W ramach dorocznego święta producentów tradycyjnej żywności w Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do katedry Oliwskiej, 26 maja blisko 40 wystawców prezentowało bogactwo kulinarne regionu pomorskiego.
Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawiło się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny – browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.
W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry stanęło kilkadziesiąt kramów i stoisk stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku).
Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywieźli specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabrakło też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.
Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru było też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci.
Swoją obecność jarmark zaszczycili też producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywieźli swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie, przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.
Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpoczęło się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego zostało organizowane w ramach "Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego na lata 2012-2013". Wykonawcą imprezy był Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Przedsięwzięcie było współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Wła-49
Zdjęcia: Włodzimierz Amerski
- 28/05/2013 14:48 - Żeglarski Puchar Trójmiasta
- 28/05/2013 10:12 - Alternatywne napędy - wyzwanie dla aglomeracji Trójmiasta
- 28/05/2013 09:47 - VIII „Święto Samorządowca”
- 27/05/2013 15:00 - Białoruski „Universtar” koncertował w Gdańsku
- 27/05/2013 14:30 - Panienka z okienka zakończyła urlop
- 26/05/2013 13:03 - Pomorski Dzień Dziecka z Caritas i SKT
- 26/05/2013 12:30 - Siedem lat urzędniczej przepychanki w Sopocie
- 26/05/2013 12:23 - Zainaugurowano połączenie lotnicze Gdańska i Lublina
- 26/05/2013 12:15 - SLD o przygotowaniach do wybororów samorządowych w 2014 roku
- 24/05/2013 22:09 - Białoruś w obiektywach gdańskich fotografów