Świąteczne biesiadowanie wcale nie musi skończyć się niestrawnością i wyrzutami sumienia z powodu nagłego przyrostu niezdrowych kalorii i kilogramów. Wystarczy zachować umiar i stosować się do kilku prostych zasad.
Niestety, całkowicie o tych zasadach zapomnieć nie możemy, ale cos za coś – dzięki ich przestrzeganiu naszego obżarstwa nie będziemy musieli odpokutować.
- Po pierwsze do świątecznych potraw należy dodać jak najwięcej rozmaitych przypraw – radzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska, kierownik Katedry Dietetyki Akademii Medycznej w Gdańsku. – Tymianek, kminek i inne zioła zniwelują uboczne skutki działania, na przykład kapusty. Dzięki nim nie grożą nam nieprzyjemne wzdęcia i niestrawności.
Wprawdzie zbliżający się okres nie nastraja do rozważań z zakresu gastrologii i dietetyki, jednak warto o tym pomyśleć, zanim zasiądziemy do świątecznego obiadu. W końcu w Święta powinniśmy się cieszyć, a nie cierpieć.
Jak zatem radzić sobie z pokusami suto zastawionych stołów?
- Istnieją proste chwyty psychologiczne, pomagające uniknąć przejedzenia – przekonuje profesor Szydłowska. – Jednym z nich jest nakładanie potraw na małe talerze. Wówczas mamy wrażenie, że talerz jest już pełen, a porcja jest wystarczająco duża. Poza tym trzeba pamiętać, że informacja o zaspokojeniu głodu wędruje z żołądka do mózgu około dwudziestu minut. Zatem zawsze warto wstać od stołu z lekkim uczuciem niedosytu. Po jakimś czasie okaże się, że zjedliśmy wystarczająco dużo, by zaspokoić głód a nawet świąteczne łakomstwo.
Dietetycy, na ogół przestrzegający przed niezdrowym i zbyt tłustym jedzeniem, w tym okresie nie widzą większych zagrożeń. W końcu kolacja wigilijna jest dość postna, a i świąteczne dania także są raczej pozbawione nadmiernych ilości tłuszczu. Warto też pamiętać, by jeść jak najwięcej warzyw i owoców. W każdej postaci – w ciastach, sałatkach, jako dodatki do karpia czy farsz do innych potraw.
A co z piciem alkoholu? Z tym nigdy nie należy przesadzać, zwłaszcza w czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale jedna lampka wina do świątecznego obiadu z pewnością nikomu nie zaszkodzi.
Dariusz Olejniczak
- 04/01/2010 12:22 - Zmarł świadek w sprawie śmierci generała Papały
- 02/01/2010 08:49 - POLNORD zagospodaruje Wyspę Spichrzów
- 24/12/2009 09:29 - Rok wspaniałych sukcesów
- 24/12/2009 09:25 - Wokół hali gdańsko-sopockiej
- 23/12/2009 21:51 - Skandal na portalu aukcyjnym!
- 23/12/2009 17:42 - Ulica Jagielskiego?
- 23/12/2009 17:32 - Najważniejszy jest rozwój i innowacje
- 23/12/2009 10:42 - Przybywa bezrobotnych
- 22/12/2009 21:15 - Świąteczna "Gazeta Gdańska"
- 22/12/2009 16:10 - Domosławski odwołany