Waży niespełna pół kilograma i jest wielkości zaciśniętej pięści. Mieści się w klatce piersiowej, pracuje bez przerwy, uderza przeciętnie 70 razy na minutę i przez całe życie przepompowuje nawet 200 milionów litrów krwi. Mowa o sercu, które jest w dzisiejszych czasach kluczem do zdrowia i dobrej formy.
Serce jest organem, który nie ma chwili wytchnienia. Krew dociera do niego poprzez tętnice wieńcowe, następnie wpada do prawego przedsionka i prawej komory, po czym płynie do płuc. Dobrze natleniona krew wraca do serca, tym razem do lewej komory, żeby przez aortę przedostać się do całego ciała. Wszystkie tkanki naszego organizmu potrzebują do życia tlenu i substancji odżywczych. W codziennym życiu nie zastanawiamy się nad funkcjonowaniem naszego organizmu. Dzieje się to automatycznie i nie musimy o to zabiegać. Jednak często nie doceniamy wysiłku, jaki wykonuje codziennie nasze serce i poprzez złe nawyki żywieniowe, niehigieniczny tryb życia, palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu, zwyczajnie niszczymy swoje własne zdrowie. Od kondycji serca zależy kondycja całego organizmu, dlatego warto wiedzieć jak o nie dbać. Kiedy serce odmawia posłuszeństwa, zaczynają się poważne problemy zdrowotne. Czego nie lubi serce?
CUKIER
W nadmiernych ilościach cukier szkodzi każdemu i jest cichym sprawcą wielu problemów zdrowotnych. Lepiej czytać uważnie etykiety produktów spożywczych, aby unikać jego nadmiaru. Szczególnie słodkie gazowane napoje energetyczne mogą powodować nagły wzrost ciśnienia.
SÓL
Według zaleceń żywieniowych lepiej nie przekraczać dziennej porcji o wielkości 5g, czyli około 1 łyżeczki soli na dobę. Prawda jest taka, że przeciętnie zjadamy jej 3 razy więcej. Należy zwracać uwagę również na to, że sól jest obecna także w wędlinach, serach, chlebie czy przetworzonych produktach. Zamiast soli lepiej używać ziół – świetnie sprawdzą się świeże bądź suszone liście bazylii, rozmarynu, tymianku i oregano.
TŁUSZCZ
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem prawidłowej diety, jednak nie każdy. Sercu nie służą tłuszcze nasycone, czyli głównie te pochodzenia zwierzęcego. Zaleca się zmniejszenie ilości produktów zwierzęcych na rzecz tłuszczy roślinnych (np. oliwa) oraz tłustych ryb i owoców morza zawierających kwasy omega-3. Warto zrezygnować z margaryn, zawierających niezdrowe tłuszcze typu trans.
NADWAGA
Nadprogramowe kilogramy, zwłaszcza te odłożone w okolicy pasa (otyłość brzuszna) są szczególnie niebezpieczne dla serca. Lepiej wyrzec się diety składającej się z produktów typu „fast food”, czerwonego mięsa, pokarmów mącznych i tłustego nabiału (np. serki topione). W walce z otyłością niezwykle ważny jest wysiłek fizyczny. Aktywność ruchowa obniża ciśnienie i cholesterol całkowity, poprawia wydajność i przepływ krwi, a także pozytywnie wpływa na psychikę i jakość życia. Systematycznie wykonywany wysiłek zmniejsza zawartość tkanki tłuszczowej, a także poprawia ilość masy mięśniowej.
STRES
Powoduje zwiększenie poziomu adrenaliny i kortyzolu, hormonów przyspieszających oddech, puls i podnoszących ciśnienie. Stres może spowodować nagły skurcz tętnic i sklejanie się płytek krwi, co może doprowadzić do powstania skrzepu blokującego naczynia wieńcowe lub do udaru mózgu.
PALENIE
Substancje zawarte w papierosach zwężają naczynia krwionośne, co w perspektywie lat prowadzi do miażdżycy, której efektem nierzadko jest zawał serca. Nikotyna podnosi tętno i ciśnienie, zarówno u osób które palą, jak i u biernych palaczy (przebywających obok palacza, wdychających dym tytoniowy).
PRÓCHNICA i KAMIEŃ NAZĘBNY
Dbanie o higienę jamy ustnej to nie tylko kwestia estetyki. Bakterie z chorych zębów mogą poprzez krwiobieg dostać się w obręb serca. Jeśli tam osiądą mogą spowodować niebezpieczny dla zdrowia i życia stan zapalny - mogą spowodować zapalenie wsierdzia, uszkodzenie zastawek, a także, jak wskazują najnowsze badania, przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Angelina Ziembińska, Centrum Medyczne Synexus tel. 22 203 03 00
- 09/02/2016 13:07 - Gdyński Związek Pracodawców "NORD" chce reprezentować gdyńskich pracodawców
- 08/02/2016 21:18 - Trwa „Międzynarodowy Tydzień Małżeństwa” w Gdańsku
- 05/02/2016 21:51 - Adam Marszk i Marcin Hellmann laureatami Nagrody Miasta Gdańska dla Młodych Naukowców im. Jana Uphagena
- 05/02/2016 15:45 - O rewitalizacji Gdańska w Nowym Porcie
- 04/02/2016 21:42 - Rolnicy protestują w Szemudzie - gdzie jest weterynarz?
- 04/02/2016 18:29 - Czarzasty: Schetyna pozna dno
- 04/02/2016 13:49 - 1 kwietnia sąd rozpatrzy sprawę prezydenta Adamowicza
- 03/02/2016 21:25 - W tłusty czwartek obżarstwo wskazane
- 03/02/2016 21:07 - Rozczytane ferie w bibliotece
- 03/02/2016 14:26 - Klub piłki dźwiękowej