Gdańska bazylika na cenzurowanym... » Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz kolejny karze gospodarza i proboszcz... Prezydent Nawrocki: Musimy w końcu załatwić kwestię reparacji » Prezydent RP Karol Nawrocki w trakcie uroczystości na Westerplatte powiedział, że domaga się reparac... Prof. Piotr Czauderna: Pokłady łatwego zła » W ostatnich latach karierę robi pojęcie hejtu w internecie; nazywane jest to inaczej mową nienawiści... 1 września - czas polskiego honoru » Bezpłatna "Gazeta Gdańska" w swoim najnowszym wydaniu przypomina wiele gdańskich i pomorskich okolic... Jarosław Kaczyński w Gdańsku » 25 sierpnia Jarosław Kaczyński w Sali BHP prezes Prawa i Sprawiedliwości spotkał się z mieszkańcami ... Prezes PiS: Niemcy prowadzą do rozbicia naszej tożsamości » „Jest także inna wojna, którą pozwolę sobie określić jako wojnę hybrydową. To jest operacja prowadzo... Prezydent w mateczniku... » 4 dni po zaprzysiężeniu na Prezydenta RP - dr Karol Nawrocki weekend spędził w rodzinnym domu. Był n... Stowarzyszenie 'Godność' gratuluje Prezydentowi Karolowi Nawrockiemu » PanKarol NawrockiPrezydent Rzeczypospolitej PolskiejSzanowny Panie Prezydencie!Dzień Pańskiego zaprz... Szok! Gdańscy sędziowie mówią „nie” ministrowi Żurkowi » Minister Waldemar Żurek planował masowe czystki w sądach, ale w Gdańsku trafił na mur. Kolegium Sądu... Kaszubi domagają się zamknięcia wystawy "Nasi chłopcy" » Kaszubi żądają zamknięcia kontrowersyjnej wystawy pod nazwą „Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańsk...
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
piątek, 05 września 2025 07:47
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz
Jubileusz 80-lecia Lechii
niedziela, 10 sierpnia 2025 18:35
Jubileusz 80-lecia Lechii
Na Ołowiance w Gdańsku miała miejsce urodzinowa Gala Lechii
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
środa, 30 kwietnia 2025 22:06
Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
Stosunkowo niedawne zauroczenie muzyką Mingusa, mogę jedynie

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Piwne wariacje z chmielami

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
sobota, 06 kwietnia 2013 18:44

Kilkanaście dni temu w Brovarni Gdańsk można było skosztować Piwa Dymionego. W pierwszy piątek kwietnia piwosze mogli spróbować American India Pale Ale.


Piwo American India Pale Ale zostało po raz trzeci uwarzone w Brovarni Gdańsk.

- Po raz trzeci przygotowaliśmy piwo America India Pale, ale tak naprawdę jest to zupełnie nowe piwo, bo za każdym razem receptura jest inna - stwierdził Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Sercem tego piwa i głównym składnikiem, który nadaje mu charakteru jest chmiel. W każdym IPA, które do tej pory warzyliśmy kompozycja chmieli była inna. Możliwość kompozycji jest nieskończona i daje piwowarowi pole do popisu i inwencji twórczej. Dobierając składniki można stworzyć nieprawdopodobną ilość kombinacji. To jest właśnie urok piwowarstwa. Nasza pierwsza IPA, którą uwarzyliśmy była kombinacją pięciu chmieli. Były tam chmiele, które dają aromat mocno owocowy, owoców tropikalnych, cytrusów, jak również mocno sosnowo-żywiczne aromaty. Druga IPA była warzona tylko jedną odmianą chmieli Simcoe, która charakteryzuje się aromatami towarzyszącymi iglakom. Trzecia edycja to kompozycja chmieli, którą miałem na myśli na samym początku, gdy pomyślałem o uwarzeniu IPA. Można powiedzieć, że to spełnienie mojego zawodowego marzenia. Udało mi się ściągnąć wszystkie potrzebne chmiele. Tegoroczna IPA została uwarzona z pięciu chmieli, z których każdy jest ekstremalnie owocowy. Założeniem przy warzeniu tego piwa było uzyskanie mega silnego aromatu owocowego z silną goryczką, ale bardzo ułożoną. Goryczka miała być silna, jednocześnie przyjemna, spływająca po języku, ale nie pozwalająca zapomnieć o piwie, które stoi przed nami. Miała przypomnieć, żeby wziąć kolejny łyk piwa.


alt


Mocno chmielone piwo ma swoich fanów. O tym świadczyła liczba gości, którzy przyszli na premierę American IPA w Brovarni. Gdański browar jest prekursorem jeśli chodzi o warzenie piwa IPA. - Przed rokiem jako pierwszy browar restauracyjny w Polsce uwarzyliśmy piwo w tym stylu - przyznał Michał Saks. - Cieszę się, że udaje się przecierać szlaki dla nowych piw. Nie będę ukrywał, że daję dużą satysfakcję możliwość porozmawiać z osobami, które przychodzą spróbować piwa odmiennego od tego które jest dostępne na półkach sklepowych. Goście mogą porozmawiać z osobą, która te piwa tworzy i ma przy tym dobrą zabawę. Mam dużą radość, że piwa, które sam bym chciał pić mogę zaproponować gościom Brovarni, opowiedzieć o nich, o ich powstawaniu.


Jakie wrażenia z degustacji mieli licznie przybyli goście? - Bardzo przyjmne wrażenia, piwko jest bardzo pijalne - stwierdził Bartosz Nowak. - Nadaje wrażenie lekkości, mimo, że jest dość treściwe - ma 16 stopni ekstraktu. Jest fajnie nachmielone odmianami amerykańskich chmieli, które dają cytrusowe, orzeźwiające aromaty. Bardzo przyjemnie się pije i mam ochotę sięgnąć po następny kufel. Nie jest bardzo goryczkowe jak na ten styl piwa, ale czuć goryczkę wyraźnie. Dla przeciętnego konsumenta podejrzewam, że jest mocno goryczkowe. Ja wypiłem już trochę tych IPA więc na goryczkę nie jestem tak wyczulony. Pijalność, aromat, dobry smak to atuty tego piwa. Każda inicjatywa minibrowarów, które wychodzą poza schemat - jasne, ciemne, pszeniczne, robią coś nowego to bardzo fajna sprawa.


alt


IPA ma gościć na kranach Brovarni przez najbliższe dwa tygodnie. - Im bliżej będzie końca tego piwa tym więcej będziemy mieli inspiracji do uwarzenia czegoś nowego - zapowiedział piwowar Brovarni.


Przy tegorocznej edycji American IPA wykorzystano chmiele: Citra, Zeus, Columbus, Cascade, Centennial.

Tomasz Łunkiewicz

fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież