Liberał na etacie w Brukseli - Lewandowski w interesie Ukrainy » Janusz Lewandowski, pierwszy przewodniczący Kongresu Liberalno-Demokratycznego, minister prywatyzacj... Brządkowski wygrał proces i wybory » Trudno było sobie wyobrazić inny finał - Karnowski i Pobłocki muszą zapłacić po 2500 zł na cel społe... Dzień Ziemi w Przedszkolu nr 31 » Ekologia i dbanie o środowisko były głównymi tematami Dnia Ziemi zorganizowanego w Przedszkolu nr 31... Nowi włodarze w Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie, bez zmian Kartuzach i S... » W niedzielę odbyła się II tura wyborów samorządowych. W Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie wybrano nowe w... Rozprawa w trybie wyborczym w Tczewie » Łukasz Brządkowski, kandydat na prezydenta Tczewa pozwał swojego konkurenta i wspierającego go posła... Kalkowski milczy o pracy w PORD, Gołuńskiego zaprosi prokurator - prze... » Przedwyborcze napięcie w Szemudzie i Kartuzach. Skazany za niewypłacenie 300 tys. zł wynagrodzeń nau... Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały » Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil Struk uzyskał najlepszy indywidualni... Ryszard Czarnecki w tygodniku „Sieci”: Polacy, idźmy z Trumpem! » W nowym numerze „Sieci” Ryszard Czarnecki, poseł do Parlamentu Europejskiego w zaskakującym wywiadzi... O pożytku głupoty i jeszcze raz o budowie CPK » Nie musiałem zbyt długo czekać na odpowiedź, choć z góry wiedziałem, że taka będzie musiała nastąpić... T. Rakowski ocenia: Dwie drużyny w Gdańsku » O wyniku wyborczym PiS w Gdańsku, o rozłamie wewnątrz partii i kampanii, która była prowadzona dwuto...
Reklama
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:32
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
sobota, 20 kwietnia 2024 20:28
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
W niedzielę o godz. 14.00 w Ostrowie rozpocznie się mecz 2. kolejki
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
piątek, 19 kwietnia 2024 14:48
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
I LIGA FORTUNA
Ostatnia kolejka I-ligowa nie była
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
środa, 24 kwietnia 2024 21:27
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
Lechia skromnie pokonała na Polsat Plus Arena Polonię Warszawa 1:0

Galeria Sztuki Gdańskiej

Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
sobota, 13 kwietnia 2024 18:02
Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
Tytuł ostatniej wystawy Michała Wójcika nie może zaskakiwać.

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Ciemności kryją ziemię
środa, 17 kwietnia 2024 14:01
Ciemności kryją ziemię
Od pierwszych chwil ciemność, a właściwie półmrok towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Walczyk: Restauracja tylko od święta?

Ocena użytkowników: / 23
SłabyŚwietny 
poniedziałek, 13 lutego 2012 08:54

altTrzeba przyznać, że faktycznie wciąż przybywa nam restauracji, ale nierzadko króluje w nich pustka. Dlaczego tak jest? Dlaczego Polacy wciąż dość niechętnie jadają w restauracjach? Czyżby byli tak przyzwyczajeni do domowych posiłków? A może kobiety (a nierzadko i mężczyźni) wcale nie mają ochoty odpocząć od przysłowiowych „garów” i nie kusi ich smacznie brzmiąca oferta menu lokali? Hm… Według mnie powód jest zdecydowanie inny.

Bo jest za drogo?
Nie ma co ukrywać, że nasze społeczeństwo niekoniecznie stać na codzienne stołowanie się w restauracjach. Oczywiście rozprzestrzenia się kultura jadania w firmowych cateringach (często smacznych), ale to wciąż za mało. Bo rzadko w porze lunchu lub po prostu po pracy idziemy do restauracji, by coś zjeść. Zazwyczaj ruszamy w maratonie do kolejki: po koszyk, po ostatni w miarę świeży chleb, do kasy… Wchodzimy do domu i albo zaczynamy gotować strawę dla rodziny albo szczęśliwie ktoś nam tę strawę wcześniej przygotował. A mogłoby być tak pięknie… Czyściutka sala restauracyjna, miła muzyka, profesjonalna obsługa, smakowitości uśmiechające się z karty menu… Cóż z tego, skoro na taki komfort mogą sobie na co dzień pozwolić nieliczni. No, ale od święta moglibyśmy już zabrać rodzinę i poszaleć kulinarnie. Dlaczego tego nie robimy lub zdarza nam się to bardzo rzadko? Nie cena gra tu główną rolę, a pozorne poczucie bezpieczeństwa. W sieciówce mamy kontrolę nad wydatkiem. Frytki? Tanie. Hamburger? Tani. Jakieś picie? Tanie. Sosik? Wow!!! Gratis! Surówka? To już rozpusta, ale też tanio. Kalkulator w dłoń i co wychodzi? Wychodzi przyjemna pozycja z karty menu w dobrym lokalu. Z tym, że tam byłaby odrobinkę wykwintniejsza i z pewnością zdrowsza. Poza tym byłaby szansa pocelebrować, poczuć smaki, pobyć ze sobą, posłuchać muzyki. Nikt nie pytałby czy stolik będzie za chwilę wolny. Nikt nie patrzyłby spod byka, że sobie chwilkę dłużej poprzeżuwamy ciężko zarobione w końcu pieniądze. 

To skoro stać nas na restaurację, czemu tam nie idziemy?
Bo tak, jak wspomniałem wyżej – wydaje nam się, że w sieciówce jest taniej. Obiad rozbity na trzy, cztery pozycje cenowe nie straszy już tak bardzo, jak obiad w cenie około 25 - 30 zł w typowej karcie menu. Nie chcemy pamiętać, że napychając się szybkim jedzonkiem, za chwilę będziemy głodni. Tymczasem śmiało mogę stwierdzić, że jeśli stać rodzinę na furę hamburgerów z frytkami – to mogą spokojnie wybrać się do restauracji. Tam ceny wcale nie straszą. Restauratorom w końcu też zależy, by sprzedawać. Lata obserwowania rynku podpowiadają mi, że to nie pieniądze są głównym hamulcowym w tym pociągu do restauracji. Jest nim po prostu obawa przed czymś nieznanym. Przecież, kiedy siedzimy przed telewizorami – jedzenie do nas mówi obrazami. Zapamiętujemy je, programujemy się na nie i odważnie zamawiamy coś, co już znamy z reklam. Tymczasem            w restauracji nie wiemy, co dostaniemy. Być może brakuje nam zdjęć z gotową potrawą? Być może chcemy najpierw wzrokowo ocenić zamawiane danie? Szkoda nam po prostu podejmować ryzyko. Poza tym sporo się mawia o maleńkich porcjach (swoją drogą niektórzy restauratorzy rzeczywiście z tym odrobinkę przesadzają) za niemałe pieniądze. A my chcemy się najeść. Problemem są też trudne nazwy potraw bez wytłumaczenia ich zawartości. Niektórzy nadają daniom nazwy własne na przykład „Uśmiech szefowej”… Cudownie, ale szefowa to ryba, drób czy może pasta? Inni faszerują nazwy nieznanym słowami (choć nierzadko gastronomicznie poprawnymi), które nic nie mówią przedstawicielom innych niż kucharz zawodom. Wyznam szczerze: nie mam pojęcia czemu właściciele lokali tak postępują… Gdyby wszyscy pisali na przykład: Pieczony schab z dzika marynowany w jałowcu i suszonej żurawinie podany z sosem borowikowym i pieczonymi buraczkami wraz z pieczonymi ziemniakami… to gości w restauracjach byłoby znacznie więcej.

Czyli boimy się trudnych nazw w karcie menu?
Zdecydowanie tak, chociaż nasz strach na tym się nie kończy. Wchodząc do restauracji miewamy obawę przed zbyt nachalnym kelnerem, który zręcznie będzie nas namawiał do składania kolejnych zamówień. Rzecz jasna, mamy prawo odmawiać, ale nikt nie lubi czuć tej niezręczności, kiedy trzeba robić to po kilka razy w czasie posiłku. Kelnerom nie należy się dziwić – to ich praca. Warto jednak wyrobić w sobie przekonanie, że sama nasza obecność w lokalu to już sukces dla właściciela. Po pierwsze mamy szansę spróbować menu przygotowanego przez szefa kuchni. Po drugie swoją obecnością zachęcamy innych do wejścia (bo nic tak nie odstrasza, jak pusty lokal). A po trzecie – i tak damy im zarobić, zamawiając na przykład jedną sałatkę. Tymczasem wielu z nas rezygnuje z jadania w restauracjach właśnie z powodu braku asertywności przy odmawianiu grzecznemu wszak kelnerowi.

A co z potrzebą wspólnie spędzanego czasu?
Patrzymy przez okno lokalu, a tam na stołach: wykrochmalone obrusy, na niech obrusiki w innym kolorze (często połyskuje złoto w towarzystwie bordo), talerz jeden i drugi, talerzyk malutki, kilka rodzajów sztućców (rozpoznajemy ostatecznie: nóż, widelec i łyżkę – reszta to pochodne), trzy kieliszki (w tym jeden naprawdę wielki), świecznik, kwiatek… O! Jeszcze serwetka w fantazyjnie ułożonej kompozycji. Zaglądamy w myślach do portfela, a tam konkretny limit na obiad z żoną. I co? I uciekamy, gdzie pieprz rośnie. Niepotrzebnie. Z pełną odpowiedzialnością zachęcam najpierw do sprawdzenia karty menu, która najczęściej oferuje jednak dania w przystępnych cenach. A elegancki serwis może być doskonałym dodatkiem do wspólnie spędzonego czasu. Przyjemna odmiana dla rodziny czy grupy znajomych. Celebrowanie posiłku w innym niż domowe otoczeniu może być początkiem całkiem przyjemnego zakończenia…
Jarosław Walczyk

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież