Powołanie nowego arcybiskupa: z Białegostoku do Gdańska » Arcybiskup białostocki Tadeusz Wojda będzie nowym metropolitą gdańskim. Decyzję papieża Franciszka o... Grzelak akceptuje - Gdańsk karze "S" za... » Urzędnik Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni w imieniu władz miasta Gdańska nałożył na “Solidarność” k... Poseł Płażyński wnioskuje do wojewody w sprawie kontrowersyjnego planu... » Poseł Kacper Płażyński wystosował do wojewody pomorskiego Dariusza Drelicha pismo, w którym wnioskuj... Wraca sprawa obalenia pomnika prałata Jankowskiego » Przed Sądem Rejonowym Gdańsk-Południe w Gdańsku rozpoczął się po trzeciej próbie 1 marca br. proces ... W tygodniku „Sieci”: Kpina z Odszkodowań » W najnowszym wydaniu tygodnika „Sieci” wraca temat odszkodowań, który wywołał szef MSZ Niemiec oficj... Stanowisko Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku dot. rezol... » W związku z pojawiającymi się rezolucjami dotyczącymi ochrony lasów Trójmiejskiego Parku Krajobrazow... Wydarzenia z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w MIIW... » Z okazji nadchodzącego Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych Muzeum II Wojny Światowej w Gdańs... Marek Markiewicz: Misją sędziego nie jest polityka » Z mec. Markiem Markiewiczem, delegatem na I Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” w Gdańsku, za... Podwyżka cen wody poza termin kontraktu - płacowe kominy pod kranem » Od jutra istotnie drożeją woda i ścieki w Gdańsku - i tak będzie przez kolejne 3 lata, choć kontrakt... Od piątku wzrost opłat za wodę i ścieki » Od piątku, 26 lutego, wzrośnie opłata za metr sześcienny wody i ścieków w Gdańsku. To pierwsza z pod...
Reklama
Podwyżka cen wody poza termin kontraktu - płacowe kominy pod kranem
czwartek, 25 lutego 2021 06:37
Podwyżka cen wody poza termin kontraktu - płacowe kominy pod kranem
Od jutra istotnie drożeją woda i ścieki w Gdańsku - i tak będzie
Kanonada w Niepołomicach - Arka w półfinale Pucharu Polski
wtorek, 02 marca 2021 20:17
Kanonada w Niepołomicach - Arka w półfinale Pucharu Polski
W pięknym stylu piłkarze Arki Gdynia awansowali do półfinału
Lechia podtrzymała zwycięską passę
sobota, 27 lutego 2021 18:12
Lechia podtrzymała zwycięską passę
Lechia wygrała trzeci mecz ligowy z rzędu. Podopieczni Piotra

Galeria Sztuki Gdańskiej

Kobiety w gdańskim malarstwie - Eva van Brelicq
wtorek, 23 lutego 2021 10:36
Kobiety w gdańskim malarstwie - Eva van Brelicq
Anna Bilińska, Sara Lipska, Zofia Stankiewicz, Pia Górska, Zofia

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Świąteczne co nieco, czyli przepis na domowy pasztet

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
czwartek, 22 grudnia 2016 05:47

Choć wigilijny post nie jest już obowiązkiem, to wielu z nas nadal kultywuje ten piękny zwyczaj. Dwa kolejne dni świąteczne, czyli 25 i 26 grudnia, to okres radości i spotkań z bliskimi, a co za tym idzie - czas ucztowania. Z tego powodu chciałam Państwu polecić upieczenie domowego pasztetu, którego smak różni się od tych kupnych, a do tego wiemy, co do niego dodaliśmy.


Z zaproponowanych przeze mnie proporcji wychodzi duża blacha pasztetu.


Składniki:

1 kg wołowiny (np. pręgi wołowej lub udźca wołowego)

1 kg wieprzowiny (np. karkówki)

0,5 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)

0,8-1 kg podgardla lub surowego boczku

0,3-0,4 kg wątróbki drobiowej

4 marchewki

4 cebule

1 duży seler

2 pietruszki

2 bułki

5 jajek

mleko

bułka tarta

smalec

przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, lubczyk, cząber



Na początku mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z pozostałości kości, czy ścięgien. Następnie kroimy je w kostkę (poza kurczakiem i wątróbką) i umieszczamy w garnku razem z obranymi warzywami. Dodajemy kurczaka.


alt


Przyprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, lubczykiem i cząbrem. Nie solimy mięsa i warzyw, bo spowoduje to, że mięso będzie twarde. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Stopniowo wyciągamy składniki, które zmiękną i zostawiamy je do wystygnięcia. Pod koniec procesu gotowania do gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę, by ją sparzyć. Polecam wcześniej wymoczyć ją w mleku.


alt


Gdy wszystkie składniki wystygną możemy przejść do mielenia. Z mięsa wybieramy ziele angielskie i liście laurowe - ich nie mielimy, bo zepsują konsystencję pasztetu. Nie polecam także mielenia pietruszki i zbyt dużej ilości selera, bo moim zdaniem nadają one pasztetowi niepotrzebnej goryczy. Namaczamy bułki w mleku. Oddzielamy mięso kurczaka od kości i mielimy je. Następnie mielimy dwie marchewki i dwie cebule (jeśli są małe to mielimy po trzy). Nie warto używać zbyt dużej ilości marchewki, gdyż pasztet wyjdzie za słodki. Mielimy resztę mięsa. Odciskamy bułki z mleka i je także mielimy. Masę na pasztet należy zmielić trzy razy, by uzyskać kremową konsystencję. Nie wylewamy wywaru, który został z gotowania mięsa. Przecedzamy go i dolewamy kilka łyżek do masy, żeby nasz pasztet był odpowiednio wilgotny. Dodajemy 5 jajek. Masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie żałujmy przypraw, pasztet ma mieć charakter. Dużą blachę smarujemy smalcem.


alt


Wlewamy naszą masę na blachę. Wierzch posypujemy bułką tartą. Na wierzchu można także poukładać małe kawałki smalcu, by uzyskać chrupiącą skórkę. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż pasztet wystygnie i wstawiamy go do lodówki, żeby stężał. Następnie możemy pociąć go na pasy, by łatwiej było go przechowywać.


alt


Karolina Rabiej


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież