Warzenie piwa jest wspaniałym hobby, ponieważ pozwala czerpać radość zarówno z tworzenia jak i z konsumowania. W sobotę w gdańskim Domu Uphagena obradowało jury Pomorskiego Konkursu Pszeniczniaków Domowych im. Sławka Pahlke. O tytuł najlepszego rywalizowało kilkanaście pszeniczniaków.
Poziom konkursu był bardzo zróżnicowany. Pierwsze miejsce zajął Mariusz Bystryka, następnie Piotr Czarny i Robert Kamiński.
- Gatunek weizen nie należy do najłatwiejszych – wymaga dobrania odpowiednich drożdży, przeprowadzenia odpowiednio procesu zacierania oraz zwrócenia uwagi na twardość używanej do warzenia wody – bez tego nie uzyskamy charakterystycznych dla weizena aromatów bananowo-goździkowych – powiedziała Agnieszka Wołczaska – Prasolik, przewodnicząca jury konkursu.
Z tego powodu za piwo o najwyraźniejszym profilu bananowo-goździkowym jury konkursu przyznało dodatkowe wyróżnienie. W tej kategorii bezkonkurencyjny okazał się również zdobywca głównej nagrody Mariusz Bystryka. Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy oraz możliwość sprawdzenia swoich produktów w profesjonalnym laboratorium, gdzie poddano je specjalistycznej ocenie. Było to możliwe dzięki współpracy Browaru Amber, który od lat jest współorganizatorem konkursu.
źródło browar-amber.pl
Inne artykuły związane z:
- 04/12/2014 17:53 - Jan Kozłowski: Platformo, czas na konkretny program!
- 04/12/2014 17:47 - Wietrzenie gabinetów czas zaczynać
- 04/12/2014 17:43 - Problemy komunikacyjnej synchronizacji
- 04/12/2014 17:41 - Laboratorium Zakładu Diagnostyki Copernicusa na sprzedaż
- 03/12/2014 16:24 - „Solidarność” broni SKOK
- 02/12/2014 19:50 - Mieczysław Struk marszałkiem województwa na kolejną kadencję
- 01/12/2014 19:50 - Sejmik V kadencji zebrał się po raz pierwszy
- 01/12/2014 18:55 - Polacy coraz gorzej słyszą. Przyjdź na bezpłatne badanie słuchu
- 01/12/2014 18:30 - I sesja Rady Miasta kadencji 2014-2018
- 30/11/2014 20:03 - Paweł Adamowicz prezydentem piątą kadencję