Miesiąc AAC w Przedszkolu nr 77 dla Dzieci z Porażeniem Mózgowym » Październik jest na całym świeci miesiącem użytkowników komunikacji alternatywnej i wspomagającej. W... List Stowarzyszenia Godność do ks. abpa T. Wojdy w sprawie homilii bpa... » Jego Ekscelencja,Ks. Abp Tadeusz WojdaOrdynariusz Archidiecezji GdańskiejPowodowani troską jaką wywo... Cios za cios, miasto na linach » Spór o budowę trasy tramwajowej Gdańsk Piołunie – Wrzeszcz bardziej przypomina walkę bokserską niż d... Poseł Smoliński: Konsultacje tak jak my je rozumiemy » Ustawa o Samorządach obliguje wszystkie władze do przeprowadzenia wcześniejszych konsultacji społecz... "W imieniu sopocian" do premiera: odwołać wiceministra Karnowskiego » Sopockie ugrupowanie obywatelskie, "W imieniu sopocian", które brało udział w ostatnich wyborach sam... "Godność" o weryfikacji sędziów! » Oświadczenie Stowarzyszenia "Godność" w sprawie sędziów po spotkaniu Tuska i Bodnara.OświadczenieW d... Homilia bp. W. Szlachetki: słowa, które paść powinny... » Homilia bp. Wiesława Szlachetki wygłoszona 1 września 2024 r. przy Pomniku Obrońców Poczty Polskiej ... SDP wybrało J. Wikowskiego - weryfikacje dziennikarzy jak w 1982? » - Takie rzeczy jakie dzieją się w Polsce z demokracją, szykanowanie dziennikarzy o poglądach konserw... Cz. Nowak pyta władze Gdańska: "Potańcówka" w miejscu zbrodni grudniow... » Pani Aleksandra Dulkiewicz, prezydent GdańskaPan Basil Kerski, dyrektor Europejskiego Centrum Solida... Stowarzyszenie Godność pisze do Prezydenta Dudy » Stowarzyszenie Godność wystosowało list do Prezydenta Andrzej Dudy, w którym protestuje wobec działa...
Trupy w sopockiej szafie - zmierzch Karnowskiego?
czwartek, 01 sierpnia 2024 20:03
Trupy w sopockiej szafie - zmierzch Karnowskiego?
To może być niepogodna jesień dla Jacka Karnowskiego, b.
Lufka w Sektorze niebo. Andrzej Głownia (1952-2024)
środa, 25 września 2024 19:07
Lufka w Sektorze niebo. Andrzej Głownia (1952-2024)
Andrzeja poznałem w 1973 roku na krakowskim dworcu PKP po meczu
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
piątek, 21 czerwca 2024 15:31
Transferowa ofensywa w Lechii trwa
Już tylko miesiąc został do inauguracji Ekstraklasy w
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki
poniedziałek, 17 czerwca 2024 16:28
Z jazzowej półki
Po wielu latach to powrót do amatorskiej fascynacji jazzem, mającej

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Charlie zmienia się w kurczaka
środa, 05 czerwca 2024 13:24
Charlie zmienia się w kurczaka
Od niedawna w Polsce uczniowie nie muszą odrabiać prac domowych.
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Świąteczne co nieco, czyli przepis na domowy pasztet

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
czwartek, 22 grudnia 2016 05:47

Choć wigilijny post nie jest już obowiązkiem, to wielu z nas nadal kultywuje ten piękny zwyczaj. Dwa kolejne dni świąteczne, czyli 25 i 26 grudnia, to okres radości i spotkań z bliskimi, a co za tym idzie - czas ucztowania. Z tego powodu chciałam Państwu polecić upieczenie domowego pasztetu, którego smak różni się od tych kupnych, a do tego wiemy, co do niego dodaliśmy.


Z zaproponowanych przeze mnie proporcji wychodzi duża blacha pasztetu.


Składniki:

1 kg wołowiny (np. pręgi wołowej lub udźca wołowego)

1 kg wieprzowiny (np. karkówki)

0,5 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)

0,8-1 kg podgardla lub surowego boczku

0,3-0,4 kg wątróbki drobiowej

4 marchewki

4 cebule

1 duży seler

2 pietruszki

2 bułki

5 jajek

mleko

bułka tarta

smalec

przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk, cząber



Na początku mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z pozostałości kości, czy ścięgien. Następnie kroimy je w kostkę (poza kurczakiem i wątróbką) i umieszczamy w garnku razem z obranymi warzywami. Dodajemy kurczaka.


alt


Przyprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i cząbrem. Nie solimy mięsa i warzyw, bo spowoduje to, że mięso będzie twarde. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Stopniowo wyciągamy składniki, które zmiękną i zostawiamy je do wystygnięcia. Pod koniec procesu gotowania do gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę, by ją sparzyć. Polecam wcześniej wymoczyć ją w mleku.


alt


Gdy wszystkie składniki wystygną możemy przejść do mielenia. Z mięsa wybieramy ziele angielskie i liście laurowe - ich nie mielimy, bo zepsują konsystencję pasztetu. Nie polecam także mielenia pietruszki i zbyt dużej ilości selera, bo moim zdaniem nadają one pasztetowi niepotrzebnej goryczy. Namaczamy bułki w mleku. Oddzielamy mięso kurczaka od kości i mielimy je. Następnie mielimy dwie marchewki i dwie cebule (jeśli są małe to mielimy po trzy). Nie warto używać zbyt dużej ilości marchewki, gdyż pasztet wyjdzie za słodki. Mielimy resztę mięsa. Odciskamy bułki z mleka i je także mielimy. Masę na pasztet należy zmielić trzy razy, by uzyskać kremową konsystencję. Nie wylewamy wywaru, który został z gotowania mięsa. Przecedzamy go i dolewamy kilka łyżek do masy, żeby nasz pasztet był odpowiednio wilgotny. Dodajemy 5 jajek. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie żałujmy przypraw, pasztet ma mieć charakter. Dużą blachę smarujemy smalcem.


alt


Wlewamy naszą masę na blachę. Wierzch posypujemy bułką tartą. Na wierzchu można także poukładać małe kawałki smalcu, by uzyskać chrupiącą skórkę. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż pasztet wystygnie i wstawiamy go do lodówki, żeby stężał. Następnie możemy pociąć go na pasy, by łatwiej było go przechowywać.


alt


Karolina Rabiej


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież