Nabożeństwo Drogi Krzyżowej w obozie Stutthof » W sobotę, 18 marca, Diecezjalny Instytut Akcji Katolickiej Archidiecezji Gdańskiej, zorganizował wyj... W tygodniku „Sieci”: Beata Szydło wchodzi do gry » W nowym wydaniu tygodnika „Sieci” Beata Szydło, posłanka PiS do Parlamentu Europejskiego mówi, jak w... Zarząd Wodociągów – umiejętność utrzymania się na wodzie wskazana » Rada Nadzorcza komunalnej spółki Gdańskie Wodociągi SA powiększyła z jednej do trzech osób skład jej... Piekarz prezydentem? » Przed setkami lat zdarzało się już, że burmistrzami tysiącletniego Gdańska zostawali cenieni przez g... Halabardnik w Dworze Artusa w blasku świec (zapachowych) » Kto z nas by nie marzył o zapachowej świecy podarowanej przez gdańskiego halabardnika podczas fety i... Stefan Wilmont skazany na dożywocie za zabójstwo Pawła Adamowicza » Sąd Okręgowy w Gdańsku skazał Stefana Wilmonta za zabójstwo Pawła Adamowicza na dożywocie.Sąd zezwol... Polska Matką Naszą… » W Wielki Piątek 22 marca 1940 r. rozstrzelano drugą grupę 67 gdańszczan, przebywających w obozie Stu... Energa Mecenasem Opery Bałtyckiej » Energa z Grupy Orlen w 2023 roku będzie Mecenasem Opery Bałtyckiej.- Jest to bardzo szczególny dla n... Stan dialogu społecznego w dobie kryzysu » Stan dialogu społecznego, jego perspektywy i kondycja układów zbiorowych pracy to tematy konferencji... W najnowszym numerze ,,Sieci”: Odwieczna walka między dobrem i złem » Motyw walki między siłami dobra i zła jest wykorzystywany na wielu płaszczyznach, szczególnie w kult...
Zarząd Wodociągów – umiejętność utrzymania się na wodzie wskazana
czwartek, 16 marca 2023 18:05
Zarząd Wodociągów – umiejętność utrzymania się na wodzie wskazana
Rada Nadzorcza komunalnej spółki Gdańskie Wodociągi SA
Skromna wygrana w dobrym stylu
niedziela, 12 marca 2023 22:06
Skromna wygrana w dobrym stylu
Pierwsze punkty w 2023 roku zdobyła drużyna AP ORLEN. Podopieczne
Wraca Conrado, bez Czubaka i bez goli, bramka Zyski dla Gedanii...
piątek, 17 marca 2023 15:52
Wraca Conrado, bez Czubaka i bez goli, bramka Zyski dla Gedanii...
EKSTRAKLASA PKO BP
Po minutach, dniach, tygodniach i
Warta wypunktowała Lechię
niedziela, 19 marca 2023 14:35
Warta wypunktowała Lechię
Lechia dobrze zaczęła mecz w Grodzisku Wielkopolskim, ale była

Galeria Sztuki Gdańskiej

Pewien telefon wieczorową porą
niedziela, 12 marca 2023 10:07
Pewien telefon wieczorową porą
Kiedy zadzwonił, byłem lekko zdezorientowany, nie wiedziałem czy
Finał zmagań siatkarskich
niedziela, 26 lutego 2023 18:58
Finał zmagań siatkarskich
Zakończyły się zmagania najmłodszych uczestników Gdańskiej

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
środa, 16 listopada 2022 09:02
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
12 listopada rozpoczął się 30. Międzynarodowy Festiwal Sztuki
Elbląg: III Kongres Środowisk Patriotycznych
wtorek, 07 lutego 2023 18:44
Elbląg: III Kongres Środowisk Patriotycznych
W sobotę 4 lutego odbył się III Kongres Środowisk Patriotycznych.
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Nowi członkowie kulinarnej sieci

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
wtorek, 17 grudnia 2013 09:20

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powiększyła się o kolejnych członków z Pomorza. Do sieci należy obecnie kilkadziesiąt gospodarstw i lokali gastronomicznych, a także producenci żywności z naszego regionu.


Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest odpowiedzią na globalizację i „makdonaldyzację” światowego rynku żywności. W czasach, gdy identyczne wyroby można kupić w każdym sklepie na każdym kontynencie, wartości nabiera to, co niepowtarzalne i niedające się produkować masowo. Podstawowa zasada, którą kierują się Szwedzi, twórcy sieci, to ścisły związek wyrobu z regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie.


Członkostwo w sieci obliguje także do najwyższej dbałości o jakość serwowanych potraw lub gotowych wyrobów i daje prawo do posługiwania się charakterystycznym logo z czapką kucharską na błękitnym tle. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.


W grudniu 2013 r. do sieci dołączyło ośmiu nowych pomorskich producentów, restauratorów i handlowców:
● Gospodarstwo Rolne Małgorzaty i Janusza Staniaków z Lędowa. Producenci specjalizują się w wytwarzaniu metodą tradycyjną kiszonej kapusty i ogórków bez konserwantów i ulepszaczy,

● Gospodarstwo Agroturystyczne Winnica „Pod Orzechem” Henryki i Marka Wysockich z Miradowa. Od 2010 r. w winnicy wytwarzane są wina gronowe wytrawne czerwone i białe,

● Ogrodnictwo „Lawenda” Zofii Zienkiewicz z Gdańska-Oruni. Właścicielka prowadzi działalność od 1998 roku. Produkuje zioła, kwiaty jadalne i dekoracje ziołowe dla gastronomii,


alt



● Restauracja „Kuchnia Rosyjska” z Gdańska. W menu znajdują się dania z pomorskiej gęsi owsianej, takie jak: gęś pieczona z ziemniakami i modrą kapustą na ciepło, pierogi z gęsiny, stek z gęsiej piersi z ziemniakami pieczonymi i surówką,


alt



● „BARka FLISAK Restauracja na wodzie”. Łódź jest zacumowana w Malborku na Nogacie naprzeciwko Muzeum Zamkowego. Restauracja działa od 2007 roku, kuchnia bazuje na surowcach pochodzących bezpośrednio z okolicznych gospodarstw,


alt



● Restauracja „Moja Weranda” w Gołębiewie Średnim. Kuchnia „Mojej Werandy” jest tworzona zgodnie z duchem dawnych receptur,

● Pomorski Browar Tradycyjny Stanisław Wawszczak, Sebastian Wawszczak w Gdyni. Browar oferuje piwo pomorskie tradycyjne pod różnymi markami handlowymi, w tym pod marką „Piwo Starogdańskie”. Piwo pomorskie jest warzone zgodnie z recepturami stosowanymi w browarach pomorskich przed 50 i 30 latami pod czujnym okiem Lucjana Iwanowicza, byłego głównego piwowara dawnego browaru w Gdańsku-Wrzeszczu. Piwo pomorskie jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych,

● Sklep „Naturalnie Regionalne” Karoliny Kryszewskiej-Wójcik w Gdyni. W sklepie można kupić produkty wytwarzane przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie oraz wyroby z listy produktów tradycyjnych.
Pomorska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje już 55 podmiotów – firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież