Poparcie Godności dla ustawy G. Biereckiego » W kolejną rocznicę napaści Związku Radzieckiego na Polskę oraz w czasie nasilającego się procesu prz... Pokłosie awantury w taksówce. Radna KO zawieszona w klubie » Radna Koalicji Obywatelskiej w Radzie Miasta Gdańska Sylwia Cisoń poprosiła o zawieszenie w Radzie i... Nie żyje poszukiwany od 2005 roku wiceprezydent Gdańska » Dariusz Śmiałkowski, b. wiceprezydent Gdańska w latach 1990-94, poszukiwany listem gończym i europej... Szewczak: Gierek mógłby mieć duże kompleksy, obserwując to, co wyczyni... » „Aż dziwne, że tak późno agencja Fitch zdecydowała się na taką negatywną perspektywę i wydaje się, ż... Hit! Wyciekło nagranie z prezydentem w szatni reprezentacji! Świętował... » Polska pokonała wczoraj Finlandię na Stadionie Śląskim w Chorzowie i tym samym wciąż ma szansę nawet... Gdańska bazylika na cenzurowanym... » Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz kolejny karze gospodarza i proboszcz... Prezydent Nawrocki: Musimy w końcu załatwić kwestię reparacji » Prezydent RP Karol Nawrocki w trakcie uroczystości na Westerplatte powiedział, że domaga się reparac... Prof. Piotr Czauderna: Pokłady łatwego zła » W ostatnich latach karierę robi pojęcie hejtu w internecie; nazywane jest to inaczej mową nienawiści... 1 września - czas polskiego honoru » Bezpłatna "Gazeta Gdańska" w swoim najnowszym wydaniu przypomina wiele gdańskich i pomorskich okolic... Jarosław Kaczyński w Gdańsku » 25 sierpnia Jarosław Kaczyński w Sali BHP prezes Prawa i Sprawiedliwości spotkał się z mieszkańcami ...
Reklama
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
piątek, 05 września 2025 07:47
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
środa, 30 kwietnia 2025 22:06
Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
Stosunkowo niedawne zauroczenie muzyką Mingusa, mogę jedynie

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Targi dla gastronomii, lodziarni i pizzerii

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
wtorek, 05 lutego 2013 19:57

Targi FOOD-to-GO już po raz trzeci odbywają się w Gdańsku, a po raz pierwszy w Amber Expo, tuż obok PGE Arena.



Dotychczasowe dwie edycje miały miejsce w hali sportowo-widowiskowej gdańskiej AWFiS. Była ona jednak zbyt mała jak dla ponad 50 wystawców, a także dojazd i parkowanie samochodów wbrew pozorom były trudniejsze. Obecne warunki targowe są o wiele lepsze. Chwalą je sobie zarówno wystawcy, jak i zwiedzający.


alt



Na dwudniowych targach, które rozpoczęły się 5 lutego prezentowane są najnowsze trendy w gastronomii. Tym razem z uwagi na więcej wystawienniczego miejsca rozszerzono nieco ofertę wystawców poprzez wprowadzenie Salonu BALT ROOM. Można w nim znaleźć ofertę wyposażenia ośrodków wypoczynkowych, pensjonatów, kwater prywatnych i hoteli. Ich właściciele niemal z całego Pomorza specjalnie przyjechali na targi, aby wybrać coś przydatnego do swojej usługowej i handlowej działalności.


alt


Jak powiedziała nam Małgorzata Trzebuniak, kierownik działu marketingu organizatora targów, zadbano o to, aby oferta prezentowana podczas tego wydarzenia była atrakcyjna oraz spełniła oczekiwania branżowych gości. A więc dla gastronomii, lodziarni, pizzerii, barów szybkiej obsługi i cateringu. Dlatego nie brakuje sprzętu i wyposażenia gastronomicznego, produktów i półproduktów spożywczych, opakowań i środków czystości niezbędnych w każdym lokalu jak i pensjonacie.
Postawiono również na żywność regionalną, z udzielanymi na miejscu podpowiedziami, jak ją wykorzystać w restauracyjnym menu.


alt



Na targach FOOD-to-GO Gdańsk 2013 swoje produkty prezentują nie tylko profesjonalni dostawcy dla gastronomii, ale i regionalni producenci zdrowej żywności oraz lokalne stowarzyszenia.
- Naszym celem, jak powiedziała Małgorzata Trzebuniak,  jest promocja tradycyjnej żywności stanowiącej o niepowtarzalności i oryginalności danego regionu i tym samym przyciągającej turystów z różnych zakątków Polski oraz z zagranicy. Przykładem tego jest prezentacja Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego i regionu gminy Stegna, której mieszkanki na miejscu przyrządzają i pieką placki ziemniaczane, częstując nimi licznych targowych gości.


alt



Oddzielne stoisko ma Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb z Koszalina, które w ramach wykładów udowadnia, że cudze chwalimy, a swego nie znamy. Czyli popularnie i naukowo  podczas prelekcji mówi o zasobach ryb pływających w Bałtyku. Wiele uwagi poświęca także zdrowotnym aspektom spożywania ryb.


alt



Oddzielnie odbywają się także pokazy nowoczesnych technik w polskiej kuchni. Dotyczy to przygotowywania zup, lekkich sałatek warzywnych oraz sosów. Naszą uwagę zwróciło urządzenie służące do wyrobu różnych kształtów makaronu. W masowej gastronomi takie urządzenie jest wręcz niezbędne, bo sami dobieramy odpowiednie składniki i jesteśmy pewni, że finalny produkt jest smaczny i świeży. Jest on też o połowę tańszy w porównaniu do kupowanego w sklepach makaronu.


Już pierwszego dnia targów ustanowiony został rekord Polski w pieczeniu kebaba w ilości aż 300 kg. Ciekawe jak będzie w środę, drugiego dnia targów?


Z pewnością wyjątkowym blokiem tematycznym będzie wykorzystanie potraw bez glutenu w menu restauracji. Opowiedzą o tym przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Kucharze z gdyńskiej restauracji Trio odpowiedzą na pytanie, dlaczego w zbiorowym żywieniu warto wzbogacić menu o potrawy bez glutenu.

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież