Politycy PiS: samorządy powinny wesprzeć rząd w staraniach o odszkodow... » Poseł Kacper Płażyński i radni Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Gdańska poinformowali, że zło... Kacper Płażyński: nie chcemy żeby ta pamięć zaginęła » W latach 30. i 40. ubiegłego wieku na terenach obecnego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego znajdował... Stowarzyszenie "Godność" o kandydatach Zjednoczonej Prawicy » Stanowisko Stowarzyszenia "Godność" w sprawie wyborów.15 października 2023 r., w nadchodzących wybor... W tygodniku „Sieci”: Ukraińsko-polska wojna zbożowa » Na łamach nowego wydania „Sieci” Konrad Kołodziejski odsłania kulisy ochłodzenia stosunków Ukrainy z... Sellin: jako Pomorzanie jesteśmy dumni z UCK » Kompleks Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku powiększy się o nową przestrzeń, w której do... Andrzej Jaworski: my realnie pilnujemy naszych granic » Andrzej Jaworski, kandydat na posła PiS oraz Hubert Grzegorczyk, kandydat na senatora PiS odnieśli s... Kandydaci PiS zachęcali do udziału w wyborach » - Za 26 dni zdecydujemy, jak będzie wyglądała Polska w przyszłości. Namawiamy do pójścia na wybory i... Muzeum Plenerowe na Westerplatte » Pierwszym etapem powstającego na Westerplatte Muzeum była uroczystość pochowania 4 listopada 2022 ro... Jesień w ogrodzie - na zakupy i po wiedzę » Na terenie Pomorskiego Centrum Hurtowego Rënk w Gdańsku odbyła się 12. edycja kiermaszu ogrodniczego... Profesor Burkiewicz kończy współpracę z instytucjami miejskimi » List Otwarty prof. dr inż. arch. Witolda Burkiewicza do prezydent Aleksandry Dulkiewicz.Szanowna Pan...
Politycy PiS: samorządy powinny wesprzeć rząd w staraniach o odszkodowanie od Niemiec
środa, 27 września 2023 13:32
Politycy PiS: samorządy powinny wesprzeć rząd w staraniach o odszkodowanie od Niemiec
Poseł Kacper Płażyński i radni Prawa i Sprawiedliwości w Radzie
Klindt zostaje na sezon 2024
poniedziałek, 25 września 2023 12:37
Klindt zostaje na sezon 2024
Zdunek Wybrzeże zaczęło informować o składzie na sezon 2024.
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
czwartek, 21 września 2023 16:02
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
I LIGA Fortuna
Trudne chwile w Arce a na boisku walka i
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
piątek, 22 września 2023 21:37
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
Lechia efektownie wygrała na Polsat Plus Arenie z GKS Katowice.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Akwaforta Paula Kreisela
niedziela, 17 września 2023 17:43
Akwaforta Paula Kreisela
Niedawno trafiła do mnie znakomita praca gdańskiego grafika,

Sport w szkole z ORLENEM

Jesienna edycja Czwartków Lekkoatletycznych rozpoczęta
sobota, 23 września 2023 12:22
Jesienna edycja Czwartków Lekkoatletycznych rozpoczęta
Za nami pierwsza seria jesiennej edycji Czwartków

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
środa, 16 listopada 2022 09:02
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
12 listopada rozpoczął się 30. Międzynarodowy Festiwal Sztuki
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
poniedziałek, 24 lipca 2023 10:43
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
To było pierwsze tego typu wydarzenie w regionie. W Wejherowie
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Świąteczne co nieco, czyli przepis na domowy pasztet

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
czwartek, 22 grudnia 2016 05:47

Choć wigilijny post nie jest już obowiązkiem, to wielu z nas nadal kultywuje ten piękny zwyczaj. Dwa kolejne dni świąteczne, czyli 25 i 26 grudnia, to okres radości i spotkań z bliskimi, a co za tym idzie - czas ucztowania. Z tego powodu chciałam Państwu polecić upieczenie domowego pasztetu, którego smak różni się od tych kupnych, a do tego wiemy, co do niego dodaliśmy.


Z zaproponowanych przeze mnie proporcji wychodzi duża blacha pasztetu.


Składniki:

1 kg wołowiny (np. pręgi wołowej lub udźca wołowego)

1 kg wieprzowiny (np. karkówki)

0,5 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)

0,8-1 kg podgardla lub surowego boczku

0,3-0,4 kg wątróbki drobiowej

4 marchewki

4 cebule

1 duży seler

2 pietruszki

2 bułki

5 jajek

mleko

bułka tarta

smalec

przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk, cząber



Na początku mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z pozostałości kości, czy ścięgien. Następnie kroimy je w kostkę (poza kurczakiem i wątróbką) i umieszczamy w garnku razem z obranymi warzywami. Dodajemy kurczaka.


alt


Przyprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i cząbrem. Nie solimy mięsa i warzyw, bo spowoduje to, że mięso będzie twarde. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Stopniowo wyciągamy składniki, które zmiękną i zostawiamy je do wystygnięcia. Pod koniec procesu gotowania do gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę, by ją sparzyć. Polecam wcześniej wymoczyć ją w mleku.


alt


Gdy wszystkie składniki wystygną możemy przejść do mielenia. Z mięsa wybieramy ziele angielskie i liście laurowe - ich nie mielimy, bo zepsują konsystencję pasztetu. Nie polecam także mielenia pietruszki i zbyt dużej ilości selera, bo moim zdaniem nadają one pasztetowi niepotrzebnej goryczy. Namaczamy bułki w mleku. Oddzielamy mięso kurczaka od kości i mielimy je. Następnie mielimy dwie marchewki i dwie cebule (jeśli są małe to mielimy po trzy). Nie warto używać zbyt dużej ilości marchewki, gdyż pasztet wyjdzie za słodki. Mielimy resztę mięsa. Odciskamy bułki z mleka i je także mielimy. Masę na pasztet należy zmielić trzy razy, by uzyskać kremową konsystencję. Nie wylewamy wywaru, który został z gotowania mięsa. Przecedzamy go i dolewamy kilka łyżek do masy, żeby nasz pasztet był odpowiednio wilgotny. Dodajemy 5 jajek. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie żałujmy przypraw, pasztet ma mieć charakter. Dużą blachę smarujemy smalcem.


alt


Wlewamy naszą masę na blachę. Wierzch posypujemy bułką tartą. Na wierzchu można także poukładać małe kawałki smalcu, by uzyskać chrupiącą skórkę. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż pasztet wystygnie i wstawiamy go do lodówki, żeby stężał. Następnie możemy pociąć go na pasy, by łatwiej było go przechowywać.


alt


Karolina Rabiej


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież