Pogrzeb Żołnierza Wyklętego śp. Stanisława Szafranka » 18 października odbędzie się uroczysty pogrzeb śp. Stanisława Szafranka, żołnierza ZWZ-AK oraz WiN, ... Holland House Residence Gdańsk — kameralny adres na Długim Targu. Hanz... » Są hotele, które „robią robotę”, i takie, które dodatkowo opowiadają historię miejsca. Holland House... Warsaw Hostel Centrum – więcej niż nocleg. Historia, komfort i 24/7 w ... » Warszawa potrafi oczarować, ale by naprawdę poczuć jej rytm, warto zatrzymać się tam, gdzie miasto b... GEMO na Długim Targu: prawdziwa Gruzja tuż pod oknami gdańskiego ratus... » Nie każdy lokal „z kuchnią świata” potrafi uchwycić to, co w danym kraju najcenniejsze: smak, rytuał... REDAKTOR Jakubowski nie żyje » Nie żyje Jan Jakubowski (84.l), dziennikarz i wydawca, w latach 1991-96 redaktor naczelny "Dziennika... Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy » Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego zainicjowa... Dość obłędu - po pierwsze dziecko! » Dlaczego nie chcemy rodzić dzieci!Na łamach "Gazety Wyborczej", alarmuje prof. Piotr Szukalski, zano... Fort24 – Twój magazyn spokoju i porządku w sercu Warszawy » W szybko zmieniającej się Warszawie, gdzie każdy metr kwadratowy ma ogromne znaczenie, znalezienie m... Hotel Mokotów – nowoczesny adres w zielonej dzielnicy. Komfort, praca ... » Mokotów to Warszawa w pigułce: biurowe zagłębie i kawiarniane ulice, dużo zieleni i szybki dojazd do... Food Hall Długi Targ – jeden adres, wiele historii. Zjedz jak chcesz, ... » W samym środku gdańskiego Głównego Miasta, między Dworcem Artusa a Zieloną Bramą, jest miejsce, któr...
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
poniedziałek, 06 października 2025 18:39
Grzegorz Ksepko: interes suwerennej Polski jest najważniejszy
Wybrzeże24 (W24): - Jako szef Instytutu Spraw Gospodarczych im.
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Staszek
czwartek, 25 września 2025 11:03
Staszek
Był człowiekiem słowa – i to słowa używanego w sposób

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Europejskie przysmaki Jarmarku

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 08 sierpnia 2014 19:02

Ponad 200 pozwoleń na stoiska gastronomiczne wydano podczas tegorocznego Jarmarku Św. Dominika. Najwięcej jest oczywiście z polskimi potrawami, ale chętni do skosztowania kuchni innych krajów znajdą coś dla siebie.


Chcąc spróbować kuchni innych krajów najlepiej wybrać się na ulice Szeroka, Grobla II i Pańska. W krótkim czasie i pokonując kilkaset metrów można odbyć kulinarną podróż przez Europę i skosztować przysmaków z Węgier, Litwy, Turcji, Hiszpanii, Austrii.



alt


- Lángos to placek zrobiony z ciasta drożdżowego, słonego ciasta drożdżowego - przedstawił jeden z przysmaków kuchni węgierskiej Maciej Rubiński, ze stoiska z węgierskim plackiem Lángos. - Jest smażony w głębokim oleju, a następnie na niego są nakładane różne dodatki. Na Węgrzech tradycyjnie placek podaje się z czosnkiem, ze śmietaną i serem. Istnieje również możliwość przyrządzenia go na słodko na przykład z dżemem lub nutellą. Każdy może przyrządzi sobie lángos według własnego gustu i na przykład dodać do niego ketchup, musztardę i parówkę. Wychodzimy na przeciw klientom i w zależności jakie mają upodobania smakowe mogą sobie dobrać dodatki. Na naszym stoisku są dostępne w sprzedaży pasty węgierskie - przyprawy na bazie papryki. Mamy różne rodzaje. Gulaszowe, jak i opierające się tylko na bazie papryki.


alt




alt


- Proponujemy pyszne wędliny suszone, wędzone, dziczyznę, jelenia mamy nawet, koninę, wieprzowinę, wołowinę - przedstawił bogatą ofertę swojego stoiska Jarosław Żukowski, wystawca kuchni litewskiej. - Mamy również pyszny czarny chleb na zakwasie. Kuchnia litewska charakteryzuje się dobrymi tłustymi wędlinami. Na naszym stoisku dostępny jest również kindziuk, którego recepta pozostaje bez zmian od ponad 400 lat. Kindziuk to ręcznie nadziewany pęcherz wieprzowy. Jest wędzony, a potem bardzo długo suszony.



alt


- Kürtőskalács to węgierski przysmak z ciasta drożdżowego - przedstawiła kolejny przysmak kuchni węgierskiej Marta Mikońska. - To ciastka wywodzące się Transylwanii przypominające wyglądem kominki. Na początku XX wieku zaczęto je obtaczać cukrem i orzechami. Proponujemy "kominki" w pięciu smakach.


alt




alt


- Do skosztowania oferujemy herbatę turecką, chałwę, dżemy figowe, z arbuza, z dyni, bakłażanu, z orzechów - wyliczała ofertę stoiska tureckiego Kornelia Frankowska.



alt


- Polecamy lutenicę - powiedziała Kasia Glicelska, ze stoiska Baklava Turecki Markiet. - To bakłażan, pomidor i papryka grillowana lekko. Stosuje się go do makaronów, mięsa, na sosy. Mamy bardzo dobre orzeszki, miody jeśli ktoś chce na słodko. Mamy ostre papryczki prosto z Turcji. Proponujemy różne ajwary - ostre, łagodne. Mamy również chałwę kakaową. To jest chałwa sezonowa, która jest lepsza niż słonecznikowa. Waniliową lub pistacjową mamy w pudełku. Mamy różne rodzaju galaretki. Oferujemy wanilię z granatem, granat z orzechem laskowym, pomarańcze, miodowe, waniliowe, kakaowe.

Wkrótce w Gdańsku zostanie otwarty sklep stacjonarny Baklava Turecki Markiet.



alt


- Oferujemy na Jarmarku Dominikańskim najbardziej popularne produkty hiszpańskie - powiedział Basili Pujol, stoisko "U Hiszpana". - Na naszym stoisku są hiszpańskie szynki i wędliny – fuet, chorizo, oliwki, oliwa z oliwek, wina z Hiszpanii, między innymi oryginalna Sangria z owocami 12 %. W tym roku zyskaliśmy możliwość dodania do naszego stoiska hiszpańskiego bar tapas, w którym serwujemy przekąski i wszystkie produkty dostępne na naszym stoisku. Mamy również specjalną maszynę, która na pewno jest pierwszy raz w Gdańsku, nie wiem czy były już w Polsce. To maszyna do robienia churros. To tradycyjne ciasto hiszpańskie, które trzeba jeść zaraz po tym jak zostało zrobione. Jest bardzo smaczne bez dodatków, a także z cukrem lub z czekoladą. Jestem przekonany, że osoby, które tego skosztują będą bardzo zadowolone.


alt




alt


- Sprzedajemy sery austriackie, naturalne, bez konserwantów - powiedziała pani Danuta ze stoiska austriackiego. - Mamy sery owcze, kozie, ostre i łagodne. Są sery ze szczypiorkiem, z czosnkiem, z pleśnią. Oferujemy sery z terenu całej Austrii.

Tomasz Łunkiewicz
fot.  Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież