Dwanaście piw zgłoszono do Pomorskiego Konkursu Porterów Domowych imienia Sławka Pahlke.
W sobotę w Domu Uphagena jury w składzie Maciej Chołdrych, Roman Kotlewski, Rafał Kowalczyk, Andrzej Sadownik oraz przewodnicząca Agnieszka Wołczaska-Prasolik dokonywało degustacji zgłoszonych piw.
Jury w ciszy i spokoju dokonywało oceny piw
Przy ocenie zgłoszonych piw pod uwagę bierzemy przede wszystkim zgodność z parametrami portera - powiedziała Agnieszka Wołczaska-Prasolik, współorganizator i przewodnicząca jury. - Jest to bardzo nietypowy przedstawiciel gatunku, bo 18 procent ekstraktu, zazwyczaj jest 22 procent, a to z tego względu, że konkurs jest poświęcony naszemu koledze świętej pamięci Sławkowi Pahlke, który był autorem pomysłu na Grand Portera amberowskiego, który ma właśnie 18 procent. Od ubiegłego roku konkurs ma nową formułę. Ze względu na osobę patrona zdecydowaliśmy poświęcić go jednemu gatunkowi. Do konkursu trzeba uwarzyć piwo porter bałtycki dolnej fermentacji. Jest wyraźnie zaznaczone, że musi to być porter o ekstrakcie 18 blg z możliwym odchyłem o jedno blg do przodu lub do tyłu.
W konkursie mogą brać udział również osoby zajmujące się zawodowo warzeniem piwo. Jest jeden warunek. Piwo musi być uwarzone w domu. To jedyne ograniczenie dotyczące uczestników konkursu.
W poniedziałek w Browarze Amber zgłoszone piwa zostaną przebadane w laboratorium. Zbadane zostaną parametry zgłoszonych piw, przede wszystkim zawartość ekstraktu. Po badaniach ogłoszony zostanie zwycięzca.
- Jesteśmy zadowoleni z frekwencji w tegorocznej edycji konkursu - przyznał Marek Skrętny, Dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - W konkursie mamy dwa piwa więcej niż w roku ubiegłym w niełatwej konkurencji jaką jest porter bałtycki. To piwo w domowych warunkach bardzo trudno uwarzyć. W ogóle trudno zrobić dobrego portera bałtyckiego. Warzenie piw tak esencjonalnych i tak charakterystycznych jak porter jest naprawdę wyzwaniem. W trakcie prac jury można powiedzieć, że poziom został utrzymany. Przed rokiem była pierwsza edycja w odnowionej formie czyli jedna kategoria - porter bałtycki. Zależy nam, aby piwa konkursowe nie przekraczały zawartości ekstraktu 18,1 czyli takiej zawartości jaką ma nasz Grand Imperial Porter. Jest to sztuka przy tak niskim ekstrakcie wyciągnąć wszystkie walory portera i na tym się skupiamy. Liczymy, że w kolejnych edycjach konkursu weźmie udział większa liczba uczestników.
Tomasz Łunkiewicz
Inne artykuły związane z:
- 26/11/2013 13:01 - Korespondencja nadeszła – kontrola w SNG
- 25/11/2013 21:04 - O gdyńskim szpitalu i budżecie podczas XXXV sejmiku
- 25/11/2013 19:11 - Karol Marks wskrzeszony na Kongresie Smart Metropolia w Gdańsku
- 25/11/2013 08:17 - Jarosław Szczukowski nowym szefem SLD w Gdańsku
- 24/11/2013 15:23 - Staniszkis: Potrzebny jest konstruktywny radykalizm
- 23/11/2013 21:37 - Planeta Energii gościła w Centrum Hewelianum
- 23/11/2013 12:00 - Zakończono przyjmowanie wniosków o Budżet Obywatelski 2014
- 23/11/2013 11:51 - Nagrody Miasta Gdańska rozdane po raz 14
- 23/11/2013 09:12 - Mieszkańcy Nowego Portu chcą przywrócić kulturę w Morskim Domu Kultury
- 22/11/2013 13:42 - Dawka podniebnej adrenaliny