Nie żyje Piotr Świąc » Nie żyje Piotr Świąc, wieloletni dziennikarz gdańskiego ośrodka Telewizji Polskiej. Zmarł tragicznie... Elżbieta Rafalska: Nie trzeba pisać nam scenariuszy drogi życia i kari... » Z Elżbietą Rafalską, posłem do Parlamentu Europejskiego (Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy), o... Oświadczenie Stowarzyszenia „Godność“ w sprawie konfliktu Miasta z Sol... » Oświadczenie Stowarzyszenia „Godność“ w sprawie konfliktu Miasta z Solidarnością.Mija dwulecie rządó... Przyznanie Medali Stulecia Odzyskanej Niepodległości » Z inicjatywy dr. Karola Nawrockiego, dyrektora Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, Andrzej Papierz ... Dorwać wójta » Historia Daniela Obajtka przypomina fabułę filmu „Układ zamknięty”. Próbuje się zniszczyć człowieka,... Był sobie Tusk... - polityka i biznes » Tajemniczy transfer prawa do albumu "Był sobie Gdańsk". Czy Donald Tusk wiedział, że powołana przez ... Nie żyje prof. Jerzy Limon » W wieku 70 lat zmarł prof. Jerzy Limon - anglista, literaturoznawca, pisarz, tłumacz i teatrolog, dy... Uzdrowiska wznawiają działalność » Od 11 marca uzdrowiska wznawiają działalność. Pacjenci, którzy czekają na leczenie uzdrowiskowe, będ... Powołanie nowego arcybiskupa: z Białegostoku do Gdańska » Arcybiskup białostocki Tadeusz Wojda będzie nowym metropolitą gdańskim. Decyzję papieża Franciszka o... Grzelak akceptuje - Gdańsk karze "S" za... » Urzędnik Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni w imieniu władz miasta Gdańska nałożył na “Solidarność” k...
Reklama
Był sobie Tusk... - polityka i biznes
czwartek, 04 marca 2021 19:18
Był sobie Tusk... - polityka i biznes
Tajemniczy transfer prawa do albumu "Był sobie Gdańsk". Czy Donald
Trefl przypieczętował trzecie miejsce
niedziela, 07 marca 2021 22:10
Trefl przypieczętował trzecie miejsce
Siatkarze Trefla w ostatnim meczu rundy zasadniczej PlusLigi pokonali
Podbeskidzie przerwało zwycięską serię Lechii
sobota, 06 marca 2021 17:05
Podbeskidzie przerwało zwycięską serię Lechii
Lechia nie zdołała odnieść czwartego z rzędu zwycięstwa.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Felix Meseck - słynny gdański rysownik
poniedziałek, 01 marca 2021 13:24
Felix Meseck - słynny gdański rysownik
Felix Meseck urodził się w Gdańsku pod koniec XIX wieku, w 1883

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Wieczór Toskański w restauracji Hotelu Gdańsk

Ocena użytkowników: / 11
SłabyŚwietny 
sobota, 26 stycznia 2013 15:07

Od przysmaków włoskich, w restauracji Hotelu Gdańsk w piątek 25 stycznia, rozpoczął się cykl „Europa w Kuchni”, w którym główną rolę odgrywają znani kucharze Europy. Cykl ten pozwoli mieszkańcom Trójmiasta i licznym gościom zagranicznym przebywającym o tej porze roku w Gdańsku, na zapoznanie się z kulinarnymi smakami naszego kontynentu.



Jako pierwszy swoje włoskie specjały przygotował Leonardo Grazzi (na zdjęciu pośrodku na czarno), jeden z najlepszych włoskich kucharzy. Dokonał tego wspólnie z szefami kuchni restauracji Hotel Gdańsk, zdradzając im tajniki włoskiej kuchni, a w szczególności kuchni toskańskiej.


alt


Podczas imprezy pod nazwą „Wieczór Toskański“ bufet obfitował w dania typowo toskańskie zarówno na zimno, jak i ciepło. Menu wieczoru pozwoliło spróbować m.in. takich specjałów toskańskich, jak zupa fasolowa z ziarnem orkiszowym „farro”, kąski dzika na sosie winno-ziołowym z polentą, schab wieprzowy nadziewany ziołami i boczkiem, pieczone ziemniaki z ziołami, fasolka szparagowa z szałwią, ciastko szpinakowe z sosem wątróbkowym, bakłażan z parmezanem czy chrupiąca polenta z sosem borowikowym. Furorę wśród licznych gości wieczoru zrobiły smażone w tłuszczu liście szałwii przekładane pastą z anchois. Kelnerzy co rusz musieli donosić nowe jeszcze ciepłe porcje.


alt



Pochodzący z Toskanii kucharz, znany jest z organizowania przyjęć i ślubów na zamówienie, a także prowadzenia pokazów gotowania kuchni regionalnej w tzw. „Tuscan farmhouse”. Tak było i tym razem. Największe zainteresowanie gości wzbudziło przyrządzanie na miejscu w sali restauracyjnej przez włoskiego kucharza Leonardo Grazzę polędwiczek smażonych na toskańskim winie i podanych ze skwarkami i winogronami również upieczonymi w winie. W tym daniu, zapewniam palce lizać, wyczuwało się zapach jemioły i winnic. Wiele osób wypytywało o kolejność kucharskich czynności, doboru składników, przy okazji prosząc o... dodatkowe porcje.


alt


Do wszystkich dań było serwowane toskańskie wino, do wyboru białe lub czerwone. Była też możliwość degustacji specjałów z włoskich winnic. Wino pozwalało na wyzwolenie fantazji i sporo osób porobiło sobie pamiątkowe zdjęcia na niebieskim włoskim skuterze stojącym jako dekoracja na piętrze w restauracji. Pod koniec wieczoru jednym z deserów był torcik z ricotty wraz z czekoladą.


alt



W restauracji Hotelu Gdańsk z myślą o rodzinach z małymi dziećmi, a tych było tego wieczoru wyjątkowo dużo, wydzielono oddzielne pomieszczenie. W nim dzieci mają do dyspozycji różne zabawki, na kartkach mogą rysować i na dużym ekranie oglądać różne bajki.


alt



Toskański wieczór uprzyjemniała muzyka na żywo prosto z Włoch, a także projekcja zdjęć z Toskanii, które można było oglądać na ekranach monitorów. Spore wrażenie robił również kolorowy specjalny wystrój sali. Wielu gości zachwalało sobie, że tego wieczoru w środku zimy choćby na kilka godzin mieli możliwość przeniesienia się do gorącej Toskanii.


alt


Te osoby, którym nie udało się zarezerwować miejsca na piątkową imprezę, mają możliwość skosztowania włoskich dań w sobotę 26 stycznia, kiedy przez cały dzień można zamówić dania z toskańskiego menu.

Wła-49
Fot. Włodzimierz Amerski


 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież