Kropla drąży skałę... » "Nie ma sensu, nic się już nie da zrobić, decyzje już podjęte, plany wykonane" - tak tłumaczyli mies... Poparcie Godności dla ustawy G. Biereckiego » W kolejną rocznicę napaści Związku Radzieckiego na Polskę oraz w czasie nasilającego się procesu prz... Pokłosie awantury w taksówce. Radna KO zawieszona w klubie » Radna Koalicji Obywatelskiej w Radzie Miasta Gdańska Sylwia Cisoń poprosiła o zawieszenie w Radzie i... Nie żyje poszukiwany od 2005 roku wiceprezydent Gdańska » Dariusz Śmiałkowski, b. wiceprezydent Gdańska w latach 1990-94, poszukiwany listem gończym i europej... Szewczak: Gierek mógłby mieć duże kompleksy, obserwując to, co wyczyni... » „Aż dziwne, że tak późno agencja Fitch zdecydowała się na taką negatywną perspektywę i wydaje się, ż... Hit! Wyciekło nagranie z prezydentem w szatni reprezentacji! Świętował... » Polska pokonała wczoraj Finlandię na Stadionie Śląskim w Chorzowie i tym samym wciąż ma szansę nawet... Gdańska bazylika na cenzurowanym... » Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz kolejny karze gospodarza i proboszcz... Prezydent Nawrocki: Musimy w końcu załatwić kwestię reparacji » Prezydent RP Karol Nawrocki w trakcie uroczystości na Westerplatte powiedział, że domaga się reparac... Prof. Piotr Czauderna: Pokłady łatwego zła » W ostatnich latach karierę robi pojęcie hejtu w internecie; nazywane jest to inaczej mową nienawiści... 1 września - czas polskiego honoru » Bezpłatna "Gazeta Gdańska" w swoim najnowszym wydaniu przypomina wiele gdańskich i pomorskich okolic...
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
piątek, 05 września 2025 07:47
Gdańska bazylika na cenzurowanym...
Równi i równiejsi, czyli Wojewódzki Konserwator Zabytków po raz
Najlepsze
sobota, 13 września 2025 06:16
Najlepsze
Na kortach Sopockiego Klubu Tenisowego zakończył się Ogólnopolski
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
czwartek, 06 czerwca 2024 13:56
Terminarz PKO Ekstraklasy 2024/2025
Inauguracja nowego sezonu PKO Ekstraklasy odbędzie się w piątek 19

Galeria Sztuki Gdańskiej

Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
środa, 30 kwietnia 2025 22:06
Z jazzowej półki: Dziki geniusz – Charles Mingus
Stosunkowo niedawne zauroczenie muzyką Mingusa, mogę jedynie

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Żeglarz
piątek, 02 maja 2025 08:00
Żeglarz
Kapitan Nut odważny, romantyczny, bez skazy, poświęcił swoje
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
czwartek, 18 września 2025 17:09
Bohaterski, niemiecki ksiądz upamiętniony w Żarnowcu
Kompleks klasztorno-kościelny w Żarnowcu to perła północnych
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Amber zimowy - czy podbije gardła smakoszy tej zimy?

Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
piątek, 25 listopada 2011 13:11



Z Markiem Skrętnym, dyrektorem marketingu Browaru Amber w Bielkówku na Pomorzu rozmawia  Artur S. Górski


Pod koniec listopada na półki sklepowe trafi nowe piwo - Amber Zimowy. Jaka jest tajemnica nowego piwa i co kryje  w sobie to na pozór zaskakujące zestawienie „piwo zimowe”?


Amber Zimowy to piwo na długie zimowe wieczory. Tajemnica tkwi w recepturze. To napój esencjonalny i krzepiący, treściwy w smaku, z wysoką zawartość ekstraktu. Piwo smakuje zarówno na zimno jak i jako grzaniec. Piwo ma słuszną moc 6,7 procenta alkoholu. To trunek z kategorii Strong. Specjalna metoda warzenia i receptura opracowana przez naszych piwowarów pozwoli nam przetrwać zimowy czas.


Przepisy na grzane piwo znajdziemy na etykietach?


Grzańca zazwyczaj smakosze przygotowują według własnego przepisu. Można też skorzystać z przepisów umieszczonych przez nas na puszce piwa. Na opakowaniu proponujemy dwa przepisy na grzańce. Można też przygotować własny przepis. Ambera Zimowego nie chcieliśmy proponować jako gotowego grzańca do podgrzania. Gusta piwoszy są bowiem różne i przeróżne dodatki i  przyprawy można przy tym zastosować.


Jaka jest podstawowa zasada przygotowania grzańca?


Przede wszystkim nie wolno przegrzać napoju. Nie gotujemy piwa. Maksymalna temperatura napoju to 70 stopni C. Zatem podgrzewamy, ale nie gotujemy. W wyższej temperaturze piwo nieodwracalnie straci swoje właściwości. Tradycyjne piwo najkorzystniej spożywać w temperaturze 8-12 stopni C.


W Polsce nie ma jeszcze mody na piwa sezonowe. Zamierzacie ją wprowadzić?


Amber Zimowy to piwo krzepiące, odżywcze.  Trochę namieszamy na polskim rynku piwa, który znał niegdyś piwa zimowe, piwa sezonowe, ale to dawna odległa tradycja. Z biegiem czasu, poprzez dyktat wielkich koncernów została zapomniana. Wracamy więc do tradycji.


Amber to browar lokalny, który przebojem zdobył uznanie smakoszy? Jaka jest tajemnica sukcesu?


Tajemnica tkwi w wodzie, czerpanej z własnego ujęcia, z naszej studni  w Bielkówku. W procesie warzenia piwa niezwykle ważny jest wysokiej klasy słód jęczmienny od sprawdzonych producentów.  Korzystamy chmielu z plantacji na Lubelszczyźnie. Drożdże pochodzą z naszej własnej pracowni propagacji drożdży. Zarodniki drożdży kupujemy w renomowanej, o wielowiekowej tradycjach pracowni propagacji drożdży w Monachium.


Czy przyszłość należy do małych lokalnych browarów? Konkurujecie przecież z gigantami na rynku…


Ten dyktat wielkich koncernów z woli klientów powoli odchodzi w przeszłość. Klienci od piw wielkich koncernów odchodzą i szukają różnorodności w małych lokalnych browarach. Jest dobra aura dla tradycyjnych, regionalnych browarów. To uzupełnienie tradycji kulturowej i kulinarnej. Szkoda, że w Gdańsku, w którym było kilkadziesiąt browarów nie ma dzisiaj żadnego, oprócz jednego restauracyjnego. Nadchodzi jednak czas małych, oryginalnych browarów. Wraca też tradycja warzenia piwa  w domu. Rośnie w siłę drobne piwowarstwo. 


Czy możemy oczekiwać kolejnych piw sezonowych?


Amber Zimowy trafi do sprzedaży w ostatnim tygodniu listopada i zapoczątkuje serię piw sezonowych z naszego browaru. Jakie to będą piwa na razie jest tajemnicą. Proszę  o cierpliwość. Smakosze będą mile zaskoczeni.
 

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież