Gdańsk szczodry dla Lipska - znowu 11 mln euro... » Należące do saksońskiej gminy Gdańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, dominująca spółka Grupy... Krzyże Orlenu i Lotosu » Ważnym elementem mszy dziękczynnej w bazylice Św. Brygidy było podarowanie Bursztynowemu Ołtarzowi 2... 100 lat Pellowskich » Mija 100 lat od założenia działalności piekarniczej rodziny Pellowskich na Wybrzeżu. W roku 1922, tr... Akcja edukacyjna gdańskiego IPN » „Powstańcy Warszawscy przelali krew za Polskę… Ty oddaj krew potrzebującym” – to jedno z haseł akcji... Pierwszy dzień fuzji. Msza dziękczynna w bastionie » 1 sierpnia 2022 to data fuzji firm paliwowych Lotos SA z Gdańska i Orlen SA z Płocka. W bastionie NS... W tygodniku „Sieci”: Prezes NBP ujawnia: tak chcą obalić rząd i polski... » W najnowszym numerze „Sieci” prezes Narodowego Banku Polskiego, prof. Adam Glapiński wyjaśnia, jaki ... Niebieski namiot pomorskiego NFZ na Jarmarku Św. Dominika zaprasza » Informacje o Internetowym Koncie Pacjenta, wszystkich programach profilaktycznych finansowanych prze... Dawid Piekarz: Sukces strategii Obajtka - polski gas&oil pod jednym da... » Z dr. Dawidem Piekarzem, wiceprezesem Instytutu Staszica, ekspertem od spraw strategii, bezpieczeńst... Wernisaż wystawy plenerowej „Na szerokich wodach. Opowieść o Polskim K... » W stulecie powstania Polskiego Klubu Morskiego (PKM) odbył się wernisaż wystawy plenerowej „Na szero... Wernisaż wystawy „W sporcie siła. Historia Klubu Sportowego Gedania” » W Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku odbył się uroczysty wernisaż wystawy czasowej „W sporcie siła....
Gdańsk szczodry dla Lipska - znowu 11 mln euro...
środa, 03 sierpnia 2022 16:02
Gdańsk szczodry dla Lipska - znowu 11 mln euro...
Należące do saksońskiej gminy Gdańskie Przedsiębiorstwo

Muzeum Stutthof w Sztutowie

KL Stutthof 2077 dni zbrodni
poniedziałek, 09 maja 2022 14:15
KL Stutthof 2077 dni zbrodni
Stosunkowo niedaleko Gdańska, 36 kilometrów od wielkiego ośrodka
Zdunek Wybrzeże - Abramczyk Polonia play off LIVE: 46:43
niedziela, 07 sierpnia 2022 09:30
Zdunek Wybrzeże - Abramczyk Polonia play off LIVE: 46:43
O godz. 14.00 na stadionie im. Zbigniewa Podleckiego rozpocznie się
Bezbarwna Lechia przegrała z Koroną
sobota, 06 sierpnia 2022 16:39
Bezbarwna Lechia przegrała z Koroną
Po bardzo słabej grze Lechia przegrała na Polsat Plus Arena z

Galeria Sztuki Gdańskiej

Razem z Ukrainą
niedziela, 31 lipca 2022 12:44
Razem z Ukrainą
Zaproszenie na wystawę zatytułowaną „Razem z Ukrainą”

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Wakacje na farmie
środa, 03 sierpnia 2022 15:56
Wakacje na farmie
Podczas turnusów półkolonijnych z Gdańskim Zespołem Schronisk i
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
czwartek, 22 lipca 2021 19:17
Koncert „Wolność jest w nas” - wokaliści i muzycy
Fundacja kultury WOBEC, przy pomocy pozyskanych partnerów projektu:
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
wtorek, 28 czerwca 2022 13:33
„Spotkanie z rolnikami” w Malborku
27 czerwca 2022 roku w Magazynie Malbork Elewarr Sp. z o.o. odbyło
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Gdańsk pełen pączków

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
czwartek, 24 lutego 2022 08:10

W Gdańsku mieszka ponad 470 tys. mieszkańców. Czy w "Tłusty Czwartek" zostanie wypieczonych prawie 500 tys. pączków?


- Myślę, że tak - mówi "Gazecie Gdańskiej" Grzegorz Pellowski, gdański piekarz i cukiernik, który zarządza założoną w 1922 roku rodzinną firma rzemieślniczą.

alt


alt

 

Sama Piekarnia Pellowski wyprodukuje 115 tys. sztuk tego wypieku. A przecież jeszcze w naszym mieście produkują słodkości tacy potentaci piekarnictwa jak: Mielnik, Szydłowski, Lipiński czy Czernis.

alt

 

alt

 

alt


- Przepis Grzegorza Pellowskiego na pączka?
Receptura
500 g mąki pszennej typ 500
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
40 g cukru
30 g świeżych drożdży
70 g masła
aromat rumowy
szczypta soli

Kroki wykonania
- wszystkie składniki do produkcji pączków muszą mieć temperaturę pokojową
- mąkę przesiewamy do dużego naczynia aby ją dobrze napowietrzyć
- z drożdży, łyżki cukru, kilku łyżek mąki i 1/2 szklanki mleka robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę przykrywając lnianą ściereczką
- następnie masło roztapiamy i lekko studzimy
- żółtko ucieramy z cukrem
- teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn, utarte żółtka z cukrem, pozostałe mleko, aromat, roztopione masło, na koniec sól
- ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką do momentu kiedy będzie dobrze odchodzić od łyżki
- przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło
- gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości
- następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypany, mąką aby ponownie wyrosły nakładamy powidła lub marmoladę i zwijamy
- wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu
- pączki smażymy z obu stron na rumiano, kiedy ostygną możemy je posypać cukrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową

GG

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież