Liberał na etacie w Brukseli - Lewandowski w interesie Ukrainy » Janusz Lewandowski, pierwszy przewodniczący Kongresu Liberalno-Demokratycznego, minister prywatyzacj... Brządkowski wygrał proces i wybory » Trudno było sobie wyobrazić inny finał - Karnowski i Pobłocki muszą zapłacić po 2500 zł na cel społe... Dzień Ziemi w Przedszkolu nr 31 » Ekologia i dbanie o środowisko były głównymi tematami Dnia Ziemi zorganizowanego w Przedszkolu nr 31... Nowi włodarze w Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie, bez zmian Kartuzach i S... » W niedzielę odbyła się II tura wyborów samorządowych. W Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie wybrano nowe w... Rozprawa w trybie wyborczym w Tczewie » Łukasz Brządkowski, kandydat na prezydenta Tczewa pozwał swojego konkurenta i wspierającego go posła... Kalkowski milczy o pracy w PORD, Gołuńskiego zaprosi prokurator - prze... » Przedwyborcze napięcie w Szemudzie i Kartuzach. Skazany za niewypłacenie 300 tys. zł wynagrodzeń nau... Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały » Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil Struk uzyskał najlepszy indywidualni... Ryszard Czarnecki w tygodniku „Sieci”: Polacy, idźmy z Trumpem! » W nowym numerze „Sieci” Ryszard Czarnecki, poseł do Parlamentu Europejskiego w zaskakującym wywiadzi... O pożytku głupoty i jeszcze raz o budowie CPK » Nie musiałem zbyt długo czekać na odpowiedź, choć z góry wiedziałem, że taka będzie musiała nastąpić... T. Rakowski ocenia: Dwie drużyny w Gdańsku » O wyniku wyborczym PiS w Gdańsku, o rozłamie wewnątrz partii i kampanii, która była prowadzona dwuto...
Reklama
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:32
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
sobota, 20 kwietnia 2024 20:28
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
W niedzielę o godz. 14.00 w Ostrowie rozpocznie się mecz 2. kolejki
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
piątek, 19 kwietnia 2024 14:48
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
I LIGA FORTUNA
Ostatnia kolejka I-ligowa nie była
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
środa, 24 kwietnia 2024 21:27
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
Lechia skromnie pokonała na Polsat Plus Arena Polonię Warszawa 1:0

Galeria Sztuki Gdańskiej

Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
sobota, 13 kwietnia 2024 18:02
Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
Tytuł ostatniej wystawy Michała Wójcika nie może zaskakiwać.

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Ciemności kryją ziemię
środa, 17 kwietnia 2024 14:01
Ciemności kryją ziemię
Od pierwszych chwil ciemność, a właściwie półmrok towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Pączek z manufaktury doda humoru nawet w dobie kryzysu

Ocena użytkowników: / 19
SłabyŚwietny 
czwartek, 16 lutego 2012 08:38

altZ Łukaszem Grzegorzem Pellowskim mistrzem piekarnictwa, członkiem klanu piekarzy i cukierników, sięgającym tradycją 1922 roku, współprowadzącym rodzinną firmę Piekarnia Cukiernia  „Pellowski”, egzaminatorem na czeladnika sztuki piekarskiej rozmawia Artur S. Górski



- Lata chude i kryzys doskwierają cukiernikom?
Łukasz Pellowski: Po latach chudych zazwyczaj przychodzę te tłuste (śmiech). Odczuwamy skutki kryzysu. Ale sobie radzimy. Firma się rozwija. Nie mamy obaw. W końcu to ja odpowiadam za ekspansję marki „Pellowski” bo taką role mi powierzyła kolegialnie rodzina (śmiech). Mam w zanadrzu kilka pomysłów na złe czasy. Przecież uczyłem się tajników fachu od małego, przy piecu i przy stole. Na każdym stanowisku.


alt

Łukasz Pellowski


- Lata tłuste przyjdą. Porozmawiajmy zatem o „Tłustym Czwartku”. Bawicie się w manufakturze w zawody na ilość wypieczonych pączków?
Łukasz Pellowski: Zaskoczę pana. Nie. Nie robimy zawodów ile wypieczemy i sprzedamy pączków. Nie w tym rzecz. Klient ma być miło obsłużony, zadowolony z jakości i smaku. Towaru nie może zabraknąć, a ciasto ma być świeże. Nic na zapas i nic na przemysłową skalę. Nie ma ciśnienia by zrobić wynik. Jesteśmy przygotowani organizacyjnie na główny szczyt pączkowy, czyli poranek i przedpołudnie.


alt


- Czyżby pączek to ulubiony wypiek?
Łukasz Pellowski: To ukłon w stronę tradycji i w kierunku kalendarza… Ulubione, mogę rzec, moje ciasto niebawem pojawi się na rynku. No może nie moje, choć ja za nie będę odpowiadał. Faktycznie to jest ciasto babci ze strony mamy - Agnieszki. Mama ma decydujące zdanie. Zjednałem ją do pomysłu i w naszej ofercie pojawi się więc wkrótce ciasto kruche a’la babcia Agnieszka.


alt


- Babcia zdradziła sekret ciasta?
Łukasz Pellowski: Babcia co tydzień zaprasza nas na swoje ciasto. To takie rodzinne. Ciasto też rodzinie szybko znika z talerzyków. W końcu za zgodą babci i mojej mamy spopularyzujemy jej kunszt. Każda gospodyni ma swój sekret.


alt


- Zdradzi nam pan sekret babcinego ciasta?
Łukasz Pellowski: Proszę o trochę cierpliwości. Mogę jedynie obiecać, że za kilka tygodni go upublicznimy wraz z przepisem i techniką wypieku.

- Cierpliwie czekam i przyjdę na degustację. A pączki? Cukiernik musi zerkać na kościelny kalendarz. A kalendarz wskazuje nieubłagany koniec karnawału…
Łukasz Pellowski: Cukiernik i piekarz kalendarzowi ulegają. Dla nas oczywiście karnawał zaczyna się 1 stycznia. Na ten czas mamy więc dyktat pączka, chrusta, gniazdka, oponki. Na Wielkanoc  królują „baby”. Na 11 Listopada przygotowujemy nasze gdańskie rogaliki orzechowe. Nieco różnią się od tych poznańskich, świętomarcińskich. Poznaniacy mają swego Świętego Marcina i jego rogaliki…


alt


- A gdańszczanie im nie zazdroszczą, bo mają swoje 11-listopadowe rogaliki od Pellowskiego. Przyjrzyjmy się teraz pączkowi. W różnych krajach się je spotyka, w różnych odmianach.  Jest to przede wszystkim jedno z tradycyjnych ciast polskich. Można coś jeszcze dodać od siebie, eksperymentować w temacie pączka?
Łukasz Pellowski: Eksperymentowałem na swój użytek. Nie narażając naszych gości na skutki tych eksperymentów (śmiech). Naturalnie opieramy się na dawnej, tradycyjnej recepturze, która znalazła uznanie naszej klienteli. Pączek, jak wiadomo, to ciasto drożdżowe z mąki pszennej, uformowane w kształt spłaszczonej kuli.


alt


- Może tajemnica różnorodności tkwi w nadzieniu?
Łukasz Pellowski: Zwyczaj jest to konfitura z róży. Rzadziej stosujemy likier, advocat, budyń, czekolada czy ser. Przede wszystkim opieramy się na naturalnych składnikach, bez ulepszaczy. Mąka, cukier, jaja, drożdże i nadzienie – odpowiednie proporcje i smażenie na kolor brązowo-złocisty, na głębokim tłuszczu. Do tego jeszcze lukier, cukier puder, skórka pomarańczy. 


alt


- Nadzienie, czy np. marmelada z różny, dodawana jest przed wysmażeniem?
Łukasz Pellowski: Tak naprawdę to pączek powinien być zawijany. Tak robić się powinno w domu. Kładziemy nadzienie na ciasto i je zawijamy z marmeladą w środku. W manufakturze nie ma takich warunków. Nadzienie więc, po podpieczeniu pączka, doń się „szprycuje”.   


alt


- Jest taki przesąd, że ten kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło. Zapraszamy zatem do dania upustu swoim pączkującym apetytom, a co dalej z „Pellowskim”? Staniecie się pomorskim potentatem piekarnictwa i cukiernictwa?
Łukasz Pellowski: Przede wszystkim pozostajemy sobą i za to chyba nas klienci cenią. Nie będziemy fabryką. Będziemy rzemieślnikami pracującymi na sprawdzonych i akceptowanych przez naszych gości recepturach.


alt


- Zatem manufaktura, a nie fabryka. Dziękuję za rozmowę. I do pączków!

fot. Maciej Kostun


Inne artykuły związane z:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież