Likwidator Radia Gdańsk z wierchuszką KO na marszu w Warszawie » Zamiast “czystej wody” jest gęsty szlam w Radiu Gdańsk. W niedzielę, 25 maja, w Warszawie odbyły się... Kim naprawdę jest Karol Nawrocki? Co mówią o nim ludzie z Gdańska, byl... » „To jest po prostu człowiek, który swoją pracowitością wspiął się na poszczególne stanowiska, ale za... Apel do rodaków przed drugą turą wyborów prezydenckich » My, uczestnicy Konferencji Formacji Niepodległościowej, 24. organizacji działaczy opozycji antykomun... Janusz Szewczak: Nawrocki szansą Konfederacji - albo szparagi u kancle... » Karol Nawrocki ma własny obraz i wizje rozwoju Polski, Polski, która ma ambicje, aspirację, która in... Odezwa Obywatelskiego Komitetu Poparcia dr. Karola Nawrockiego w wybor... » Odezwa Obywatelskiego Komitetu Poparcia dr. Karola Nawrockiego w wyborach prezydenckich – przed II t... Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki? » Za niecały tydzień będziemy głosować w wyborach nowego prezydenta Polski, być może w najważniejszych... Gdańszczanie za Nawrockim. Grzegorz Berendt: Polegać jak na Zawiszy » Każdy z nas zna tytułowe porównanie. Są ludzie, których jesteśmy pewni; wiemy, że nie zawiodą, dotrz... Gdański park roz(g)rywki - samo(PO)moc miejska » W czerwcu przed gdańskim sądem kolejna rozprawa w procesie Janiny H., teściowej b. prezydenta Gdańsk... "Wywiadówka" programowa gdańskiej tvp: komentowanie... komentatorów i ... » Na kolejnym posiedzeniu spotkała się rada programowa TVP 3 Gdańsk. Jej obradami kierował przewodnicz... Trzaskowski i Nawrocki w II rundzie - upadek Hołowni, klęska "Czarzast... » - Dzisiaj obudziliśmy się w dobrych nastrojach - powiedział dziś rano Karol Nawrocki spotykając się ...
Reklama
Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki?
poniedziałek, 26 maja 2025 07:37
Prof. Piotr Czauderna: Dlaczego Karol Nawrocki?
Za niecały tydzień będziemy głosować w wyborach nowego
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
poniedziałek, 05 maja 2025 17:36
Kolejarz Wybrzeża nie wykoleił...
Co prawda po 5 biegach Wybrzeże przegrywało z Kolejarzem w Opolu
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Magdalena Heyda-Usarewicz
niedziela, 13 kwietnia 2025 18:00
Magdalena Heyda-Usarewicz
Kiedy pod koniec lat 50. XX w. Magdalena Heyda-Usarewicz, młoda

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Świąteczne co nieco, czyli przepis na domowy pasztet

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
czwartek, 22 grudnia 2016 05:47

Choć wigilijny post nie jest już obowiązkiem, to wielu z nas nadal kultywuje ten piękny zwyczaj. Dwa kolejne dni świąteczne, czyli 25 i 26 grudnia, to okres radości i spotkań z bliskimi, a co za tym idzie - czas ucztowania. Z tego powodu chciałam Państwu polecić upieczenie domowego pasztetu, którego smak różni się od tych kupnych, a do tego wiemy, co do niego dodaliśmy.


Z zaproponowanych przeze mnie proporcji wychodzi duża blacha pasztetu.


Składniki:

1 kg wołowiny (np. pręgi wołowej lub udźca wołowego)

1 kg wieprzowiny (np. karkówki)

0,5 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)

0,8-1 kg podgardla lub surowego boczku

0,3-0,4 kg wątróbki drobiowej

4 marchewki

4 cebule

1 duży seler

2 pietruszki

2 bułki

5 jajek

mleko

bułka tarta

smalec

przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk, cząber



Na początku mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z pozostałości kości, czy ścięgien. Następnie kroimy je w kostkę (poza kurczakiem i wątróbką) i umieszczamy w garnku razem z obranymi warzywami. Dodajemy kurczaka.


alt


Przyprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i cząbrem. Nie solimy mięsa i warzyw, bo spowoduje to, że mięso będzie twarde. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Stopniowo wyciągamy składniki, które zmiękną i zostawiamy je do wystygnięcia. Pod koniec procesu gotowania do gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę, by ją sparzyć. Polecam wcześniej wymoczyć ją w mleku.


alt


Gdy wszystkie składniki wystygną możemy przejść do mielenia. Z mięsa wybieramy ziele angielskie i liście laurowe - ich nie mielimy, bo zepsują konsystencję pasztetu. Nie polecam także mielenia pietruszki i zbyt dużej ilości selera, bo moim zdaniem nadają one pasztetowi niepotrzebnej goryczy. Namaczamy bułki w mleku. Oddzielamy mięso kurczaka od kości i mielimy je. Następnie mielimy dwie marchewki i dwie cebule (jeśli są małe to mielimy po trzy). Nie warto używać zbyt dużej ilości marchewki, gdyż pasztet wyjdzie za słodki. Mielimy resztę mięsa. Odciskamy bułki z mleka i je także mielimy. Masę na pasztet należy zmielić trzy razy, by uzyskać kremową konsystencję. Nie wylewamy wywaru, który został z gotowania mięsa. Przecedzamy go i dolewamy kilka łyżek do masy, żeby nasz pasztet był odpowiednio wilgotny. Dodajemy 5 jajek. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie żałujmy przypraw, pasztet ma mieć charakter. Dużą blachę smarujemy smalcem.


alt


Wlewamy naszą masę na blachę. Wierzch posypujemy bułką tartą. Na wierzchu można także poukładać małe kawałki smalcu, by uzyskać chrupiącą skórkę. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż pasztet wystygnie i wstawiamy go do lodówki, żeby stężał. Następnie możemy pociąć go na pasy, by łatwiej było go przechowywać.


alt


Karolina Rabiej


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież