W piątek w Brovarni Gdańsk odbyła się promocja American India Pale Ale. Piwo to zostało uwarzone w Polsce dopiero po raz drugi.
GALERIA
American India Pale Ale to piwo chmielone amerykańskimi chmielami w bardzo dużej ilości. W Brovarni Gdańsk było chmielone na zimno, co umożliwiło wyciągnięcie jeszcze więcej aromatów z chmielu. To będzie najbardziej chmielone piwo w historii polskiego piwowarstwa i najbardziej goryczkowe polskie piwo.
Michał "docent" Maranda nalewa pierwszy kufel American India Pale Ale uwarzonego w Brovarni Gdańsk
- IPA to była moja fascynacja od kiedy po raz pierwszy jej spróbowałem – przyznał Michał Saks, piwowar Brovarni Gdańsk. - Można powiedzieć, że była to miłość od pierwszego "kopa" goryczki. Miałem okazję spróbować IPA w Czechach, a piwo pochodziło z Norwegii. Było tak urzekająco nachmielone, że stwierdziłem, że chcę zrobić coś maksymalnie podobnego do tego. Było to wyzwanie z tego względu, że wcześniej nikt tego w Polsce nie robił w ten sposób. Było to w pewnym sensie przetarcie szlaku.
Po nowe piwo ustawiła się kolejka chętnych
Na promocji nie zabrakło również osób skupionych wokół portalu browar.biz – smakoszy piwa, piwowarów domowych, kolekcjonerów akcesoriów piwowarskich, społeczności dla której piwo jest ważną częścią życia. Wyjątkowość piwa przygotowanego przez piwowara Brovarni Gdańsk spowodowała, że specjalnie na promocję American India Pale Ale przyjechał gość aż z Warszawy.
- Polskie minibrowary zamknęły się w standardzie trzech piw: jasne, pszeniczne, ciemne i Michał Saks z gdańskiej Brovarni przełamuje ten stereotyp – stwierdził Michał "docent" Maranda, autor przewodnika po polskich minibrowarach, który na promocję przyjechał specjalnie z Warszawy. - Spróbował czegoś odmiennego od stereotypu piw spotykanych na codzień. To zdecydowanie rzecz warta, żeby przyjechać z Warszawy do Gdańska. Piwo fenomenalne. Miałem okazję próbować piw w tym stylu ze Szkocji, z Ameryki, również pierwszej polskiej IPA-y "Atak Chmielu". Gdańska IPA jest zdecydowanie wyjątkowa. Bardzo goryczkowa. Dla ludzi, którzy cenią sobie goryczkę jest to fenomenalne piwo. Wyjątkowość tego piwa polega na użyciu amerykańskich chmieli. Amerykańskie chmiele to był przełom w piwowarstwie. Do tej pory mieliśmy okazję kosztować piw robionych na europejskich odmianach chmielu. Mają one standardowy zespół zapachów i smaków. To jest coś naprawdę wyjątkowego, za czym warto przyjechać i co warto spróbować. Dobrze, że mamy coś takiego w Polsce. W ubiegłym roku mieliśmy okazję obserwować ekstremalny pościg za mocą piwa. Prześcigano się w uwarzeniu jak najmocniejszego piwa. A nie tyle istotna jest ilość alkoholu, który ma być w piwie, ale ta jednostka IBU ( z ang. International Bitterness Units) czyli ilość goryczki w piwie. Michał Saks na pewno stoi na piedestale najbardziej goryczkowego piwa. Mam nadzieję, że piwo Brovarni Gdańsk rozpocznie wyścig i wszyscy piwowarzy w Polsce będą dążyć do uwarzenia coraz bardziej goryczkowego piwa.
- Piwo jest znakomite – ocenił Michał Bertling. - Bardzo mi skamuje. Styl jest mi znany i czekałem, aż ktoś w Polsce tak mocno chmielone piwo uwarzy i doczekałem się. Piwo Brovarni Gdańsk wyróżnia się bardzo intensywnym aromatem owoców cytrusowych. Podejrzewam, że to zasługa chmieli amerykańskich. Nie da się ukryć, że jest bardzo chmielone. Zdecydowanym atutem tego piwa jest wielka goryczka. Wręcz potężna.
Brovarnia Gdańsk jest niezwykle popularnym miejscem, nie tylko ze względu na warzone tutaj wyśmienite piwo, ale również wspaniałe jedzenie i charakterystyczną, niezwykłą atmosferę we wnętrzach ponad 300-letniego spichlerza. Brovarnia jest częścią butikowego kompleksu Hotel Gdańsk z Restauracją, ekskluzywnym Med Spa i nowoczesnym centrum konferencyjnym.
Tomasz Łunkiewicz
fot. Maciej Kostun
Rozmowa z Michałem Saks o American India Pale Ale
- 19/05/2012 19:58 - Tłumy "grają w zielone" - GALERIA
- 17/05/2012 22:57 - Jubileuszowe "Grajmy w Zielone"
- 09/05/2012 15:00 - Metropolitalnie, międzynarodowo, rekordowo - GALERIA
- 09/05/2012 12:31 - Poznając świat nie bójmy się kulinarnych eksperymentów i kucharzy
- 26/04/2012 20:09 - Mistrzowie świata wybrali Hotel Gdańsk - GALERIA
- 13/03/2012 11:46 - Saks: Ekstremalne doznania z goryczką
- 23/02/2012 18:23 - Piwo o smaku historii
- 20/02/2012 09:53 - Marcowa odsłona rejsu Kobiety na morzu – przechodzimy Morską Metamorfozę!
- 16/02/2012 16:48 - W Renku mróz warzyw nie przestraszy
- 13/02/2012 08:54 - Walczyk: Restauracja tylko od święta?