Karol Nawrocki z poparciem NSZZ „Solidarność” » Obywatelski kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podpisał w czwartek umowę programową z Komisją Kra... Ankieta w PSL - dalej od Hołowni? » Władze PSL rozesłały do wszystkich członków partii ankietę zawierająca kilkadziesiąt pytań dotyczący... Prezes Trybunału Konstytucyjnego oskarża rządzących o zamach stanu! Sk... » Prezes Trybunału Konstytucyjnego Bogdan Święczkowski na konferencji prasowej poinformował o tym, że ... Przywitać von der Leyen w Gdańsku - Solidarność zaprasza » 7 lutego w godz. 11-15 przed wejściem do ECS w Gdańsku NSZZ „Solidarność” organizuje protest przeciw... Most Siennicki naruszy przyczółki gdańskiej władzy? » Radni gdańskiej opozycji z Prawa i Sprawiedliwości skierowali doniesienie do Prokuratury Okręgowej w... Azyl gdańskiej władzy - parkowanie w centrum za friko » Blisko 7 godzin debatowali radni Gdańska i przedstawiciele miejskiej administracji podczas ostatniej... Zmarł Longin Mażewski » Nie żyje Longin Mażewski (68.l), w latach 1994-98 wiceprezydent Gdańska ds. finansowych w zarządzie ... Kotula z premedytacją kłamała o swoim wykształceniu? Informacje do Kan... » "Ministra" Katarzyna Kotula (Lewica) tłumaczy się, że poprawiła już błędne informacje na temat tytuł... List otwarty do radnych: dziś ul. Kaczyńskiego, jutro Adamowicza » Szanowni Państwo, Radni Miasta Gdańska,zwracam się do Państwa w związku z trwającymi od 10.01.2025 k... W Brukseli Jaki dewastuje politykę Tuska » W Parlamencie Europejskim trwa burzliwa debata po prezentacji programu polskiej prezydencji w Unii E...
Reklama
Azyl gdańskiej władzy - parkowanie w centrum za friko
sobota, 01 lutego 2025 09:34
Azyl gdańskiej władzy - parkowanie w centrum za friko
Blisko 7 godzin debatowali radni Gdańska i przedstawiciele miejskiej
Nowy Rok z futbolem - po raz 46. na AWFiS
środa, 01 stycznia 2025 19:21
Nowy Rok z futbolem - po raz 46. na AWFiS
Po raz 46. pracownicy oliwskiej Akademii Wychowania Fizycznego i
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Bogusław Górecki - „Wśród wiatraków na Żuławach”
środa, 04 grudnia 2024 23:40
Bogusław Górecki - „Wśród wiatraków na Żuławach”
Ostatnio miałem przyjemność wzięcia udział w przygotowaniach

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Charlie zmienia się w kurczaka
środa, 05 czerwca 2024 13:24
Charlie zmienia się w kurczaka
Od niedawna w Polsce uczniowie nie muszą odrabiać prac domowych.
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Targi dla gastronomii, lodziarni i pizzerii

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
wtorek, 05 lutego 2013 19:57

Targi FOOD-to-GO już po raz trzeci odbywają się w Gdańsku, a po raz pierwszy w Amber Expo, tuż obok PGE Arena.



Dotychczasowe dwie edycje miały miejsce w hali sportowo-widowiskowej gdańskiej AWFiS. Była ona jednak zbyt mała jak dla ponad 50 wystawców, a także dojazd i parkowanie samochodów wbrew pozorom były trudniejsze. Obecne warunki targowe są o wiele lepsze. Chwalą je sobie zarówno wystawcy, jak i zwiedzający.


alt



Na dwudniowych targach, które rozpoczęły się 5 lutego prezentowane są najnowsze trendy w gastronomii. Tym razem z uwagi na więcej wystawienniczego miejsca rozszerzono nieco ofertę wystawców poprzez wprowadzenie Salonu BALT ROOM. Można w nim znaleźć ofertę wyposażenia ośrodków wypoczynkowych, pensjonatów, kwater prywatnych i hoteli. Ich właściciele niemal z całego Pomorza specjalnie przyjechali na targi, aby wybrać coś przydatnego do swojej usługowej i handlowej działalności.


alt


Jak powiedziała nam Małgorzata Trzebuniak, kierownik działu marketingu organizatora targów, zadbano o to, aby oferta prezentowana podczas tego wydarzenia była atrakcyjna oraz spełniła oczekiwania branżowych gości. A więc dla gastronomii, lodziarni, pizzerii, barów szybkiej obsługi i cateringu. Dlatego nie brakuje sprzętu i wyposażenia gastronomicznego, produktów i półproduktów spożywczych, opakowań i środków czystości niezbędnych w każdym lokalu jak i pensjonacie.
Postawiono również na żywność regionalną, z udzielanymi na miejscu podpowiedziami, jak ją wykorzystać w restauracyjnym menu.


alt



Na targach FOOD-to-GO Gdańsk 2013 swoje produkty prezentują nie tylko profesjonalni dostawcy dla gastronomii, ale i regionalni producenci zdrowej żywności oraz lokalne stowarzyszenia.
- Naszym celem, jak powiedziała Małgorzata Trzebuniak,  jest promocja tradycyjnej żywności stanowiącej o niepowtarzalności i oryginalności danego regionu i tym samym przyciągającej turystów z różnych zakątków Polski oraz z zagranicy. Przykładem tego jest prezentacja Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego i regionu gminy Stegna, której mieszkanki na miejscu przyrządzają i pieką placki ziemniaczane, częstując nimi licznych targowych gości.


alt



Oddzielne stoisko ma Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb z Koszalina, które w ramach wykładów udowadnia, że cudze chwalimy, a swego nie znamy. Czyli popularnie i naukowo  podczas prelekcji mówi o zasobach ryb pływających w Bałtyku. Wiele uwagi poświęca także zdrowotnym aspektom spożywania ryb.


alt



Oddzielnie odbywają się także pokazy nowoczesnych technik w polskiej kuchni. Dotyczy to przygotowywania zup, lekkich sałatek warzywnych oraz sosów. Naszą uwagę zwróciło urządzenie służące do wyrobu różnych kształtów makaronu. W masowej gastronomi takie urządzenie jest wręcz niezbędne, bo sami dobieramy odpowiednie składniki i jesteśmy pewni, że finalny produkt jest smaczny i świeży. Jest on też o połowę tańszy w porównaniu do kupowanego w sklepach makaronu.


Już pierwszego dnia targów ustanowiony został rekord Polski w pieczeniu kebaba w ilości aż 300 kg. Ciekawe jak będzie w środę, drugiego dnia targów?


Z pewnością wyjątkowym blokiem tematycznym będzie wykorzystanie potraw bez glutenu w menu restauracji. Opowiedzą o tym przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Kucharze z gdyńskiej restauracji Trio odpowiedzą na pytanie, dlaczego w zbiorowym żywieniu warto wzbogacić menu o potrawy bez glutenu.

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież