"Wywiadówka" programowa gdańskiej tvp: komentowanie... komentatorów i ... » Na kolejnym posiedzeniu spotkała się rada programowa TVP 3 Gdańsk. Jej obradami kierował przewodnicz... Trzaskowski i Nawrocki w II rundzie - upadek Hołowni, klęska "Czarzast... » - Dzisiaj obudziliśmy się w dobrych nastrojach - powiedział dziś rano Karol Nawrocki spotykając się ... Nowy sondaż Atlas Intel - Nawrocki 30,3 proc., Trzaskowski 29,5 proc. » Kolejny sondaż pracowni Atlas Intel, czyli ośrodka badawczego, który znany jest z tego, że precyzyjn... Joanna Senyszyn: Wbijam „Czarzastym” szpilki w pośladek » Z prof. Joanną Senyszyn – ekonomistką, dziennikarką, kandydatką na urząd Prezydenta RP, rozmawia Mar... Zaryglowali Gdańsk, zaryglują Polskę » Sami nad sobą pieją z zachwytu. Klepią frazesy w przedwyborczych uniesieniach. Głoszą w 21 postulata... Daniel Obajtek w hali BHP » - Przyjeżdżam do Gdańska porozmawiać nie tylko o mojej książce "Obajtek. Jeszcze nie skończyłem". ... "Tony" Mytnik w peletonie Nawrockiego - Nitras po kaszubskich górkach » W grupie osób udzielających poparcie Karolowi Nawrockiemu w wyborach prezydenckich nie brak także po... Pomorzanie za Karolem Nawrockim » Na liście Obywatelskiego Komitetu Poparcia Karola Nawrockiego jest kilkadziesiąt osób z Pomorza. W p... "Tak ta historia wyglądała naprawdę". To trzeba zobaczyć - Nawrocki ca... » - W sprawie Pana Jerzego zrobiłem to, co potrafiłem z ludzkiego odruchu pomocy drugiemu człowiekowi.... Tylko Karol Nawrocki! » Apel Stowarzyszenia "Godność" przed wyborami prezydenckimi.Niebawem, 18 maja 2025 r., odbędą się w n...
Reklama
Trzaskowski i Nawrocki w II rundzie - upadek Hołowni, klęska
poniedziałek, 19 maja 2025 21:28
Trzaskowski i Nawrocki w II rundzie - upadek Hołowni, klęska
- Dzisiaj obudziliśmy się w dobrych nastrojach - powiedział dziś
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
poniedziałek, 05 maja 2025 17:36
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
Co prawda po 5 biegach Wybrzeże przegrywało z Kolejarzem w Opolu
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Magdalena Heyda-Usarewicz
niedziela, 13 kwietnia 2025 18:00
Magdalena Heyda-Usarewicz
Kiedy pod koniec lat 50. XX w. Magdalena Heyda-Usarewicz, młoda

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Saks: Ekstremalne doznania z goryczką

Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
wtorek, 13 marca 2012 11:46

altRozmowa z Michałem Saks, piwowarem w Brovarni Gdańsk



Brovarnia Gdańsk dla smakoszy piwa przygotowała specjalną edycję piwa American India Pale Ale. Nowa propozycja Brovarni już przed premierą uzyskała entuzjastyczne recenzje. - (...) IPA z Brovarnii jest wytrawna, ale jednak jest tu trochę tego biszkoptowego słodu. Powiem krótko – piwo jest doskonałe – ekstremalnie pijalne, intensywnie goryczkowe, z cudownym aromatem. Jak mawia Paweł Janas – dla mnie, to po prostu Mistrzostwo Świata. Dlaczego Gdańsk jest tak daleko??? Chociaż słyszałem, że będzie go można spróbować nie tylko w samym browarze… - pisze na blog.kopyra.com Tomasz Kopyra, krytyk piwny, członek założyciel i wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.


