To temat dwudniowej konferencji naukowej, jaka 3 bm. rozpoczęła się w Domu Uphagena przy ul. Długiej w Gdańsku. Inauguruje ona obchody 100-lecia Domu Uphagena – jednego z najstarszych północnoeuropejskich muzeów wnętrz mieszczańskich. Obiekt został udostępniony publiczności w listopadzie 1911 roku.
Tematyka konferencji obejmuje obok historii naturalnej jedzenia, czyli przeglądu jadłospisów z obszaru Europy od antyku aż po wiek XIX (w tym receptur i sposobów przyrządzania żywności), także wątki związane z kulturą materialną, jak: sprzęt kuchenny, nakrycia stołu, czy sposoby przechowywania żywności. Poruszone zostaną też zagadnienia dotyczące wymiaru społecznego jedzenia – zachowania się przy stole i roli konsumpcji w życiu codziennym na przestrzeni epok.
Konferencja ma charakter międzynarodowy. Do wygłoszenia referatów zaproszeni zostali przedstawiciele różnych dyscyplin naukowych, wybitni specjaliści nie tylko z Polski, ale też z Czech i Niemiec. Po każdym dniu prezentacji przewidziano dyskusje.
Organizatorzy: Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska.
Wła-49
- 04/11/2011 15:22 - Maciej Płażyński patronem PESA SWING
- 03/11/2011 18:07 - Mapa hałasu i mapa porządku nagrodzone
- 03/11/2011 17:58 - Obiady dla 84 gdańskich szkół
- 03/11/2011 13:09 - Zima 2011/2012: Odśnieżą ścieżki rowerowe zamiast parkingów!
- 03/11/2011 09:19 - Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny
- 02/11/2011 15:06 - Pastusiak szefem SLD?
- 02/11/2011 14:05 - Czyste jeziora dla Pomorza
- 02/11/2011 13:58 - Akcja Znicz 2011: wypadki śmiertelne: Pomorze - 2, Polska - 51
- 02/11/2011 13:52 - Warszawski SLD pyta o pieniądze na kampanię i czeka na odpowiedź
- 02/11/2011 13:29 - Generał Zaruski pod patronatem Prezydenta RP