Prezydent Nawrocki: Musimy w końcu załatwić kwestię reparacji » Prezydent RP Karol Nawrocki w trakcie uroczystości na Westerplatte powiedział, że domaga się reparac... Prof. Piotr Czauderna: Pokłady łatwego zła » W ostatnich latach karierę robi pojęcie hejtu w internecie; nazywane jest to inaczej mową nienawiści... 1 września - czas polskiego honoru » Bezpłatna "Gazeta Gdańska" w swoim najnowszym wydaniu przypomina wiele gdańskich i pomorskich okolic... Jarosław Kaczyński w Gdańsku » 25 sierpnia Jarosław Kaczyński w Sali BHP prezes Prawa i Sprawiedliwości spotkał się z mieszkańcami ... Prezes PiS: Niemcy prowadzą do rozbicia naszej tożsamości » „Jest także inna wojna, którą pozwolę sobie określić jako wojnę hybrydową. To jest operacja prowadzo... Prezydent w mateczniku... » 4 dni po zaprzysiężeniu na Prezydenta RP - dr Karol Nawrocki weekend spędził w rodzinnym domu. Był n... Stowarzyszenie 'Godność' gratuluje Prezydentowi Karolowi Nawrockiemu » PanKarol NawrockiPrezydent Rzeczypospolitej PolskiejSzanowny Panie Prezydencie!Dzień Pańskiego zaprz... Szok! Gdańscy sędziowie mówią „nie” ministrowi Żurkowi » Minister Waldemar Żurek planował masowe czystki w sądach, ale w Gdańsku trafił na mur. Kolegium Sądu... Kaszubi domagają się zamknięcia wystawy "Nasi chłopcy" » Kaszubi żądają zamknięcia kontrowersyjnej wystawy pod nazwą „Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańsk... TOP 20 na Pomorzu - drwina z miotły Tuska!? » Dwaj członkowie zarządu GPEC-u, w którym Lipsk ma 83 proc. udziałów a Gdańsk 17 proc., Marcin Lewand...
1 września - czas polskiego honoru
sobota, 30 sierpnia 2025 13:31
1 września - czas polskiego honoru
Bezpłatna "Gazeta Gdańska" w swoim najnowszym wydaniu przypomina
Jubileusz 80-lecia Lechii
niedziela, 10 sierpnia 2025 18:35
Jubileusz 80-lecia Lechii
Na Ołowiance w Gdańsku miała miejsce urodzinowa Gala Lechii
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
środa, 30 kwietnia 2025 22:06
Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
Stosunkowo niedawne zauroczenie muzyką Mingusa, mogę jedynie

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

„Rowerzyści” Volkera Schmidta
niedziela, 16 lutego 2025 14:18
„Rowerzyści” Volkera Schmidta
Dziwne uczucie niedosytu, znaku zapytania i bezradności towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
sobota, 28 grudnia 2024 17:15
Zapomniany cmentarz, tajemnicze zgony pacjentów
Spacerując lasami okalającymi Wejherowo, w okolicy ulicy Jana III
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Andrzeja Grzyba Myśliwska książka kucharska

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
poniedziałek, 03 maja 2010 17:09

altMawiamy często „przez żołądek do serca”. Mówiąc to mamy zazwyczaj na myśli mężczyzn. Może jest to jeden z powodów, dla których na polskim rynku wydawniczym pojawia się coraz to więcej książek o tematyce kulinarnej. Złośliwi twierdzą, że książki kucharskie piszą kobiety dla kobiet.


W dalszym ciągu rzadko bowiem spotykamy się z piszącymi kucharzami lub też mężczyznami, którzy słyną z zamiłowania nie tylko do konsumowania wyśmienitych potraw, ale też starają się odkryć tajniki sztuki kulinarnej. Może zatem dziwić fakt, że Andrzej Grzyb wydał niedawno trzecią1 już z kolei  książkę kucharską, tym razem jest to  Myśliwska książka kucharska. Literacko okraszona. Patronat nad jej wydaniem objął Parlamentarny Zespół Do Spraw Leśnictwa, Ochrony Środowiska i Tradycji Łowieckich.


My rządzimy światem a światem kobiety
„My rządzimy światem a nami kobiety” tym właśnie cytatem z Myszeidy Ignacego Krasickiego Andrzej Grzyb rozpoczyna swoje „smakopisanie”, zaskarbiając sobie zarazem - jak mniemam - sympatię wielu kobiet. Cytat ten zachęci zapewne niejedną feministkę do zapoznania się z tą  książką.


Na uwagę zasługuje też dystans i poczucie humoru z jakim autor dokonuje opisu swojej osoby:
„Gdyby w jednym zdaniu mnie opisać, brzmiałoby to tak: Polak z Pomorza, rzymski katolik z tych, co się Panu Bogu nie narzucają, ze śródziemnomorskiej i słowiańskiej gliny”.


W Myśliwskiej książce kucharskiej możemy znaleźć aż 83 przepisy podzielone na działy (zupy, pieczyste, pasztety, inne potrawy z dziczyzny, ryby, sosy, dodatki do potraw, nalewki).


alt


Jak dzielić zająca
 Swoistym wstępem do poszczególnych przepisów jest rozdział zawierający ogólne wiadomości o dziczyźnie. I tak możemy dowiedzieć się m.in. kiedy najlepiej wybrać się na polowanie (dziczyzna smakuje najlepiej jesienią i wczesną zimą), jaka jest najdelikatniejsza część tuszy dziczyzny, czy też jak  postępować z już upolowanym zwierzęciem albo  w jaki sposób dzielić  zająca.


Kolejne rozdziały to zbiór starannie zebranych przez autora przepisów. Przepisy te pochodzą głównie z terenu Kociewia, każdy z nich podpisany został imieniem i nazwiskiem osoby, która zdradziła autorowi swoje kulinarne sekrety.
Warto wspomnieć także o tym, że nie jest to książka, w której znajdziemy tylko przepisy kuchni myśliwskiej. Autor zadbał aby czytelnikom korzystającym z jego książki nie nudziło się zarówno w kuchni, jak i poza nią.


60 wołów, 300 cieląt, 50 wieprzów…

Myśliwska książka kucharska zawiera bowiem wiele ciekawych, niekiedy prowokujących cytatów, opowieści i ciekawostek, możemy zatem dowiedzieć się m.in., że na weselu u Felicjana Potockiego z panną Lubomirską w 1682 roku podano do jedzenia:
„(...) poszło pod nóż 60 wołów, 300 cieląt, 50 wieprzów, 120 prosiąt, 500 baranów, 6000 kapłonów, 8000 kur, 2000 indyków, 1500 kaczek i 500 gęsi”

lub też przypomnieć sobie dziewiątą opowieść  Boccaccia, na przykładzie której Andrzej Grzyb pokazuje ile jesteśmy w stanie poświęcić żeby uraczyć wyśmienitym obiadem naszych gości.


Myśliwska książka kucharska to także przykład sztuki typograficznej najwyższych lotów. Książka ta nawiązuje  pod względem graficznym do pierwszej książki kucharskiej A.Grzyba.
 

Każda strona Myśliwskiej książki kucharskiej została starannie dopracowana. Wykorzystano  w niej wycinanki artysty ludowego Bartosza Grabowskiego i znakomite rysunki Józefa Olszynki, kociewskiego artysty.
Jest to jedna z nielicznych książek kucharskich po którą sięga się niekoniecznie z myślą o gotowaniu.
Patrycja Hamerska

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież