Brovarnia Gdańska kilka razy w roku przygotowuje specjalne piwa. Na pierwszy dzień "wiosny" przygotowano Piwo Dymione Marcowe.
Piwo Dymione miało swoją premierę 21 marca.
- Już po raz trzeci uwarzyliśmy Piwo Wędzone - wyznał Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Z roku na rok jest coraz mocniej zadymione. Jednym z głównych składników piw wędzonych jest słód wędzony. Jest to słód, który powstaje technikami stosowanymi przed wiekami czyli przy suszeniu słodu ma kontakt z dymem, dzięki czemu przechodzi dymionymi aromatami. W piwie wyczuwamy wędzonkę.
Piwo Dymione zostało uwarzone po raz trzeci, ale różni się nieco od tego z lat poprzednich.
- Z roku na rok udział słodu wędzonego w piwie rośnie - przyznaje piwowar Brovarni. - Jest ono coraz bardziej wędzone. W tegorocznej edycji naprawdę czuć dym z ogniska w tym piwie. Nie zamykamy się do standardowej receptury. Z roku na rok mamy wnioski i staramy się je wdrażać. Staramy się serwować coraz mocniejsze doznania i dlatego to piwo jest jeszcze mocniej wędzone. To piwo ma dobry odbiór, swoich fanów. Uwarzyliśmy je jako pierwsi w Polsce. Za naszym przykładem poszło kilka browarów. Cieszę się, że to my wyznaczyliśmy ten trend.
- Po raz pierwszy udało mi się trafić na premierę Piwa Dymionego - przyznał Tomasz Okuniewski. - Jakie są zalety tego piwa? Trzeba zacząć od samej góry. Najpierw mamy piankę, która utrzymuje się bardzo długo, jest bardzo aromatyczna. Ma również delikatny smak, ale też wyrazisty. obiecuje to co skrywa się pod pianką. Następnie mamy delikatny, mocno goryczkowy smak z wyczuwalną nutą wędzonki. To zasługa słodu wędzonego, Weyermanna jak sądzę, który należy do najlepszych w swojej klasie. Generalnie to piwo jest ciemne, o delikatnym smaku, z mocno wyczuwalną goryczką i jednak tym specyficznym smakiem dymku, wędzonki, dzięki której ma swoją nazwę "Dymione Marcowe". Dymionego raczej trudno uświadczyć w naszych browarach, nawet restauracyjnych w Polsce, gdzie raczej stawia się na biznes, na szybkość, że tak brzydko powiem na taniość piwa. To piwo nie jest tanie. Ono jest dla wytrawnych smakoszy i może dla tego jego produkcja nie jest taka popularna. Na pewno warto spróbować, skosztować i w przyszłości porównać do innego ciemnego piwa.
Za dwa tygodnie, 5 kwietnia, koneserzy piwa będą mieli okazję skosztować po raz kolejny piwa American India Pale Ale, bardzo mocno chmielone amerykańskim odmianami chmielu. - To piwo sprawia mi najwięcej radości podczas warzenia - zdradza Michał Saks.
Tomasz Łunkiewicz
- 08/05/2013 19:32 - "Grajmy w zielone" coraz bliżej
- 26/04/2013 16:04 - "Grajmy w zielone" po raz jedenasty
- 24/04/2013 12:46 - Fiesta de Siesta - latynoskie klimaty w Brovarni i Restauracji Hotelu Gdańsk
- 17/04/2013 20:43 - ROBYG pomaga spełniać marzenia chorych dzieci
- 05/04/2013 19:00 - IKEA GDAŃSK na dwudzieste urodziny
- 14/03/2013 17:44 - Piwo Brovarnia Dymione na życzenie klientów
- 14/03/2013 17:32 - Pracodawco, zarezerwuj swoje miejsce na Targach Pracy!
- 05/03/2013 10:42 - 100 zgłoszeń na XI Wystawę Ogrodniczą "Grajmy w Zielone"
- 21/01/2013 16:19 - Rok 2013 w Rënk
- 24/11/2012 10:38 - Pierwszy gaz łupkowy w Lubocinie