Przez trzy dni na "Międzynarodowym Jarmarku Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, Jarmark Rękodzieła i Rzemiosła" odbywającym się na Targu Węglowym można było znaleźć kramy z rękodziełem jak również tradycyjne produkty regionalne oraz wziąć udział w zabawach i atrakcjach.
- Idea Jarmarku powstała w zeszłym roku w Częstochowie - powiedział Paweł Zalewski, biuro organizacji Jarmarku. - Jest to projekt, którym objeżdżamy całą Polskę. W zeszłym roku mieliśmy 4 miasta, w tym mamy 8, a za rok już 20. Szerzymy regionalizm, szerzymy produkty ekologiczne, naturalne, lokalnych producentów, jak i ogólnopolskich, ale także z zagranicy. Mamy Litwę, mamy Bułgarię, Włochy, mamy wystawcę z Ameryki. Podczas Jarmarku klient ma możliwość kupienia produktów całkiem innych - tradycyjnych, regionalnych, a także produktów indywidualnych autorskich czyli rękodzieło, produkty rzemieślnicze, których teraz nie da się kupić w marketach. Wspólnie gotujemy, przedstawiamy dania autorskie naszych partnerów. Zaprosiliśmy dwie restauracje, z którymi degustowaliśmy smaków, które w Trójmieście są jeszcze mało popularne. Kolejna edycja jest już zaplanowana. Odbędzie się w trzeci weekend lutego przyszłego roku w tym samym miejscu. Terminy imprez nie są przypadkowe. Mamy trochę inne założenie. Chcemy ludzi wyciągnąć z domów, żeby nie siedzieli w szare dni domu, ale żeby przyszli i z nami razem się bawili. Dlatego propagujemy ten projekt od września do listopada i później od lutego do końca maja.
Podczas jarmarku około 60 wystawców prezentowało regionalne i tradycyjne produkty kulinarne m.in. miody, sery, wędliny, chleby, napitki regionalne jak również kolorowe kramy z rękodziełem i produktami rzemieślniczymi.
- Oleje Kaszubskie są to oleje tłoczone na zimno - bardzo zdrowe - powiedziała Ewa Urbańska, specjalista ds. sprzedaży w firmie ACS Oleje Kaszubskie. - Powinniśmy je spożywać codziennie. Mam w swojej ofercie dwa rodzaje - olej lniany i olej rzepakowy. Naszego oleju z rzepaku można używać do surówek zamiast oliwy z oliwek; do gotowania, do smażenia ale do 196 stopni, do grillowania. Osobiście dodaję go do ciasta czy naleśników. Ma bardzo dobre proporcje omegi-6 do omegi-3. Jest nazywany olejem północy. Natomiast olej lniany ma pięć razy wyższą proporcję omegi-3. Nie każdemu możne smakować ponieważ ma wyraźny posmak tranu. Jest podstawą diety doktor Budwig i polecamy go dla dzieci powyżej 3 roku życia i dla dorosłych, żeby dostarczać niezbędnych nienasyconych tłuszczów ponieważ nie syntetyzujemy tych tłuszczów w organizmie więc musimy je dostarczać w pokarmie. Ma bardzo dużą zawartość witaminy E, witaminy młodości. Olej lniany jest tylko do spożycia na surowo, nie można na nim smażyć.
Jarmarkowi towarzyszyła biesiadna muzyka na żywo z zespołem Sami&Swoi oraz liczne degustacje i strefa animacji.
W sobotę odbyły się warsztaty kulinarne. Gwiazdą niedzielnego popołudnia była „Wielka Patelnia”, a dokładnie poczęstunek swojskiego jadła z patelni o niewyobrażalnych rozmiarach.
Tomasz Łunkiewicz
fot. Tomasz Łunkiewicz
Inne artykuły związane z:
- 12/10/2016 17:20 - Kurski - Rada Mediów Narodowych 4:1
- 12/10/2016 12:31 - Zmiany w systemie oświaty: Czy MEN straci sojuszników reformy oświaty?
- 12/10/2016 11:20 - "Daj misiaka dla dzieciaka" – ku pamięci Erwiny Barzychowskiej
- 11/10/2016 10:41 - Z wizytą w filmowej szafie
- 10/10/2016 18:54 - Zmarł Andrzej Wajda. Pozostawił po sobie Ziemię Obiecaną, Człowieka z marmuru...
- 10/10/2016 16:37 - E(x)plory - najlepsi z Lotosem
- 10/10/2016 16:04 - "Nie" reformie oświaty - pikieta pod Urzędem Wojewódzkim
- 08/10/2016 18:28 - Kacper Płażyński apeluje o dialog w sprawie terenów Gedanii
- 06/10/2016 19:35 - Gdańska woda pracuje na Île-de-France
- 05/10/2016 15:57 - Regionalnie i tradycyjnie na Targu Węglowym