Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność? Jak sobie radzić po diagnoz... » Niepewność, strach, a często bezradność i osamotnienie osób szukających przyczyn swoich dolegliwości... Wspólny bilet trójmiejski popłynął z FALĄ do morza... » 2 lutego w siedzibie Rady Miasta Gdańska odbyła się debata na temat projektu Spółki Innobaltica doty... W tygodniku „Sieci”: Budujemy najsilniejszą lądową armię Europy » W nowym numerze „Sieci” wicepremier Mariusz Błaszczak, laureat tytułu Człowiek Wolności Tygodnika „S... Zmiany w Muzeum Narodowym w Gdańsku » Przebywający na Wybrzeżu Jarosław Sellin, wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego podczas konf... 300 tys. zł na wojaże - gdańskie trampy » Mimo licznych publicznych lamentów na niedofinansowanie samorządów prezydent Gdańska A. Dulkiewicz i... Piotr Dzik: Wigilia od 1991 » 24 grudnia ubiegłego roku po raz 31. odbyła się wigilia dla ubogich. Na pytania związane z wydarzeni... Bartłomiej Obajtek: Lasy Państwowe przeciwne unijnej ingerencji w zarz... » Polska jest potęgą światową w przemyśle drzewnym. Samorządy nie mogą funkcjonować bez dobrej współpr... Radni PiS chcą debaty o systemie FALA » Radni klubu PiS w Radzie Miasta Gdańska chcą rozmawiać o systemie FALA. W czwartek o godz. 17.00 zap... W tygodniku „Sieci”: Jechaliśmy polskim Leopardem! » Bohaterem nowego numeru „Sieci” jest Leopard 2 – niemiecki czołg, który może zmienić losy wojny na U... Działacze PiS pytają o plany miasta wobec terenów na których miały pow... » Miasto Gdańsk zrezygnowało z planów budowy parkingów kubaturowych w centrum Gdańska nie będzie. Prze...
300 tys. zł na wojaże - gdańskie trampy
czwartek, 02 lutego 2023 17:33
300 tys. zł na wojaże - gdańskie trampy
Mimo licznych publicznych lamentów na niedofinansowanie samorządów
ZAKSA wrzuciła Trefla z Pucharu Polski
środa, 01 lutego 2023 20:54
ZAKSA wrzuciła Trefla z Pucharu Polski
Na ćwierćfinale zakończyli siatkarze Trefla udział w Pucharze
Rusza karuzela...
piątek, 27 stycznia 2023 15:18
Rusza karuzela...
W piątek budzi się z krótkiego, zimowego snu futbolowa karuzela
Lechia zdobyła punkt w rekordowo długim meczu
sobota, 04 lutego 2023 20:52
Lechia zdobyła punkt w rekordowo długim meczu
To było jedno z najdłuższych spotkań w historii piłkarskiej

Galeria Sztuki Gdańskiej

Artur Baranowski – „Mój tata, mój mistrz”
poniedziałek, 30 stycznia 2023 13:19
Artur Baranowski – „Mój tata, mój mistrz”
Artur Baranowski, gdyński malarz, pejzażysta, często oceniany
Aktywne półkolonie z GZSiSS
niedziela, 29 stycznia 2023 21:49
Aktywne półkolonie z GZSiSS
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego na okres ferii

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
środa, 16 listopada 2022 09:02
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
12 listopada rozpoczął się 30. Międzynarodowy Festiwal Sztuki
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
wtorek, 28 czerwca 2022 13:33
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
27 czerwca 2022 roku w Magazynie Malbork Elewarr Sp. z o.o. odbyło
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Europejskie przysmaki Jarmarku

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 08 sierpnia 2014 19:02

Ponad 200 pozwoleń na stoiska gastronomiczne wydano podczas tegorocznego Jarmarku Św. Dominika. Najwięcej jest oczywiście z polskimi potrawami, ale chętni do skosztowania kuchni innych krajów znajdą coś dla siebie.


Chcąc spróbować kuchni innych krajów najlepiej wybrać się na ulice Szeroka, Grobla II i Pańska. W krótkim czasie i pokonując kilkaset metrów można odbyć kulinarną podróż przez Europę i skosztować przysmaków z Węgier, Litwy, Turcji, Hiszpanii, Austrii.



alt


- Lángos to placek zrobiony z ciasta drożdżowego, słonego ciasta drożdżowego - przedstawił jeden z przysmaków kuchni węgierskiej Maciej Rubiński, ze stoiska z węgierskim plackiem Lángos. - Jest smażony w głębokim oleju, a następnie na niego są nakładane różne dodatki. Na Węgrzech tradycyjnie placek podaje się z czosnkiem, ze śmietaną i serem. Istnieje również możliwość przyrządzenia go na słodko na przykład z dżemem lub nutellą. Każdy może przyrządzi sobie lángos według własnego gustu i na przykład dodać do niego ketchup, musztardę i parówkę. Wychodzimy na przeciw klientom i w zależności jakie mają upodobania smakowe mogą sobie dobrać dodatki. Na naszym stoisku są dostępne w sprzedaży pasty węgierskie - przyprawy na bazie papryki. Mamy różne rodzaje. Gulaszowe, jak i opierające się tylko na bazie papryki.


alt




alt


- Proponujemy pyszne wędliny suszone, wędzone, dziczyznę, jelenia mamy nawet, koninę, wieprzowinę, wołowinę - przedstawił bogatą ofertę swojego stoiska Jarosław Żukowski, wystawca kuchni litewskiej. - Mamy również pyszny czarny chleb na zakwasie. Kuchnia litewska charakteryzuje się dobrymi tłustymi wędlinami. Na naszym stoisku dostępny jest również kindziuk, którego recepta pozostaje bez zmian od ponad 400 lat. Kindziuk to ręcznie nadziewany pęcherz wieprzowy. Jest wędzony, a potem bardzo długo suszony.



alt


- Kürtőskalács to węgierski przysmak z ciasta drożdżowego - przedstawiła kolejny przysmak kuchni węgierskiej Marta Mikońska. - To ciastka wywodzące się Transylwanii przypominające wyglądem kominki. Na początku XX wieku zaczęto je obtaczać cukrem i orzechami. Proponujemy "kominki" w pięciu smakach.


alt




alt


- Do skosztowania oferujemy herbatę turecką, chałwę, dżemy figowe, z arbuza, z dyni, bakłażanu, z orzechów - wyliczała ofertę stoiska tureckiego Kornelia Frankowska.



alt


- Polecamy lutenicę - powiedziała Kasia Glicelska, ze stoiska Baklava Turecki Markiet. - To bakłażan, pomidor i papryka grillowana lekko. Stosuje się go do makaronów, mięsa, na sosy. Mamy bardzo dobre orzeszki, miody jeśli ktoś chce na słodko. Mamy ostre papryczki prosto z Turcji. Proponujemy różne ajwary - ostre, łagodne. Mamy również chałwę kakaową. To jest chałwa sezonowa, która jest lepsza niż słonecznikowa. Waniliową lub pistacjową mamy w pudełku. Mamy różne rodzaju galaretki. Oferujemy wanilię z granatem, granat z orzechem laskowym, pomarańcze, miodowe, waniliowe, kakaowe.

Wkrótce w Gdańsku zostanie otwarty sklep stacjonarny Baklava Turecki Markiet.



alt


- Oferujemy na Jarmarku Dominikańskim najbardziej popularne produkty hiszpańskie - powiedział Basili Pujol, stoisko "U Hiszpana". - Na naszym stoisku są hiszpańskie szynki i wędliny – fuet, chorizo, oliwki, oliwa z oliwek, wina z Hiszpanii, między innymi oryginalna Sangria z owocami 12 %. W tym roku zyskaliśmy możliwość dodania do naszego stoiska hiszpańskiego bar tapas, w którym serwujemy przekąski i wszystkie produkty dostępne na naszym stoisku. Mamy również specjalną maszynę, która na pewno jest pierwszy raz w Gdańsku, nie wiem czy były już w Polsce. To maszyna do robienia churros. To tradycyjne ciasto hiszpańskie, które trzeba jeść zaraz po tym jak zostało zrobione. Jest bardzo smaczne bez dodatków, a także z cukrem lub z czekoladą. Jestem przekonany, że osoby, które tego skosztują będą bardzo zadowolone.


alt




alt


- Sprzedajemy sery austriackie, naturalne, bez konserwantów - powiedziała pani Danuta ze stoiska austriackiego. - Mamy sery owcze, kozie, ostre i łagodne. Są sery ze szczypiorkiem, z czosnkiem, z pleśnią. Oferujemy sery z terenu całej Austrii.

Tomasz Łunkiewicz
fot.  Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież