Coraz większą popularność zdobywają piwa warzone przez lokalne browary. W odróżnieniu od wielko-przemysłowych piw, piwa lokalne opierają się na bardzo starannie wyselekcjonowanych składnikach.
Przykładem może być Browar Koreb, który kontynuuje tradycje rodzinne i lokalne, sięgające starych czasów. Źródła historyczne wskazują bowiem, że w mieście Łask warzono piwo od „zawsze”, a pierwsze zapisy na ten temat pojawiają się razem z pierwszymi dokumentami historycznymi z tego terenu.
W 1424 r. wójt Maciej Krówka otrzymał z rąk walecznego chorążego Bitwy pod Grunwaldem Jana Łaskiego prawa do warzenia piwa. Od tego czasu istnieje dość dobrze udokumentowana ciągłość historyczna aż do wybuchu II wojny światowej. Są wymieniane: nazwiska, wielkość produkcji, ilość podatku zwanego wówczas ”czopowym”, ilość piwowarów (np. w 1500 roku cech piwowarów Miasta łask liczył już 41 członków) a także znane jest wyposażenie browaru: kadzie, sypienie, drybuszki, panwiska, męborki, żelazne wilki itp.
W XV i XVI w. piwa łaskie pijano na dworach królewskich dynastii Jagiellonów za sprawa Wielkiego Kanclerza Koronnego Jana Łaskiego. Dzisiaj tradycje kontynuują bracia Kaczorowscy, którzy po przemianach w roku 1989 podjęli się uruchomienia Browaru Koreb w mieście Łask. Z wielką pasją pieczołowicie odtwarzają znane historycznie i lubiane gatunki piw łaskich.
Rozwoju Wsi, zdobywają nagrody i wyróżnienia na targach krajowych i zagranicznych. Były prezentowane m.in. we Frankfurcie, Berlinie, Brukseli. Wszystkie piwa w Browarze Koreb warzone są z produktów naturalnych, według najlepszych zasad sztuki piwowarskiej.
Są to m.in.:
piwo żywe niefiltrowane – prawdziwe piwo królów, I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2008. Diamentowa Statua Obroki 2009 w Katowicach za najlepszy produkt regionalny.
piwo miodowe – ze słodu, chmielu i miodu o niezwykłym bukiecie smakowo – zapachowym. Złoty plastron w Ogólnopolskim Konkursie Polski Producent Żywności Polagra 2008
piwo herbowe – piwo ciemne korzenne, o unikalnym smaku i zapachu. Złoty Tygiel na Międzynarodowych Targach Zdrowej Żywności „Natura – Food”
piwo łaskie – nominacja Polski Producent Żywności 2009
piwo mocne Koreb – klasyczne piwo typu lager, długo leżakowane.
Czy tradycyjne piwa łaskie zdobędą sympatię Pomorzan? Zapraszamy. Oczywiście zabroniona jest to dla dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia.
(GG)
- 06/08/2010 19:34 - Grzegorz Strzelczyk: „Kwiat Lotosu” na zielonej wyspie...
- 06/08/2010 14:18 - Roszady kadrowe na AWFiS
- 05/08/2010 07:37 - ENERGA prześwietlona
- 04/08/2010 17:12 - Jarmark: kultura w cieniu handlu
- 04/08/2010 11:40 - Poszukiwania Iwony Wieczorek: najnowsze informacje
- 03/08/2010 21:34 - Lord of the Dance ponownie w Gdyni
- 03/08/2010 21:13 - Po sesji nadzwyczajnej senatu AWFiS
- 03/08/2010 21:03 - Walczą o lokalizację Przychodni
- 03/08/2010 19:03 - Oświadczenie Jerzego Halla
- 03/08/2010 11:03 - Letnia szkoła dla rodzica