. Szefowa MEN gawędziła w lutym o...
Tomasz Rakowski: Gdańsk nie ma gospodarza
wtorek, 26 marca 2024 15:12
Tomasz Rakowski: Gdańsk nie ma gospodarza
O „układzie gdańskim” zmianach w polityce mieszkalnej i
AP Orlen odczarowała Polsat Plus Arenę
sobota, 23 marca 2024 19:43
AP Orlen odczarowała Polsat Plus Arenę
Do pięciu razy sztuka. Dopiero w piątym meczu piłkarki AP Orlen
Samodzielna Lechia, zadyszka Jaguara
sobota, 23 marca 2024 08:12
Samodzielna Lechia, zadyszka Jaguara
I LIGA FORTUNA
Dwójka trójmiejskich liderów nadal
Lechia rozbiła outsidera po przerwie
piątek, 15 marca 2024 19:17
Lechia rozbiła outsidera po przerwie
Lider pewnie ograł ostatnią drużynę w tabeli. Lechia bez

Galeria Sztuki Gdańskiej

Estera Karp w Polsce, w Skierniewicach
poniedziałek, 18 marca 2024 19:14
Estera Karp w Polsce, w Skierniewicach
Przejechałem pół Polski, ale warto było. Tak dobrej wystawy dawno

Sport w szkole

Ostatni akcent w piłce ręcznej
niedziela, 24 marca 2024 18:36
Ostatni akcent w piłce ręcznej
Ostatnim akcentem rywalizacji w piłce ręcznej, rozgrywanej w ramach

"Gdańska" w antrakcie

Nagrody teatralne rozdane
środa, 27 marca 2024 14:20
Nagrody teatralne rozdane
Z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru rozdano jak co roku nagrody
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
poniedziałek, 24 lipca 2023 10:43
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
To było pierwsze tego typu wydarzenie w regionie. W Wejherowie
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Saks: Ekstremalne doznania z goryczką

Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
wtorek, 13 marca 2012 11:46

altRozmowa z Michałem Saks, piwowarem w Brovarni Gdańsk



Brovarnia Gdańsk dla smakoszy piwa przygotowała specjalną edycję piwa American India Pale Ale. Nowa propozycja Brovarni już przed premierą uzyskała entuzjastyczne recenzje. - (...) IPA z Brovarnii jest wytrawna, ale jednak jest tu trochę tego biszkoptowego słodu. Powiem krótko – piwo jest doskonałe – ekstremalnie pijalne, intensywnie goryczkowe, z cudownym aromatem. Jak mawia Paweł Janas – dla mnie, to po prostu Mistrzostwo Świata. Dlaczego Gdańsk jest tak daleko??? Chociaż słyszałem, że będzie go można spróbować nie tylko w samym browarze… - pisze na blog.kopyra.com Tomasz Kopyra, krytyk piwny, członek założyciel i wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.


- Skąd idea uwarzenia mocno chmielonego piwa?
Michał Saks: Brak jest w Polsce piw, które są mocno chmielone. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom piwoszy, którzy podróżują po świecie i próbują piw z innych części świata przygotowaliśmy piwo w stylu American India Pale Ale. Jest to styl piw, który powstał w czasach gdy Indie były kolonią brytyjską i pracowało tam dużo urzędników brytyjskich. Byli oni przyzwyczajeni do wysokiej jakości piw na Wyspach, ale nie mieli ich na miejscu w koloni. Standardowo warzone wówczas piwo, które było transportowane statkami niestety się psuło. Piwowarzy wiedząc, że wyższa zawartość alkoholu i mocne chmielenie bardziej utrwala piwo zaczęli warzyć wersję mocniejszą i dodatkowo mocniej chmieloną. Dzięki temu powstał styl, który nazywa się Indian Pale Ale. Dodatkowy przedrostek American oznacza, że nasze piwo jest chmielone odmianami chmielu, które pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie uprawę chmielu doprowadzono do takiej perfekcji, że otrzymuje się bardzo aromatyczne chmiele nadające piwu aromatu cytrusów, egzotycznych owoców, a tych owoców tam nie ma. Są to olejki, które pochodzą z specjalnie uprawianych odmian chmielu.


alt


- Na czym będzie polegała wyjątkowość piwa uwarzonego w Brovarni?
Michał Saks: Przedewszystkim amerykańskie chmiele w bardzo dużej ilości. Dodatkowo technika chmielenia na zimno, która umożliwia wyciągnięcie jeszcze więcej aromatów z chmielu. To będzie chmiel, chmiel i jeszcze raz chmiel w aromacie. To będzie najbardziej chmielone piwo w historii polskiego piwowarstwa i najbardziej goryczkowe polskie piwo. Jeśli ktoś ma ochotę na ekstremalne doznania związane z goryczką to tu w Brovarni je na pewno odnajdzie.


- Piwo mocniej chmielone czyli raczej dla mężczyzn czy panie też mogą przyjść i skosztować?
Michał Saks: Pomimo swojej dużej goryczki to piwo ma bardzo słodki i odświeżający aromat. Osobiście znam panie, którym to piwo bardzo smakuje. Słodkie piwa na przykład miodowe mają tą właściwość że pierwszy łyk jest bardzo fajny, ale potem to piwo jest słodkie, mdli i ciężko jest dokończyć pierwszy kufel. Z kolei z piwami gorzkimi jest tak, że jeśli do  piwa mocno chmielonego człowiek się przekona, wypije jeden, drugi kufel, to goryczka potrafi się śnić po nocach i człowiek chce do tego wracać. Goryczka uzależnia! (śmiech)


- Ile trwa leżakowanie tego piwa?
Michał Saks: Jest to piwo o trochę wyższej zawartości ekstraktu, a to się później przekłada na alkohol dzięki czemu ma większą moc,. Takie piwa potrzebują dłuższego czasu leżakowania. W tym wypadku będzie to około ośmiu tygodni leżakowania, żeby wszystkie cechy się zharmonizowały.


- To będzie podobno dopiero drugie piwo uwarzone w tym stylu w Polsce.
Michał Saks: To prawda. Pierwsi przetarli szlak piwowarzy Projektu "Pinta". My podążamy dalej. Będzie to pierwsza polska IPA, które jest chmielona na zimno.


- Na czym polega trudność warzenia tego piwa, że dopiero po raz drugi zostanie uwarzone w Polsce?

Michał Saks: Trudność stanowi dostępność amerykańskich chmieli, ich cena i odpowiednie techniki chmielenia. Jest to troszeczkę bardziej rozbudowane. Chmielu nie dodaje się w dwóch partiach w czasie gotowania brzeczki, jak ma to miejsce w większości piw, ale dodaje się na pięciu etapach produkcji, w tym standardowo w czasie gotowania, ale także w czasie odwirowywania brzeczki oraz do schłodzonej brzeczki na zimno. Dzięki temu aromat nie wyparowuje, nie ucieka, a pozostaje w piwie.


- Kiedy piwo American IPA będzie dostępne do skosztowania?
Michał Saks: Już w najbliższy piątek 16 marca nasza American IPA popłynie z nalewaków Brovarni.


- W jakiej ilości zostało przygotowane piwo?
Michał Saks: Będzie jedna warka. Zobaczymy jaki będzie odbiór. Jeśli będzie pozytywny to będzie to znaczyło, że jest duża szansa żeby to piwo wróciło jeszcze raz, a może nawet weszło na stałe do oferty Brovarni.
Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież