Rodzinny festyn "Dzień Otwartej Stoczni" odbył się 28 czerwca na obszernych terenach Stoczni Remontowej Nauta przy ul. Czechosłowackiej 31. Była ta druga edycja tego dorocznego festynu na nowych terenach stoczniowych, gdyż poprzednie festyny odbywały się przy ul. Waszyngtona.
Tym razem w programie znalazły się gry, zabawy i konkursy dla dzieci, konkurs o tematyce stoczniowej z atrakcyjnymi nagrodami oraz zwiedzanie stoczni, napoje chłodzące i poczęstunek.
Największą frekwencją cieszył się dmuchany ogromnej wielkości zamek przystosowany do zjeżdżania i do skakania, a także malowanie twarzy i kącik plastyczny dla dzieci. Do ich dyspozycji były też dwa prawdziwe wozy strażackie z możliwością próby gaszenia wodą ognia. Zwinniejsi próbowali swoich sił na trampolinie i torze przeszkód.
Prowadzone były też zabawy integracyjne dla najmłodszych z zastosowaniem kolorowej dużej okrągłej płachty i z zielonym koszykiem. Gościem specjalnym okazał się być tygrys ze stumilowego lasu, co niektórych wprawiło w osłupienie.
Jak powiedział nam Roman Drywa, specjalista ds. zarządzania i jednocześnie członek Rady Nadzorczej, festyn rodzinny zorganizowano celowo po raz drugi na nowym stoczniowym terenie, aby członkowie rodzin pracowników Stoczni Remontowej Nauta mogli zobaczyć czym i co się w tym zakładzie produkuje i remontuje. Dla bliższego poznania obiektów stoczniowych po jej terenie zorganizowane grupy oprowadzali specjaliści z Działu BHP, w tym również jego kierownik Łukasz Król (na zdjęciu powyżej).
Kilkuset chętnych uczestników festynu mogło zobaczyć i dowiedzieć się iloma i jakimi dokami stocznia dysponuje i do czego one służą. To w nich budowany jest m.in. trawler rybacki dla armatora duńskiego i są remontowane dwa duże statki służące do transportu ładunków masowych „Nowa Ziemia” z portu macierzystego Murmańsk oraz „Envik” z Mariehamn na Wyspach Alandzkich.
Dla uczestników festynu rodzinnego, który był dostępny dla wszystkich chętnych mieszkańców Gdyni i okolic, przygotowano ciepłe potrawy, jak np. grochówkę, kiełbasy z grilla, pajdy chleba ze smalcem, zaś z myślą o dzieciach watę cukrową i słodycze.
Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski
- 30/06/2014 15:27 - Koncert norweskiej orkiestry przed Hotelem Gdańsk - GALERIA
- 30/06/2014 14:40 - Gwiazdy internetu będą mieć swój festiwal
- 29/06/2014 16:30 - Waldemar Bartelik: Adamowicz nie zasłużył na absolutorium
- 29/06/2014 09:56 - SKOK chcą budować lepszą Polskę
- 28/06/2014 20:42 - Odmowa demonstracji przed domem premiera Tuska
- 28/06/2014 14:36 - Doktorat Honoris Causa dla prof. Stefana Raszei
- 27/06/2014 13:57 - Śnieg: PO i PSL zapłacą za arogancję
- 26/06/2014 17:34 - Restauracja Hotel Gdańsk rekomendowana przez Gessler w przewodniku Newsweek
- 26/06/2014 17:18 - Paweł Adamowicz z Brukseli po budżetowe absolutorium za 2013 rok
- 26/06/2014 17:11 - Kolejny dobry rok dla SNG - 552 tys. zł dla siedmiu członków Rady Nadzorczej