Red. Janusz Czerwiński nie żyje... » Zmarł redaktor Janusz Czerwiński (62. l). Dziennikarz, podróżnik, wioślarz, marzyciel; nader spokojn... Piaśnica - pomorski Katyń » Jastrzębia Góra i Władysławowo były ulubionymi miejscami rodzinnego, letniego wypoczynku od pokoleń.... Gdańska "drzazga" - mural dla agenta z "Batorego" » Żyję w mieście, w którym honoruje się kapusiów, członków Waffen-SS i tajnych współpracowników SB. Co... Red. Stanisław Seyfried nie żyje » Odszedł red. Stanisław Seyfried (72 l.). Absolwent dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, od 197... Kropla drąży skałę... » "Nie ma sensu, nic się już nie da zrobić, decyzje już podjęte, plany wykonane" - tak tłumaczyli mies... Poparcie Godności dla ustawy G. Biereckiego » W kolejną rocznicę napaści Związku Radzieckiego na Polskę oraz w czasie nasilającego się procesu prz... Pokłosie awantury w taksówce. Radna KO zawieszona w klubie » Radna Koalicji Obywatelskiej w Radzie Miasta Gdańska Sylwia Cisoń poprosiła o zawieszenie w Radzie i... Nie żyje poszukiwany od 2005 roku wiceprezydent Gdańska » Dariusz Śmiałkowski, b. wiceprezydent Gdańska w latach 1990-94, poszukiwany listem gończym i europej... Szewczak: Gierek mógłby mieć duże kompleksy, obserwując to, co wyczyni... » „Aż dziwne, że tak późno agencja Fitch zdecydowała się na taką negatywną perspektywę i wydaje się, ż... Hit! Wyciekło nagranie z prezydentem w szatni reprezentacji! Świętował... » Polska pokonała wczoraj Finlandię na Stadionie Śląskim w Chorzowie i tym samym wciąż ma szansę nawet...
Reklama
Gdańska
piątek, 19 września 2025 19:07
Gdańska
Żyję w mieście, w którym honoruje się kapusiów, członków
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Staszek
czwartek, 25 września 2025 11:03
Staszek
Był człowiekiem słowa – i to słowa używanego w sposób

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

„Świętomięs Polski” w Gdańsku

Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
niedziela, 11 sierpnia 2013 09:39

alt 

 

To już trzecia edycja tej jednej z najważniejszych imprez propagujących ideę zdrowego  żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory. Wydarzenie, które w Gdańsku odbywało się w dniach 10-11 sierpnia 2013 r. stanowiło jedno wielkie, dynamiczne widowisko rozgrywające się równocześnie na kilkunastu planach. Zarówno na gdańskiej Starówce, jak i przy molo w Brzeźnie.

 

Zgromadzona publiczność mogła podziwiać prezentacje artystyczne i popisy sportowe,  uczestniczyć w pokazach kulinarnych, degustować, smakować najróżniejsze mięsne potrawy. Była też okazja spotykania się z konsultantami, by porozmawiać na temat wartości odżywczych i o diecie.

 

alt

 

Można było także zaprosić własne dzieci do wielu punktów  animacyjnych. To co odróżniało „Świętomięs Polski” od innych tego typu wydarzeń, to 
właśnie jego spektakularny charakter, te nieustające akcje happeningowe, korowody i parady,  dobór artystów, nie tylko tych znanych, ale także uwzględniający lokalne gusta, jak również, co ważne, regionalna kuchnia związana z obszarem wydarzeń.


W krajobraz imprezy wpisały się już na stałe „Kocioł Świętomięsny” czyli wielki gar do  gotowania drobiowo-wieprzowo-wołowej strawy, warsztaty kulinarne oraz porady praktyczne z udziałem mistrzów sztuki. 

alt

 

alt



Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się Zagroda Młodych Hodowców, w której dzieci  mogły wymalowywać najrozmaitsze profile zwierząt hodowlanych, jak gęsi, świnki, czy owieczki. Autorzy swoich prac mogli je zabrać ze sobą na pamiątkę.

 

alt



Na piaskowej plaży były też strefy o nazwach Mięso dla Zdrowia oraz Mięso dla Sportu,  gdzie można było nie tylko podziwiać zmagania sportowe, ale też wziąć udział w zajęciach rekreacyjnych. Jedną z nich poprowadził Artur Siódmiak, przy okazji wyłuskując sportowe talenty do prowadzonej przez siebie w gdańskiej AWFiS Akademii Piłki Ręcznej. Stworzono również obszar Sceny Ludowej, na którym prezentowały się nie tylko zespoły folklorystyczne, ale też funkcjonowała smaczna kuchnia regionalna. 

 
Tegoroczny „Świętomięs Polski" miał również szczególny charakter. Jeśli w Poznaniu o wyjątkowości imprezy stanowili m.in. ministrowie krajów Unii Europejskiej, którzy zaszczycili swoją obecnością z racji polskiej prezydencji UE, a w Chorzowie były to tłumy mięsnych smakoszy, przybywający ze wszystkich stron Śląska, to w Gdańsku sukces polegał na masowym udziale w imprezie turystów z kraju i z zagranicy, odwiedzających w tym czasie Jarmark Św. Dominika. 

Przez dwa dni, w sobotę i niedzielę, 10 i 11 sierpnia, goszczono tysiące osób na Długim  Targu, w sercu gdańskiej starówki oraz na przyległych uliczkach. Znalazły tu miejsce wszystkie najważniejsze obszary tematyczne imprezy, wsparte bogatym programem artystycznym.

alt

 

 

alt

 


Nowością tegorocznej edycji było przeniesienie części aktywności fizycznej na  plażę w Brzeźnie, na której 10 sierpnia (sobota), zorganizowana została strefa 
sportowa „Świętomięsa”. Turnieje plażowych dyscyplin, jak siatkówki, koszykówki i piłki  nożnej, a nawet rugby oraz zajęcia rekreacyjne i pokazy ratownictwa wodnego. 

 

alt

 

 

To wszystko przy akompaniamencie zespołów muzycznych na scenie przy molo i obfitym  poczęstunku w postaci grillowych przysmaków mięsnych, oraz możliwość skorzystania z porad dietetyków w „Mięsnej Wszechnicy” i zabawa z dziećmi w „Zagrodzie Młodych Hodowców” stanowiły nie lada atrakcję dla wczasowiczów.

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież