Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powiększyła się o kolejnych członków z Pomorza. Do sieci należy obecnie kilkadziesiąt gospodarstw i lokali gastronomicznych, a także producenci żywności z naszego regionu.
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest odpowiedzią na globalizację i „makdonaldyzację” światowego rynku żywności. W czasach, gdy identyczne wyroby można kupić w każdym sklepie na każdym kontynencie, wartości nabiera to, co niepowtarzalne i niedające się produkować masowo. Podstawowa zasada, którą kierują się Szwedzi, twórcy sieci, to ścisły związek wyrobu z regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie.
Członkostwo w sieci obliguje także do najwyższej dbałości o jakość serwowanych potraw lub gotowych wyrobów i daje prawo do posługiwania się charakterystycznym logo z czapką kucharską na błękitnym tle. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. 
W grudniu 2013 r. do sieci dołączyło ośmiu nowych pomorskich producentów, restauratorów i handlowców:
● Gospodarstwo Rolne Małgorzaty i Janusza Staniaków z Lędowa. Producenci specjalizują się w wytwarzaniu metodą tradycyjną kiszonej kapusty i ogórków bez konserwantów i ulepszaczy, 
● Gospodarstwo Agroturystyczne Winnica „Pod Orzechem” Henryki i Marka Wysockich z Miradowa. Od 2010 r. w winnicy wytwarzane są wina gronowe wytrawne czerwone i białe, 
● Ogrodnictwo „Lawenda” Zofii Zienkiewicz z Gdańska-Oruni. Właścicielka prowadzi działalność od 1998 roku. Produkuje zioła, kwiaty jadalne i dekoracje ziołowe dla gastronomii,

● Restauracja „Kuchnia Rosyjska” z Gdańska. W menu znajdują się dania z pomorskiej gęsi owsianej, takie jak: gęś pieczona z ziemniakami i modrą kapustą na ciepło, pierogi z gęsiny, stek z gęsiej piersi z ziemniakami pieczonymi i surówką,

● „BARka FLISAK Restauracja na wodzie”. Łódź jest zacumowana w Malborku na Nogacie naprzeciwko Muzeum Zamkowego. Restauracja działa od 2007 roku, kuchnia bazuje na surowcach pochodzących bezpośrednio z okolicznych gospodarstw,

● Restauracja „Moja Weranda” w Gołębiewie Średnim. Kuchnia „Mojej Werandy” jest tworzona zgodnie z duchem dawnych receptur,
● Pomorski Browar Tradycyjny Stanisław Wawszczak, Sebastian Wawszczak w Gdyni. Browar oferuje piwo pomorskie tradycyjne pod różnymi markami handlowymi, w tym pod marką „Piwo Starogdańskie”. Piwo pomorskie jest warzone zgodnie z recepturami stosowanymi w browarach pomorskich przed 50 i 30 latami pod czujnym okiem Lucjana Iwanowicza, byłego głównego piwowara dawnego browaru w Gdańsku-Wrzeszczu. Piwo pomorskie jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych,
● Sklep „Naturalnie Regionalne” Karoliny Kryszewskiej-Wójcik w Gdyni. W sklepie można kupić produkty wytwarzane przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie oraz wyroby z listy produktów tradycyjnych. 
Pomorska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje już 55 podmiotów – firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.
Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski
- 18/12/2013 14:44 - Ożywienie Ogarnej - problem dla mieszkańców i handlowców
 - 18/12/2013 13:36 - Płatny transport sanitarny w Kościerzynie
 - 18/12/2013 10:02 - Prezydent Sopotu nadal oskarżony
 - 17/12/2013 22:38 - Czarny czwartek robotniczej Gdyni
 - 17/12/2013 22:36 - Wypadek na torach. Nie żyje mężczyzna
 
- 17/12/2013 09:12 - VIII Forum Energetyczne Sopot 2013
 - 16/12/2013 19:38 - Grudzień’70: Sprawiedliwość bez zemsty
 - 16/12/2013 14:37 - Przyjęty budżet Gdańska na 2014 rok
 - 15/12/2013 21:37 - Jubileuszowa 25. Gdańska Choinka
 - 15/12/2013 19:33 - Jak nie paść ofiarą kieszonkowca w przedświątecznej gorączce zakupowej?
 
					











