W dniach 26-27 czerwca odbędzie się pierwsza edycja targów piwowarskich – Hevelka – Festiwal Piw Rzemieślniczych.
Hevelka – Festiwal Piw Rzemieślniczych to propozycja dla wszystkich miłośników szeroko rozumianego browarnictwa. W czasie imprezy jedna z hal Amber Expo na dwa dni zamieni się w największy pub z dobrym piwem w Polsce! Organizatorzy zadbali o to, aby program wydarzenia był atrakcyjny zarówno dla osób na co dzień związanych z branżą browarniczą, jak i dla wielbicieli złocistego trunku, którzy chcą poznać tajemnice warzenia piwa oraz skosztować nowych smaków.
Targi mają nie tylko być spotkaniem branżowym, ale wielką, otwartą imprezą dla mieszkańców Polski i gości zagranicznych. Udział w targach będzie okazją do próbowania piw różnych browarów w miłej atmosferze, z towarzyszeniem konferansjera i muzyki na żywo. W trakcie imprezy odbędą się prezentacje poszczególnych browarów na scenie, a także pokazy warzenia piwa z poradami ekspertów. Specjalnie dla rodziców, którzy chcieliby pojawić się na wydarzeniu, ale nie mają dodatkowej opieki dla swoich pociech, we foyer zorganizowane zostanie przedszkole/plac zabaw, w którym za drobną opłatą dziećmi zaopiekują się profesjonalni animatorzy i opiekunowie.
Na festiwalu będzie 25 wystawców z piwem, w tym 22 browary osobiście i cydry. Wśród wystawców będzie 50 browarów z Polski i zagranicy. Zaprezentowanych zostanie ponad 150 piw.
Wystawcy
1. Amber
2. Beer City
3. Brodacz & przyjaciele(Trzech Kumpli, BroKreacja, PiwoWarownia)
4. Brovarnia
5. Doctor Brew
6. Gościszewo
7. Kaszubska Korona
8. Kormoran
9. Lubrow
10. Miejski Sopot
11. Nepomucen
12. Olimp
13. Pinta
14. Profesja
15. Perun
16. Raduga
17. Stary Browar Kościerzyna
18. Spirifer
19. Spółdzielczy Puck
20. Wąsosz
21. Zamkowy Cieszyn
Oprócz browarów osobiście wystawią się też inni wystawcy na stoiskach których pojawią się przedstawiciele browarów i tak np.
1. Pub Lawendowa8 we współpracy z Butelkowe.pl- Reden(PL), Stu Mostów(PL), Podgórz(PL), Mikkeller(DEN), Svijany(CZ), Klašter(CZ), Černa Hora(CZ), Kout na Šumavě(CZ), Poutnik(CZ), Stara Szkoła(PL), Radnični Jihlava(CZ), Ježek(CZ), Choteboř(CZ), Primator(CZ), Krakonoš(CZ), Edge Brewing(ESP), Engel(GER), Lindemans(BE), To Øl(DEN).
2. Zaklęte Rewiry - m.in. The Alchemist(USA), Widawa, Piwne Podziemie, Amager(DK), Buxton(UK), Rogue(USA), De Molen(NL), Hans Craft(DE), BraukunstKeller(DE).
3. Piwa Niszowe - m.in. Chmielarium, Racibórz, Dziedzice
4. Beer Enthusiast - m.in. Coisbo(DEN), Einstock Olgerd(ISL), Groughton Ales(UK), Lucky Buddha(USA), Malmgrad(FIN), Sierra Nevada(USA), Kiuchi(JAP).
5. Baltica - m.in. Baltica(RUS), Efes Vitanta Moldowa Brewery(MD), Pierwszy Prywatny Browar(UKR), Triochsosienki(RUS).
Do piwa dołączy także Polski cydr - Circus Cider
PROGRAM TARGÓW HEVELKA - FESTIWAL PIW RZEMIEŚLNICZYCH by STARY BROWAR KOŚCIERZYNA®
Piątek 26.06.2015
10:00
otwarcie festiwalu
15:00 - 15:30
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
16:00 - 16:20
Prezentacja wystawców
Browar Brodacz (Sopot)
17:00 - 17:30
Wykład
"Historia browarnictwa w Gdańsku"
Aleksander Masłowski
Co to takiego piwo jopejskie i dlaczego niemożliwe jest wykonać je komercyjnie w obecnych czasach? Kto był najbardziej uprzywilejowanym browarnikiem w Gdańsku i dlaczego? Ile rekordowo było browarów w Gdańsku? I czym TAK NAPRAWDĘ był Dwór Artusa? Tego dowiecie się od tego Pana.
17:30 - 18:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
18:00 - 18:30
"Polskie browary przed piwną rewolucją"
Michał "Docent" Maranda
Michał opowie o tym jak wyglądał rynek browarów w Polsce przed tzw. "piwną rewolucją". Wyjaśni jaka jest różnica pomiędzy browarami koncernowymi, regionalnymi, restauracyjnymi i rzemieślniczymi. Dowiecie się też o ciekawych polskich piwach przed rewolucją.
19:00 - 19:30
Prezentacja sponsora głównego
Stary Browar Kościerzyna
19:30 - 20:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
20:00 - 20:30
"Jak degustować piwo"
Tomasz Kopyra
W 7 prostych krokach dowiecie się na co zwracać uwagę podczas degustowania piwa. Tomek opowie w jakiej kolejności powinniście oceniać walory piwa i dowiecie się też o kilku najczęściej spotykanych wadach oraz że piana może mówić wiele o jego jakości.
21:00
Muzyka
00:00
Koniec I dnia festiwalu
Sobota 27.06.2015
10:00 - 22:00
kursy degustacyjne
10:00
Otwarcie festiwalu
13:00 - 13:30
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
14:00 - 14:20
Prezentacja wystawców
Browar Brodacz (Sopot)
15:00 - 15:30
"Piwna rewolucja w Polsce"
Michał "Docent" Maranda
Prekursorzy polskiego "craftu", kamienie milowe i festiwale. I DLACZEGO TO TAKIE WAŻNE?!
16:00 - 16:30
"Historia browarnictwa w Gdańsku"
Aleksander Masłowski
Co to takiego piwo jopejskie i dlaczego niemożliwe jest wykonać je komercyjnie w obecnych czasach? Kto był najbardziej uprzywilejowanym browarnikiem w Gdańsku i dlaczego? Ile rekordowo było browarów w Gdańsku? I czym TAK NAPRAWDĘ był Dwór Artusa? Tego dowiecie się od tego Pana.
16:30 - 17:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
17:00 - 17:30
prezentacja sponsora głównego
Stary Browar Kościerzyna
18:00 - 18:30
"Piwne mity"
Tomasz Kopyra
Czyli co musisz wiedzieć o piwie, żeby nie wyjść na głupka.
18:30 - 19:00
Degustacja piw z profesjonalnym sommelierem z huty szkła Spiegelau na stoisku firmy Table Art.
Jednorazowo w degustacji może brać udział max. 15 osób. Nie prowadzimy zapisów. Degustacja ma na celu pokazać jak zmienia się profil zapachowo-smakowy czterech piw przy piciu z różnych szklanek.
19:00
Ogłoszenie wyników konkursu piw
domowych i uroczyste wręczenie nagród
20:00
Muzyka
00:00
Zakończenie festiwalu
- 25/06/2015 17:55 - Nowe oświetlenie, remonty dróg – tylko w roku wyborczym
- 24/06/2015 19:21 - Największą na świecie przychodnię Synexus otwarto w Gdańsku
- 24/06/2015 17:10 - Wodowanie katamaranu naukowo-badawczego "Oceanograf"
- 24/06/2015 15:28 - Szewczak: Nie wszyscy są marionetkami układu lichwiarsko-bankowego
- 24/06/2015 08:44 - Dzień Otwarty w Narodowym Funduszu Zdrowia
- 21/06/2015 14:24 - 20-lecie pracy artystycznej Moniki Grzelak - GALERIA
- 20/06/2015 23:28 - Święto Oliwy, święto oliwian
- 17/06/2015 21:22 - Kuźmiuk: Niższe podatki - wyższy popyt
- 17/06/2015 21:14 - Danuta Sikora do polityków PO: Pacjent to nie klient - rak nie towar
- 17/06/2015 20:52 - Wiceprezydenci w ogniu pytań, prezydent w tramwaju