Sellin: jako Pomorzanie jesteśmy dumni z UCK » Kompleks Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku powiększy się o nową przestrzeń, w której do... Andrzej Jaworski: my realnie pilnujemy naszych granic » Andrzej Jaworski, kandydat na posła PiS oraz Hubert Grzegorczyk, kandydat na senatora PiS odnieśli s... Kandydaci PiS zachęcali do udziału w wyborach » - Za 26 dni zdecydujemy, jak będzie wyglądała Polska w przyszłości. Namawiamy do pójścia na wybory i... Muzeum Plenerowe na Westerplatte » Pierwszym etapem powstającego na Westerplatte Muzeum była uroczystość pochowania 4 listopada 2022 ro... Jesień w ogrodzie - na zakupy i po wiedzę » Na terenie Pomorskiego Centrum Hurtowego Rënk w Gdańsku odbyła się 12. edycja kiermaszu ogrodniczego... Profesor Burkiewicz kończy współpracę z instytucjami miejskimi » List Otwarty prof. dr inż. arch. Witolda Burkiewicza do prezydent Aleksandry Dulkiewicz.Szanowna Pan... W tygodniku „Sieci”: Ten film to hańba » Nowe wydanie tygodnika „Sieci” podejmuje temat nagrodzonego na weneckim festiwalu filmu Agnieszki Ho... A. Kobylarz mierzy w senat » Andrzej Kobylarz, b. poseł Kukiz15, dołączył w ostatniej chwili do walki o senat okręgu 66 obejmując... Jesień w ogrodzie 2023 » Za nami pierwszy dzień kiermaszu ogrodniczego "Jesień w grodzie". W sobotę teren Pomorskiego Hurtowe... 101 rocznica powołania KS Gedania » Minęła 101. rocznica powołania 15 września 1922 roku Zarządu Polskiego Klubu Gedania. Zebranie miało...
101 rocznica powołania KS Gedania
piątek, 15 września 2023 17:58
101 rocznica powołania KS Gedania
Minęła 101. rocznica powołania 15 września 1922 roku Zarządu
Michalski w kadrze Probierza
czwartek, 21 września 2023 15:57
Michalski w kadrze Probierza
Rozmowa z Radosławem Michalskim, prezesem Pomorskiego Związku
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
czwartek, 21 września 2023 16:02
Lechia to zagadka*Kosznik do Baltii*Uwaga, Czychowski
I LIGA Fortuna
Trudne chwile w Arce a na boisku walka i
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
piątek, 22 września 2023 21:37
Lechia rozbiła wykartkowany GKS Katowice
Lechia efektownie wygrała na Polsat Plus Arenie z GKS Katowice.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Dwaj panowie Góreccy
poniedziałek, 11 września 2023 17:12
Dwaj panowie Góreccy
Stosunkowo niedawno pisałem o Bogusławie Góreckim, malarzu

Sport w szkole z ORLENEM

Zaproszenie do udziału w rozgrywkach Gdańskiej Olimpiady Młodzieży
niedziela, 10 września 2023 17:31
Zaproszenie do udziału w rozgrywkach Gdańskiej Olimpiady Młodzieży
Dyrekcja Gdańskiego Zespołu Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
środa, 16 listopada 2022 09:02
Święto kina w Toruniu – Festiwal EnergaCamerimage
12 listopada rozpoczął się 30. Międzynarodowy Festiwal Sztuki
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
poniedziałek, 24 lipca 2023 10:43
Premier: Bogate Pomorze to bogata Polska
To było pierwsze tego typu wydarzenie w regionie. W Wejherowie
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Gdańsk pełen pączków

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
czwartek, 24 lutego 2022 08:10

W Gdańsku mieszka ponad 470 tys. mieszkańców. Czy w "Tłusty Czwartek" zostanie wypieczonych prawie 500 tys. pączków?


- Myślę, że tak - mówi "Gazecie Gdańskiej" Grzegorz Pellowski, gdański piekarz i cukiernik, który zarządza założoną w 1922 roku rodzinną firma rzemieślniczą.

alt


alt

 

Sama Piekarnia Pellowski wyprodukuje 115 tys. sztuk tego wypieku. A przecież jeszcze w naszym mieście produkują słodkości tacy potentaci piekarnictwa jak: Mielnik, Szydłowski, Lipiński czy Czernis.

alt

 

alt

 

alt


- Przepis Grzegorza Pellowskiego na pączka?
Receptura
500 g mąki pszennej typ 500
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
40 g cukru
30 g świeżych drożdży
70 g masła
aromat rumowy
szczypta soli

Kroki wykonania
- wszystkie składniki do produkcji pączków muszą mieć temperaturę pokojową
- mąkę przesiewamy do dużego naczynia aby ją dobrze napowietrzyć
- z drożdży, łyżki cukru, kilku łyżek mąki i 1/2 szklanki mleka robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę przykrywając lnianą ściereczką
- następnie masło roztapiamy i lekko studzimy
- żółtko ucieramy z cukrem
- teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn, utarte żółtka z cukrem, pozostałe mleko, aromat, roztopione masło, na koniec sól
- ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką do momentu kiedy będzie dobrze odchodzić od łyżki
- przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło
- gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości
- następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypany, mąką aby ponownie wyrosły nakładamy powidła lub marmoladę i zwijamy
- wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu
- pączki smażymy z obu stron na rumiano, kiedy ostygną możemy je posypać cukrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową

GG

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież