Pełnomocnik ds. systemu HACCP wg ISO 22000
 Cel szkolenia: Przygotowanie do efektywnego sprawowania  funkcji pełnomocnika w przedsiębiorstwie oraz zapoznanie z zakresem  obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności. Zapoznanie uczestników z  procedurą prowadzenia audytów systemu HACCP lub systemu ISO 22000. 
 
 Przeznaczenie szkolenia: Kurs przeznaczony jest dla osób, które  chcą doskonalić i podnieść swoje kwalifikacje zawodowe oraz uzyskać  odpowiednie kwalifikacje z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
 
 Szkolenie skierowane jest do: 
 •	Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami  bezpieczeństwa żywności HACCP, ISO 22000, BRC w przedsiębiorstwach, osób  chcących pełnić funkcję pełnomocników, kierowników zespołów lub  audytorów, pracowników sanepidu, pracowników kontroli 
 •	Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP
 •	Dyplomantów kierunków żywnościowych, gastronomicznych, medycznych,  inżynieryjnych, biologicznych, chemicznych, biotechnologicznych, itp.  
 • Absolwentów kierunków żywnościowych, gastronomicznych,  technologicznych, inżynieryjnych, biotechnologicznych, medycznych,  chemicznych, biologicznych, technicznych  i pokrewnych.
 •	Audytorów Systemu HACCP
 •	Osób zaangażowanych we wdrażenia systemów HACCP
 
 
 Program szkolenia: 
 
 1.	Wprowadzenie
 2.	Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności 
 3.	Wymagania ISO 22000
 4.	Programy wstępne i programy operacyjne 
 5.	Zarządzanie audytami, szkoleniami, planowanie audytów 
 6.	Rola pełnomocników 
 7.	Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP 
 8.	Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń  
 9.	Metodyka wdrażania systemu HACCP
 10.	7 zasad wdrażania systemu HACCP wg Codex Alimentarius 
 11. 12 etapów wdrażania systemu HACCP 
 12.	Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pełnomocnika ds. HACCP 
 13.	Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania systemu 
 -    harmonogram wdrażania systemu HACCP 
 -    procedury, instrukcje, zapisy, księgi HACCP, Księgi GHP/GMP, Plan HACCP, przykładowa dokumentacja wdrożeniowa 
 14.	Wymagania stawiane audytorom, kompetencje, audytor HACCP
 15.	Techniki audytowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu 
 16.	Symulacja audytu wewnętrznego
 17.	Egzamin
 
   
   Metodologia: Interaktywna prezentacja  zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników;  trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy  przypadków i scenek audytowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i  grupowo.
 
  Zaświadczenia: Wydane na podstawie § 6 rozporządzenia  Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006r. w sprawie uzyskiwania i  uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i  kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz.216)
 
     Czas trwania: 24h.     
Termin: 07-09.03.2013
Cena: 1150 zł + VAT (1414,5 zł)