- Skąd idea uwarzenia mocno chmielonego piwa?
Michał Saks: Brak jest w Polsce piw, które są mocno chmielone. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom piwoszy, którzy podróżują po świecie i próbują piw z innych części świata przygotowaliśmy piwo w stylu American India Pale Ale. Jest to styl piw, który powstał w czasach gdy Indie były kolonią brytyjską i pracowało tam dużo urzędników brytyjskich. Byli oni przyzwyczajeni do wysokiej jakości piw na Wyspach, ale nie mieli ich na miejscu w koloni. Standardowo warzone wówczas piwo, które było transportowane statkami niestety się psuło. Piwowarzy wiedząc, że wyższa zawartość alkoholu i mocne chmielenie bardziej utrwala piwo zaczęli warzyć wersję mocniejszą i dodatkowo mocniej chmieloną. Dzięki temu powstał styl, który nazywa się Indian Pale Ale. Dodatkowy przedrostek American oznacza, że nasze piwo jest chmielone odmianami chmielu, które pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, gdzie uprawę chmielu doprowadzono do takiej perfekcji, że otrzymuje się bardzo aromatyczne chmiele nadające piwu aromatu cytrusów, egzotycznych owoców, a tych owoców tam nie ma. Są to olejki, które pochodzą z specjalnie uprawianych odmian chmielu.


alt


- Na czym będzie polegała wyjątkowość piwa uwarzonego w Brovarni?
Michał Saks: Przedewszystkim amerykańskie chmiele w bardzo dużej ilości. Dodatkowo technika chmielenia na zimno, która umożliwia wyciągnięcie jeszcze więcej aromatów z chmielu. To będzie chmiel, chmiel i jeszcze raz chmiel w aromacie. To będzie najbardziej chmielone piwo w historii polskiego piwowarstwa i najbardziej goryczkowe polskie piwo. Jeśli ktoś ma ochotę na ekstremalne doznania związane z goryczką to tu w Brovarni je na pewno odnajdzie.


- Piwo mocniej chmielone czyli raczej dla mężczyzn czy panie też mogą przyjść i skosztować?
Michał Saks: Pomimo swojej dużej goryczki to piwo ma bardzo słodki i odświeżający aromat. Osobiście znam panie, którym to piwo bardzo smakuje. Słodkie piwa na przykład miodowe mają tą właściwość że pierwszy łyk jest bardzo fajny, ale potem to piwo jest słodkie, mdli i ciężko jest dokończyć pierwszy kufel. Z kolei z piwami gorzkimi jest tak, że jeśli do  piwa mocno chmielonego człowiek się przekona, wypije jeden, drugi kufel, to goryczka potrafi się śnić po nocach i człowiek chce do tego wracać. Goryczka uzależnia! (śmiech)


- Ile trwa leżakowanie tego piwa?
Michał Saks: Jest to piwo o trochę wyższej zawartości ekstraktu, a to się później przekłada na alkohol dzięki czemu ma większą moc,. Takie piwa potrzebują dłuższego czasu leżakowania. W tym wypadku będzie to około ośmiu tygodni leżakowania, żeby wszystkie cechy się zharmonizowały.


- To będzie podobno dopiero drugie piwo uwarzone w tym stylu w Polsce.
Michał Saks: To prawda. Pierwsi przetarli szlak piwowarzy Projektu "Pinta". My podążamy dalej. Będzie to pierwsza polska IPA, które jest chmielona na zimno.


- Na czym polega trudność warzenia tego piwa, że dopiero po raz drugi zostanie uwarzone w Polsce?

Michał Saks: Trudność stanowi dostępność amerykańskich chmieli, ich cena i odpowiednie techniki chmielenia. Jest to troszeczkę bardziej rozbudowane. Chmielu nie dodaje się w dwóch partiach w czasie gotowania brzeczki, jak ma to miejsce w większości piw, ale dodaje się na pięciu etapach produkcji, w tym standardowo w czasie gotowania, ale także w czasie odwirowywania brzeczki oraz do schłodzonej brzeczki na zimno. Dzięki temu aromat nie wyparowuje, nie ucieka, a pozostaje w piwie.


- Kiedy piwo American IPA będzie dostępne do skosztowania?
Michał Saks: Już w najbliższy piątek 16 marca nasza American IPA popłynie z nalewaków Brovarni.


- W jakiej ilości zostało przygotowane piwo?
Michał Saks: Będzie jedna warka. Zobaczymy jaki będzie odbiór. Jeśli będzie pozytywny to będzie to znaczyło, że jest duża szansa żeby to piwo wróciło jeszcze raz, a może nawet weszło na stałe do oferty Brovarni.
Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież