Kacper Płażyński: nie chcemy żeby ta pamięć zaginęła » W latach 30. i 40. ubiegłego wieku na terenach obecnego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego znajdował... Stowarzyszenie "Godność" o kandydatach Zjednoczonej Prawicy » Stanowisko Stowarzyszenia "Godność" w sprawie wyborów.15 października 2023 r., w nadchodzących wybor... W tygodniku „Sieci”: Ukraińsko-polska wojna zbożowa » Na łamach nowego wydania „Sieci” Konrad Kołodziejski odsłania kulisy ochłodzenia stosunków Ukrainy z... Sellin: jako Pomorzanie jesteśmy dumni z UCK » Kompleks Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku powiększy się o nową przestrzeń, w której do... Andrzej Jaworski: my realnie pilnujemy naszych granic » Andrzej Jaworski, kandydat na posła PiS oraz Hubert Grzegorczyk, kandydat na senatora PiS odnieśli s... Kandydaci PiS zachęcali do udziału w wyborach » - Za 26 dni zdecydujemy, jak będzie wyglądała Polska w przyszłości. Namawiamy do pójścia na wybory i... Muzeum Plenerowe na Westerplatte » Pierwszym etapem powstającego na Westerplatte Muzeum była uroczystość pochowania 4 listopada 2022 ro... Jesień w ogrodzie - na zakupy i po wiedzę » Na terenie Pomorskiego Centrum Hurtowego Rënk w Gdańsku odbyła się 12. edycja kiermaszu ogrodniczego... Profesor Burkiewicz kończy współpracę z instytucjami miejskimi » List Otwarty prof. dr inż. arch. Witolda Burkiewicza do prezydent Aleksandry Dulkiewicz.Szanowna Pan... W tygodniku „Sieci”: Ten film to hańba » Nowe wydanie tygodnika „Sieci” podejmuje temat nagrodzonego na weneckim festiwalu filmu Agnieszki Ho...
Kacper Płażyński: nie chcemy żeby ta pamięć zaginęła
poniedziałek, 25 września 2023 15:07
Kacper Płażyński: nie chcemy żeby ta pamięć zaginęła
W latach 30. i 40. ubiegłego wieku na terenach obecnego Gdańskiego
Klindt zostaje na sezon 2024
poniedziałek, 25 września 2023 12:37
Klindt zostaje na sezon 2024
Zdunek Wybrzeże zaczęło informować o składzie na sezon 2024.
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
czwartek, 21 września 2023 16:02
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
I LIGA Fortuna
Trudne chwile w Arce a na boisku walka i
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
piątek, 22 września 2023 21:37
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
Lechia efektownie wygrała na Polsat Plus Arenie z GKS Katowice.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Akwaforta Paula Kreisela
niedziela, 17 września 2023 17:43
Akwaforta Paula Kreisela
Niedawno trafiła do mnie znakomita praca gdańskiego grafika,

Sport w szkole z ORLENEM

Jesienna edycja Czwartków Lekkoatletycznych rozpoczęta
sobota, 23 września 2023 12:22
Jesienna edycja Czwartków Lekkoatletycznych rozpoczęta
Za nami pierwsza seria jesiennej edycji Czwartków

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
środa, 16 listopada 2022 09:02
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
12 listopada rozpoczął się 30. Międzynarodowy Festiwal Sztuki
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
poniedziałek, 24 lipca 2023 10:43
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
To było pierwsze tego typu wydarzenie w regionie. W Wejherowie
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Piwne wariacje z chmielami

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
sobota, 06 kwietnia 2013 18:44

Kilkanaście dni temu w Brovarni Gdańsk można było skosztować Piwa Dymionego. W pierwszy piątek kwietnia piwosze mogli spróbować American India Pale Ale.


Piwo American India Pale Ale zostało po raz trzeci uwarzone w Brovarni Gdańsk.

- Po raz trzeci przygotowaliśmy piwo America India Pale, ale tak naprawdę jest to zupełnie nowe piwo, bo za każdym razem receptura jest inna - stwierdził Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Sercem tego piwa i głównym składnikiem, który nadaje mu charakteru jest chmiel. W każdym IPA, które do tej pory warzyliśmy kompozycja chmieli była inna. Możliwość kompozycji jest nieskończona i daje piwowarowi pole do popisu i inwencji twórczej. Dobierając składniki można stworzyć nieprawdopodobną ilość kombinacji. To jest właśnie urok piwowarstwa. Nasza pierwsza IPA, którą uwarzyliśmy była kombinacją pięciu chmieli. Były tam chmiele, które dają aromat mocno owocowy, owoców tropikalnych, cytrusów, jak również mocno sosnowo-żywiczne aromaty. Druga IPA była warzona tylko jedną odmianą chmieli Simcoe, która charakteryzuje się aromatami towarzyszącymi iglakom. Trzecia edycja to kompozycja chmieli, którą miałem na myśli na samym początku, gdy pomyślałem o uwarzeniu IPA. Można powiedzieć, że to spełnienie mojego zawodowego marzenia. Udało mi się ściągnąć wszystkie potrzebne chmiele. Tegoroczna IPA została uwarzona z pięciu chmieli, z których każdy jest ekstremalnie owocowy. Założeniem przy warzeniu tego piwa było uzyskanie mega silnego aromatu owocowego z silną goryczką, ale bardzo ułożoną. Goryczka miała być silna, jednocześnie przyjemna, spływająca po języku, ale nie pozwalająca zapomnieć o piwie, które stoi przed nami. Miała przypomnieć, żeby wziąć kolejny łyk piwa.


alt


Mocno chmielone piwo ma swoich fanów. O tym świadczyła liczba gości, którzy przyszli na premierę American IPA w Brovarni. Gdański browar jest prekursorem jeśli chodzi o warzenie piwa IPA. - Przed rokiem jako pierwszy browar restauracyjny w Polsce uwarzyliśmy piwo w tym stylu - przyznał Michał Saks. - Cieszę się, że udaje się przecierać szlaki dla nowych piw. Nie będę ukrywał, że daję dużą satysfakcję możliwość porozmawiać z osobami, które przychodzą spróbować piwa odmiennego od tego które jest dostępne na półkach sklepowych. Goście mogą porozmawiać z osobą, która te piwa tworzy i ma przy tym dobrą zabawę. Mam dużą radość, że piwa, które sam bym chciał pić mogę zaproponować gościom Brovarni, opowiedzieć o nich, o ich powstawaniu.


Jakie wrażenia z degustacji mieli licznie przybyli goście? - Bardzo przyjmne wrażenia, piwko jest bardzo pijalne - stwierdził Bartosz Nowak. - Nadaje wrażenie lekkości, mimo, że jest dość treściwe - ma 16 stopni ekstraktu. Jest fajnie nachmielone odmianami amerykańskich chmieli, które dają cytrusowe, orzeźwiające aromaty. Bardzo przyjemnie się pije i mam ochotę sięgnąć po następny kufel. Nie jest bardzo goryczkowe jak na ten styl piwa, ale czuć goryczkę wyraźnie. Dla przeciętnego konsumenta podejrzewam, że jest mocno goryczkowe. Ja wypiłem już trochę tych IPA więc na goryczkę nie jestem tak wyczulony. Pijalność, aromat, dobry smak to atuty tego piwa. Każda inicjatywa minibrowarów, które wychodzą poza schemat - jasne, ciemne, pszeniczne, robią coś nowego to bardzo fajna sprawa.


alt


IPA ma gościć na kranach Brovarni przez najbliższe dwa tygodnie. - Im bliżej będzie końca tego piwa tym więcej będziemy mieli inspiracji do uwarzenia czegoś nowego - zapowiedział piwowar Brovarni.


Przy tegorocznej edycji American IPA wykorzystano chmiele: Citra, Zeus, Columbus, Cascade, Centennial.

Tomasz Łunkiewicz

fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież