W Unii Europejskiej - ponad 2,5 tys zakażeń zespołem hemolityczno-mocznicowego HUS, w Polsce – 2 przypadki, do których doszło na terenie Niemiec. Pomorze i Polska najprawdopodobniej niezagrożone, ale warto pamiętać o higienie. Handlowcy z Renku zapewniają: u nas można spokojnie kupować!
Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na Pomorzu przeprowadzili 601 kontroli w hurtowniach owocowo-warzywnych, super i hipermarketach oraz w sklepach, na straganach i na targowiskach. Skontrolowali też 344 „zakłady żywienia zbiorowego”.
Na 50 pobranych i przetestowanych próbek, w żadnej nie wykryto występowania bakterii Escherichia coli. Na wszelki wypadek pracownicy Sanepidu przypominają jednak: - Zachowujmy zasady higieny.
- Na terenie Centrum sprzedaż warzyw i owoców prowadzą 24 hurtownie, 10 z nich osiąga bardzo wysokie obroty, są nieustannie kontrolowane przez wszystkie uprawnione inspekcje, produkty są prawidłowo oznaczane, a ich producenci od lat znani w kraju. Standard sanitarny Renku i transparentność wieloletniej współpracy wykluczają możliwość przypadkowego zakażenia warzyw bądź owoców – tłumaczy Stanisław Gierszewski, prezes Pomorskiego Centrum Rolno-Spożywczego Renk SA w Gdańsku.
Z pomorskich sklepów zniknęły już oświadczenia, które miały przekonywać klientów, że zakupy są bezpieczne. O oświadczeniach pisaliśmy tutaj.
Jako źródło zakażeń początkowo wskazywano hiszpańskie ogórki. Co wymiernie wpłynęło na stan gospodarki tego kraju, bo Hiszpania eksportuje rocznie ok. 8 mln warzyw i owoców, z czego 7 milionów ton trafia na rynek europejski.
Choć według najnowszego komunikatu i oświadczenia europejskiego komisarza ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Johna Dallego, źródłem miały być kiełki roślin motylkowych z uprawy ekologicznej Gaertnerhof w Bienenbuettel, na południe od Hamburga, rynek wciąż nie powrócił do sytuacji sprzed wybuchu epidemii. A spadek sprzedaży warzyw doprowadził do znacznych obniżek cen, także na Pomorzu.
Mimo względnego bezpieczeństwa, warto pamiętać o higienie.
- Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta – pisze we wczorajszym komunikacie Główny Inspektor Sanitarny.
Ulotki i szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością i przestrzegania zasad higieny trafiły m.in. do szkół, przedszkoli, szpitali i przychodni. Trafiły tam informacje na temat „Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności”. Informacje na ten temat do pobrania tutaj.
W powiecie kartuskim informacje trafiły do dyrektorów szkół drogą elektroniczną, a w kościerskim, zostanie odczytana we wszystkich parafiach podczas niedzielnych nabożeństw.
(wie)
fot. ngould/sxc.hu
Inne artykuły związane z:
- 17/06/2011 09:24 - Ewakuacja ERGO ARENY – pierwsze ćwiczenia na taką skalę w Polsce
- 17/06/2011 05:16 - Analiza: Listy SLD - zwrot ku przeszłości
- 16/06/2011 21:05 - Bajkowy Kącik w Centrum Traumatologii
- 16/06/2011 13:14 - NoNBN do Jose M. Barroso: Gdańsk nie zasługuje na Stolicę Kultury
- 16/06/2011 11:33 - Ministerstwo nie zdradza, kto kupi Lotos
- 16/06/2011 10:59 - Chaos na lotnisku
- 16/06/2011 08:49 - CBA i Prokuratura w Miniaturze: kolejne zarzuty
- 15/06/2011 12:39 - Gdzie kończy się konkurencja, a zaczynają się podróbki?
- 15/06/2011 11:32 - PGE Arena do kontroli po raz piąty. Znów zapłacą podatnicy
- 15/06/2011 11:07 - Rodzice: Nie zamykajcie podstawówki nr 27