Ulica Dworcowa we wspomnieniach Orunian » Ponad 20 Orunian wzięło udział w spotkaniu sąsiedzkim "Wokół ulicy Dworcowej" w GAK Stacja Orunia. P... Zachować się... » Miała niespełna osiemnaście, kiedy zginęła z rąk ubeckich katów. Skazana niesłusznym wyrokiem na śmi... Wojciech Książek: Traktujmy się poważnie, panie ministrze! » Rozmowa z Wojciechem Książkiem, przewodniczącym Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „... Zrozumienie i kompromis receptą na długie pożycie małżeńskie » 3 października w Dworze Artusa 25 małżeństw otrzymało Medale za Długoletnie Pożycie Małżeńskie przyz... Debata "Więcej niż sport - dziedzictwo Gedanii Gdańsk w stulecie dział... » W Studiu Koncertowym Radia Gdańsk im. Janusza Hajduna w Gdańsku przy al. Grunwaldzkiej odbyła się de... W tygodniku „Sieci”: Radosław Sikorski. Kim jest? Komu naprawdę służy? » Najnowszy numer tygodnika „Sieci” stawia pytania o skandaliczne zachowanie Radosława Sikorskiego po ... Przemysław Majewski: Listek figowy władzy » Rozmowa z Przemysławem Majewskim, radnym z Klubu Radnych PiS w Radzie Miasta Gdańska- Czy Gdańsk, ja... Radni PiS protestują przeciwko wspieraniu nielegalnej imigracji » Radni Miasta Gdańska z klubu Prawa i Sprawiedliwości zaprotestowali przeciwko wspieraniu przez Gdańs... Jacek Szaran: Słupsk nie istniał dla marszałka » Z Jackiem Szaranem, radnym ze Słupska, rozmawia red. Piotr Kubiak (Radio Gdańsk)Według słupskiego ra... Gdański raut Dulkiewicz z urzędnikami » Co można zjeść i wypić za 132 216 złotych? Na pewno dużo dobrego jadła popitego przednimi napitkami....
Gdański raut Dulkiewicz z urzędnikami
wtorek, 27 września 2022 19:26
Gdański raut Dulkiewicz z urzędnikami
Co można zjeść i wypić za 132 216 złotych? Na pewno dużo
Hokeistki Stoczniowca zdeklasowały Cracovię
sobota, 24 września 2022 20:52
Hokeistki Stoczniowca zdeklasowały Cracovię
Bardzo efektownie sezon 2022/23 zainaugurowały hokeistki
Gedania z Zyską... w bramce
piątek, 30 września 2022 19:35
Gedania z Zyską... w bramce
Dwutygodniowa przerwa na mecze naszej reprezentacji w Lidze Narodów
Wojciech Łazarek: Życie to futbol
środa, 05 października 2022 16:09
Wojciech Łazarek: Życie to futbol
Wojciech Łazarek obchodził 85 rok życia pośród swoich

Galeria Sztuki Gdańskiej

Perłopławy Danuty Joppek
wtorek, 27 września 2022 10:21
Perłopławy Danuty Joppek
Zbliżają się dwie wystawy malarki pozostającej dla mnie nadal
Sztafetowe biegi przełajowe na inaugurację
niedziela, 02 października 2022 22:19
Sztafetowe biegi przełajowe na inaugurację
Sztafetowe biegi przełajowe rozegrane 27 września w Parku im. Jana

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
czwartek, 22 lipca 2021 19:17
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
Fundacja kultury WOBEC, przy pomocy pozyskanych partnerów projektu:
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
wtorek, 28 czerwca 2022 13:33
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
27 czerwca 2022 roku w Magazynie Malbork Elewarr Sp. z o.o. odbyło
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Europejskie przysmaki Jarmarku

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 08 sierpnia 2014 19:02

Ponad 200 pozwoleń na stoiska gastronomiczne wydano podczas tegorocznego Jarmarku Św. Dominika. Najwięcej jest oczywiście z polskimi potrawami, ale chętni do skosztowania kuchni innych krajów znajdą coś dla siebie.


Chcąc spróbować kuchni innych krajów najlepiej wybrać się na ulice Szeroka, Grobla II i Pańska. W krótkim czasie i pokonując kilkaset metrów można odbyć kulinarną podróż przez Europę i skosztować przysmaków z Węgier, Litwy, Turcji, Hiszpanii, Austrii.



alt


- Lángos to placek zrobiony z ciasta drożdżowego, słonego ciasta drożdżowego - przedstawił jeden z przysmaków kuchni węgierskiej Maciej Rubiński, ze stoiska z węgierskim plackiem Lángos. - Jest smażony w głębokim oleju, a następnie na niego są nakładane różne dodatki. Na Węgrzech tradycyjnie placek podaje się z czosnkiem, ze śmietaną i serem. Istnieje również możliwość przyrządzenia go na słodko na przykład z dżemem lub nutellą. Każdy może przyrządzi sobie lángos według własnego gustu i na przykład dodać do niego ketchup, musztardę i parówkę. Wychodzimy na przeciw klientom i w zależności jakie mają upodobania smakowe mogą sobie dobrać dodatki. Na naszym stoisku są dostępne w sprzedaży pasty węgierskie - przyprawy na bazie papryki. Mamy różne rodzaje. Gulaszowe, jak i opierające się tylko na bazie papryki.


alt




alt


- Proponujemy pyszne wędliny suszone, wędzone, dziczyznę, jelenia mamy nawet, koninę, wieprzowinę, wołowinę - przedstawił bogatą ofertę swojego stoiska Jarosław Żukowski, wystawca kuchni litewskiej. - Mamy również pyszny czarny chleb na zakwasie. Kuchnia litewska charakteryzuje się dobrymi tłustymi wędlinami. Na naszym stoisku dostępny jest również kindziuk, którego recepta pozostaje bez zmian od ponad 400 lat. Kindziuk to ręcznie nadziewany pęcherz wieprzowy. Jest wędzony, a potem bardzo długo suszony.



alt


- Kürtőskalács to węgierski przysmak z ciasta drożdżowego - przedstawiła kolejny przysmak kuchni węgierskiej Marta Mikońska. - To ciastka wywodzące się Transylwanii przypominające wyglądem kominki. Na początku XX wieku zaczęto je obtaczać cukrem i orzechami. Proponujemy "kominki" w pięciu smakach.


alt




alt


- Do skosztowania oferujemy herbatę turecką, chałwę, dżemy figowe, z arbuza, z dyni, bakłażanu, z orzechów - wyliczała ofertę stoiska tureckiego Kornelia Frankowska.



alt


- Polecamy lutenicę - powiedziała Kasia Glicelska, ze stoiska Baklava Turecki Markiet. - To bakłażan, pomidor i papryka grillowana lekko. Stosuje się go do makaronów, mięsa, na sosy. Mamy bardzo dobre orzeszki, miody jeśli ktoś chce na słodko. Mamy ostre papryczki prosto z Turcji. Proponujemy różne ajwary - ostre, łagodne. Mamy również chałwę kakaową. To jest chałwa sezonowa, która jest lepsza niż słonecznikowa. Waniliową lub pistacjową mamy w pudełku. Mamy różne rodzaju galaretki. Oferujemy wanilię z granatem, granat z orzechem laskowym, pomarańcze, miodowe, waniliowe, kakaowe.

Wkrótce w Gdańsku zostanie otwarty sklep stacjonarny Baklava Turecki Markiet.



alt


- Oferujemy na Jarmarku Dominikańskim najbardziej popularne produkty hiszpańskie - powiedział Basili Pujol, stoisko "U Hiszpana". - Na naszym stoisku są hiszpańskie szynki i wędliny – fuet, chorizo, oliwki, oliwa z oliwek, wina z Hiszpanii, między innymi oryginalna Sangria z owocami 12 %. W tym roku zyskaliśmy możliwość dodania do naszego stoiska hiszpańskiego bar tapas, w którym serwujemy przekąski i wszystkie produkty dostępne na naszym stoisku. Mamy również specjalną maszynę, która na pewno jest pierwszy raz w Gdańsku, nie wiem czy były już w Polsce. To maszyna do robienia churros. To tradycyjne ciasto hiszpańskie, które trzeba jeść zaraz po tym jak zostało zrobione. Jest bardzo smaczne bez dodatków, a także z cukrem lub z czekoladą. Jestem przekonany, że osoby, które tego skosztują będą bardzo zadowolone.


alt




alt


- Sprzedajemy sery austriackie, naturalne, bez konserwantów - powiedziała pani Danuta ze stoiska austriackiego. - Mamy sery owcze, kozie, ostre i łagodne. Są sery ze szczypiorkiem, z czosnkiem, z pleśnią. Oferujemy sery z terenu całej Austrii.

Tomasz Łunkiewicz
fot.  Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież