Jerzy Borowczak: Format marszałka Struka » Z Jerzym Borowczakiem, posłem Koalicji Obywatelskiej i członkiem Platformy Obywatelskiej rozmawia Ar... Poseł Płażyński: niekompetencja czy głupota władz Gdańska? » Poseł Kacper Płażyński na konferencji prasowej przedstawił dokumenty, które według niego świadczą o ... Swojsko, smacznie, tanio » Bar Akademicki we Wrzeszczu to miejsce doskonale znane nie tylko mieszkańcom Gdańska. Swojsko, smacz... Spacery historyczno-krajobrazowe na półwyspie Westerplatte z okazji Mi... » W ramach przypadającego 20 października Międzynarodowego Dnia Krajobrazu Muzeum II Wojny Światowej w... Rachunek za Turów » Komisja Europejska wystosuje "w odpowiednim czasie" wezwanie do zapłaty kar nałożonych na Polskę w s... Zabawa i nauka na Pikniku Naukowym UG » W piątek i sobotę na terenie kampusu UG w ramach Pikniku Naukowego "Klimat dla Nauki. Doświadcz, poz... Biblioteka Pedagogiczna zaprasza » Obchodząca w tym roku jubileusz 75-lecia działalności Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Gdańsku z... Samorządowi włodarze też otrzymają podwyżki » 1 listopada br. samorządowi włodarze i radni doczekają się obiecanych podwyżek wynagrodzeń lub diet.... Rusza rejestracja uczestników V Pomorskiej Uczniowskiej Konferencji Na... » Rusza rejestracja tzw. biernych uczestników V Pomorskiej Uczniowskiej Konferencji Naukowej „Zdolni z... Nowa Lewica i... frakcja PZPR » Lewica nowa, ale niezupełnie. Oprócz dwóch frakcji - martwej politycznie Wiosny i targanego sporami ...
Au revoir SAUR Neptun Gdańsk, Bonjour Neptun Gdańsk...
czwartek, 30 września 2021 06:13
Au revoir SAUR Neptun Gdańsk, Bonjour Neptun Gdańsk...
Dobrze ułożyła się Francuzom współpraca z Miastem Gdańsk.
Trefl z pierwszą wygraną w sezonie
niedziela, 17 października 2021 20:21
Trefl z pierwszą wygraną w sezonie
Do trzeciego meczu w sezonie musieli czekać kibice Trefla na
Dwa ciosy dały Lechii fotel lidera
sobota, 16 października 2021 18:44
Dwa ciosy dały Lechii fotel lidera
Lechia długo nie mogła przełamać defensywy Bruk-Bet Termaliki

Galeria Sztuki Gdańskiej

niedziela, 10 października 2021 17:44
Raz jeszcze sięgnąłem do rodziny Meyerheimów, ale tym razem

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
czwartek, 22 lipca 2021 19:17
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
Fundacja kultury WOBEC, przy pomocy pozyskanych partnerów projektu:
Koncerty na chór, organy i język kaszubski
wtorek, 19 października 2021 12:42
Koncerty na chór, organy i język kaszubski
33 Międzynarodowy Festiwal Muzyki Religijnej im. Ks. Stanisława
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Piwne wariacje z chmielami

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
sobota, 06 kwietnia 2013 18:44

Kilkanaście dni temu w Brovarni Gdańsk można było skosztować Piwa Dymionego. W pierwszy piątek kwietnia piwosze mogli spróbować American India Pale Ale.


Piwo American India Pale Ale zostało po raz trzeci uwarzone w Brovarni Gdańsk.

- Po raz trzeci przygotowaliśmy piwo America India Pale, ale tak naprawdę jest to zupełnie nowe piwo, bo za każdym razem receptura jest inna - stwierdził Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Sercem tego piwa i głównym składnikiem, który nadaje mu charakteru jest chmiel. W każdym IPA, które do tej pory warzyliśmy kompozycja chmieli była inna. Możliwość kompozycji jest nieskończona i daje piwowarowi pole do popisu i inwencji twórczej. Dobierając składniki można stworzyć nieprawdopodobną ilość kombinacji. To jest właśnie urok piwowarstwa. Nasza pierwsza IPA, którą uwarzyliśmy była kombinacją pięciu chmieli. Były tam chmiele, które dają aromat mocno owocowy, owoców tropikalnych, cytrusów, jak również mocno sosnowo-żywiczne aromaty. Druga IPA była warzona tylko jedną odmianą chmieli Simcoe, która charakteryzuje się aromatami towarzyszącymi iglakom. Trzecia edycja to kompozycja chmieli, którą miałem na myśli na samym początku, gdy pomyślałem o uwarzeniu IPA. Można powiedzieć, że to spełnienie mojego zawodowego marzenia. Udało mi się ściągnąć wszystkie potrzebne chmiele. Tegoroczna IPA została uwarzona z pięciu chmieli, z których każdy jest ekstremalnie owocowy. Założeniem przy warzeniu tego piwa było uzyskanie mega silnego aromatu owocowego z silną goryczką, ale bardzo ułożoną. Goryczka miała być silna, jednocześnie przyjemna, spływająca po języku, ale nie pozwalająca zapomnieć o piwie, które stoi przed nami. Miała przypomnieć, żeby wziąć kolejny łyk piwa.


alt


Mocno chmielone piwo ma swoich fanów. O tym świadczyła liczba gości, którzy przyszli na premierę American IPA w Brovarni. Gdański browar jest prekursorem jeśli chodzi o warzenie piwa IPA. - Przed rokiem jako pierwszy browar restauracyjny w Polsce uwarzyliśmy piwo w tym stylu - przyznał Michał Saks. - Cieszę się, że udaje się przecierać szlaki dla nowych piw. Nie będę ukrywał, że daję dużą satysfakcję możliwość porozmawiać z osobami, które przychodzą spróbować piwa odmiennego od tego które jest dostępne na półkach sklepowych. Goście mogą porozmawiać z osobą, która te piwa tworzy i ma przy tym dobrą zabawę. Mam dużą radość, że piwa, które sam bym chciał pić mogę zaproponować gościom Brovarni, opowiedzieć o nich, o ich powstawaniu.


Jakie wrażenia z degustacji mieli licznie przybyli goście? - Bardzo przyjmne wrażenia, piwko jest bardzo pijalne - stwierdził Bartosz Nowak. - Nadaje wrażenie lekkości, mimo, że jest dość treściwe - ma 16 stopni ekstraktu. Jest fajnie nachmielone odmianami amerykańskich chmieli, które dają cytrusowe, orzeźwiające aromaty. Bardzo przyjemnie się pije i mam ochotę sięgnąć po następny kufel. Nie jest bardzo goryczkowe jak na ten styl piwa, ale czuć goryczkę wyraźnie. Dla przeciętnego konsumenta podejrzewam, że jest mocno goryczkowe. Ja wypiłem już trochę tych IPA więc na goryczkę nie jestem tak wyczulony. Pijalność, aromat, dobry smak to atuty tego piwa. Każda inicjatywa minibrowarów, które wychodzą poza schemat - jasne, ciemne, pszeniczne, robią coś nowego to bardzo fajna sprawa.


alt


IPA ma gościć na kranach Brovarni przez najbliższe dwa tygodnie. - Im bliżej będzie końca tego piwa tym więcej będziemy mieli inspiracji do uwarzenia czegoś nowego - zapowiedział piwowar Brovarni.


Przy tegorocznej edycji American IPA wykorzystano chmiele: Citra, Zeus, Columbus, Cascade, Centennial.

Tomasz Łunkiewicz

fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Komentarze  

 
0 #4 Karola 2013-04-08 09:56
Bardzo dobre piwo do tego T-bone steak - rewewlacja. Polecam
Cytować
 
 
0 #3 meggy 2013-04-08 09:34
Jestem zachwycona piwnymi atrakcjami fundowanymi przez Brovarnie! Premiera IPA pozwoliła mi na chwilę oderwać się od depresyjnego deszczowego klimatu, świetne piwo super obsługa!
Dzięki za poprawienie humoru!
:-)
Cytować
 
 
0 #2 karolina 2013-04-08 08:50
Byliśmy w piątek w Brovarni i próbowaliśmy Aipe - pychotka. seria limitowana więc trzeba się spieszyć, żeby spróbować.
Cytować
 
 
0 #1 Jasmina 2013-04-08 08:28
Byłam na premierze IPA ze znajomymi, Brovarnia jak zwykle nie zawiodła, super piwo i super klimat, polecam :)
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież