Red. Stanisław Seyfried nie żyje » Odszedł red. Stanisław Seyfried (72 l.). Absolwent dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, od 197... Kropla drąży skałę... » "Nie ma sensu, nic się już nie da zrobić, decyzje już podjęte, plany wykonane" - tak tłumaczyli mies... Poparcie Godności dla ustawy G. Biereckiego » W kolejną rocznicę napaści Związku Radzieckiego na Polskę oraz w czasie nasilającego się procesu prz... Pokłosie awantury w taksówce. Radna KO zawieszona w klubie » Radna Koalicji Obywatelskiej w Radzie Miasta Gdańska Sylwia Cisoń poprosiła o zawieszenie w Radzie i... Nie żyje poszukiwany od 2005 roku wiceprezydent Gdańska » Dariusz Śmiałkowski, b. wiceprezydent Gdańska w latach 1990-94, poszukiwany listem gończym i europej... Szewczak: Gierek mógłby mieć duże kompleksy, obserwując to, co wyczyni... » „Aż dziwne, że tak późno agencja Fitch zdecydowała się na taką negatywną perspektywę i wydaje się, ż... Hit! Wyciekło nagranie z prezydentem w szatni reprezentacji! Świętował... » Polska pokonała wczoraj Finlandię na Stadionie Śląskim w Chorzowie i tym samym wciąż ma szansę nawet... Gdańska bazylika na cenzurowanym... » Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz kolejny karze gospodarza i proboszcz... Prezydent Nawrocki: Musimy w końcu załatwić kwestię reparacji » Prezydent RP Karol Nawrocki w trakcie uroczystości na Westerplatte powiedział, że domaga się reparac... Prof. Piotr Czauderna: Pokłady łatwego zła » W ostatnich latach karierę robi pojęcie hejtu w internecie; nazywane jest to inaczej mową nienawiści...
Red. Stanisław Seyfried nie żyje
piątek, 19 września 2025 09:01
Red. Stanisław Seyfried nie żyje
Odszedł red. Stanisław Seyfried (72 l.). Absolwent dziennikarstwa
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
środa, 30 kwietnia 2025 22:06
Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
Stosunkowo niedawne zauroczenie muzyką Mingusa, mogę jedynie

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

W tłusty czwartek o pączkach słów kilka

Ocena użytkowników: / 6
SłabyŚwietny 
czwartek, 16 lutego 2023 09:09

Występujące w wielu wariantach, puszyste, z różnorakim nadzieniem. Uwielbiane przez wszystkich – pączki, bo o nich dzisiaj mowa.


Rys historyczny
Pączki znano już w starożytności. Była to jednak forma zupełnie odmienna od tej, którą spotykamy dzisiaj w cukierniach. „Rzymskie pączki” występowały w wersji wytrawnej. Do ich produkcji wykorzystywano ciasto chlebowe. Nadziewano je boczkiem lub słoniną. Receptura, pomimo najazdów barbarzyńskich, przetrwała dzięki mnichom.

W Polsce pojawiły się około XII wieku. Jednak daleko było im do tych znanych dzisiaj. Podobnie, jak w starożytnym Rzymie, wyrabiano je z ciasta chlebowego oraz nadziewano słoniną. Mówiono na nie kreple. W średniowieczu wyznawano zasadę: „Im tłuściej – tym lepiej” dlatego pączkami zajadali się przedstawiciele wszystkich warstw społecznych.

W XVI wieku nastąpił przełom – do przekąski zaczęto dodawać miód. W Polsce upowszechniło się też nadzienie z orzechów i migdałów. W XVIII wieku pączki wyrabiano już z ciasta drożdżowego. Przez długi czas był to jednak przysmak goszczący tylko na stołach bogatszych mieszczan. Mniej zamożne warstwy wciąż zajadały się pączkami z ciasta chlebowego.

alt


Prekursor drożdżowych pączków
Wiadomo, że pączki znane dzisiaj pochodzą z Austrii lub Niemiec. Ciężko jednak wskazać autora receptury na słodki przysmak. Z dużym powodzeniem można przypuszczać, że była nim Cecylia Krapf. Prowadziła ona na przełomie XVI i XVII wieku cukiernię w Wiedniu. Klienci delektowali się smakiem puszystych kul wykonanych z drożdżowego ciasta. Były one nadziewane różnymi owocami.

Obok tradycyjnych pączków zaczęły się pojawiać również donuty. Forma ta stanowiła odpowiedź na trudności związane ze smażeniem pączków, które często wysmażone z zewnątrz, w środku były surowe. W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Donuta, przypadający w pierwszy piątek czerwca.

alt


Gdańskie pączki
W mieście znajdziemy wiele cukierni serwujących ten słodki przysmak. Jedną z nich jest Szydłowski. Znajdziemy tam pączki tradycyjne tworzone od lat według niezmiennej receptury. Składniki pączków to: mąka pszenna, woda, cukier, nadzienie różane, mleko, jaja, skórka pomarańczowa, sól, drożdże, pomada. Sekret doskonałego smaku tkwi także w ręcznym wyrabianiu i smażeniu na smalcu. Słodkości są tworzone ze starannie dobranych, naturalnych składników.

W historycznym centrum Gdańska (ul. Podwale Staromiejskie 82) od 65 lat działa Piekarnia – Cukiernia Pellowski. Pyszne pączki można znaleźć w mieście w kilkunastu lokalizacjach, m.in. na ul. Kartuskiej, Hallera, Dmowskiego czy Rajskiej. Występują w wielu wersjach, np. z nadzieniem: różanym, toffi, jabłkiem, adwokatem lub serem.

SMACZNEGO!
Blanka Kiesz

Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież