NFZ wysyła aneksy przedłużające umowy z lekarzami POZ » Pomorski Oddział Wojewódzki NFZ wysłał do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej aneksy do umów na ok... Polska bez Gdańska - Słowo Herr Haua przeciwko... » W czasie społecznego rozedrgania nastrojów ukazał się wpis na Facebooku Rolanda Haua, przewodniczące... Stutthof - wolność w III Rzeszy » 2 września 1939 roku pierwszym transportem przywieziono do obozu koncentracyjnego Stutthoff przedsta... Włodzimierz Gut: Wirus jest martwy - to my go roznosimy » Rozmowa z wirusologiem, profesorem Włodzimierzem Gutem- Przed chwilą powiedział Pan naszej realizato... MIIWŚ udostępniło parking podziemny na rzecz centrum testowego COVID-1... » Od środy 21 października na parkingu podziemnym (poziom G2) Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku funk... Jacek Zdrojewski: Uzurpatorzy na Lewicy » Z Jackiem Zdrojewskim, od 1999 do 2002 r. wiceprezydentem Warszawy, posłem na Sejm IV kadencji, prze... Pożegnanie redaktora Włodzimierza Amerskiego » Na cmentarzu Srebrzysko we wtorek pochowano red. Włodzimierza Amerskiego, absolwenta AWF w Poznaniu... Wybory elektorów na UG - J. Gwizdała wciąż... » Dziś początek kampanii wyborczej na Uniwersytecie Gdańskim - wyłanianie 132 elektorów, którzy wskażą... Powołano Młodzieżową Radę Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku » 20 października 2020 r. została zaprzysiężona Młodzieżowa Rada Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.2... Muzeum II Wojny Światowej wyróżnione w Konkursie na Wydarzenie Muzealn... » Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku otrzymało wyróżnienie w Konkursie na Wydarzenie Muzealne Roku Sy...
Reklama
Polska bez Gdańska - Słowo Herr Haua przeciwko...
poniedziałek, 26 października 2020 19:18
Polska bez Gdańska - Słowo Herr Haua przeciwko...
W czasie społecznego rozedrgania nastrojów ukazał się wpis na
Stoczniowiec bez szans z Cracovią
niedziela, 25 października 2020 19:42
Stoczniowiec bez szans z Cracovią
Osłabieni hokeiści Stoczniowca nie mieli szans w spotkaniu z
Lechia w dobrym stylu ograła Wisłę Kraków
środa, 28 października 2020 19:34
Lechia w dobrym stylu ograła Wisłę Kraków
Trzy punkty dopisali do swojego dorobku piłkarze Lechii. Podopieczni

Galeria Sztuki Gdańskiej

Polskie Malarstwo w Wolnym Mieście Gdańsku cz. II
poniedziałek, 19 października 2020 16:26
Polskie Malarstwo w Wolnym Mieście Gdańsku cz. II
W ubiegłym tygodniu pisałem o pierwszych polskich wystawach w

Foto "Kwiatki"

Foto
środa, 18 marca 2020 10:30
Foto
W marcu na chwilkę Pomorze odwiedziła

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Gdzie zjesz smaczną rybę w Gdańsku?

Ocena użytkowników: / 14
SłabyŚwietny 
środa, 13 lipca 2016 10:36

Przedstawiamy trzy gdańskie lokale serwujące ryby, które niedawno przetestowaliśmy na „własnej skórze” i nie zawiedliśmy się – ryba była dobra. W każdym z nich wysłannik „Gazety Gdańskiej”, oczywiście incognito, gościł przynajmniej dwukrotnie w czasie od maja do czerwca, a więc przed okresem ochronnym na połów dorsza, którego skosztowaliśmy. Spróbowaliśmy również halibuta, który, mimo że w wodach Bałtyku występuje sporadycznie i jest rybą importowaną, również może być naprawdę smaczny. Warto zaznaczyć, że nasze zestawienie jest subiektywne.


Wakacje przyciągają do Gdańska rzesze turystów, którzy są spragnieni nie tylko słońca  i szumu morskich fal, ale także smaku ryby. W związku z tym „Gazeta Gdańska” postanowiła podzielić się z Czytelnikami miejscami, gdzie, naszym zdaniem, warto zajrzeć. Spróbowaliśmy w nich halibuta oraz dorsza. Pierwsza z ryb prawie na pewno nie pochodzi z Bałtyku, gdyż występuje w naszym morzu raczej przypadkowo, ale mimo importu z zagranicy może pozostać smaczna i świeża. Co do dorsza – jedliśmy go w okresie, gdy jego połów był dozwolony, a więc wierzymy, że był to niemrożony dorsz bałtycki (smak wskazywał na świeżość). Nie wybraliśmy lokali z „górnej półki”, a zwykłe smażalnie lub bary, które nie odstraszają ceną i sztywną atmosferą.


Pierwszym lokalem, który zdecydowanie polecamy jest Dragon Bar na Wyspie Sobieszewskiej. Znajduje się on na ulicy Świbnieńskiej, nieopodal Wisły. Bar wygląda dość niepozornie, ale warto wybrać go ze względu na smak ryb. Porcje są naprawdę solidne, a cena przystępna (halibut – 9 zł za 100 g, dorsz – 7,50 zł za 100 g). Ryba podawana jest zwykle w formie dzwonka lub filetu.  Próbowaliśmy również zamówić tuszkę dorsza, ale pani z obsługi poinformowała nas, że się skończyła. Nie jest to wcale wada, gdyż świadczy o tym, że ryby są sprowadzane przez właściciela na bieżąco. Co do samych dań – halibut ma fantastyczną chrupiącą, dobrze przysmażoną skórkę, a jednocześnie jego mięso pozostaje wilgotne i soczyste. Było widać, że kucharz zdjął rybę z patelni w odpowiednim momencie, gdyż nie była ani trochę przeciągnięta. Czuć, że halibut, mimo że nie pochodzi z Bałtyku, zachował świeżość, a lokal ma solidnego dostawcę. Filet z dorsza podawany jest w mącznej panierce, która absolutnie nie ocieka tłuszczem. Mięso jest jędrne, wilgotne i rozpływa się w ustach. Filet jest dobrze oczyszczony z ości. Wysłannik „Gazety Gdańskiej” za obiad dla 4 osób (każda z nich jadła rybę z frytkami, zamówiono też zupę i piwo) zapłacił 129 zł. Dragon Bar oferuje również inne specjały m.in. pyszną zupę pomidorową z domowym makaronem, a także własne wyroby np. marynowane śledzie. Zamówienia dokonuje się przy barze, otrzymuje się numerek, a następnie odbiera się dania.


Drugi lokal, który naszym zdaniem warto odwiedzić, mieści się przy wejściu na plażę nr 26 na Stogach i nosi nazwę Plaża Stogi. Podczas sezonu, m.in. ze względu na lokalizację, to miejsce pęka w szwach od natłoku gości. Nasz wysłannik gościł tam przed szczytem sezonu  i nie zawiódł się. Halibut miał apetyczną, przysmażoną skórkę, a mięso było soczyste. Ryba była naprawdę dobrze doprawiona i usmażona. Jedyny zarzut to nadmiar tłuszczu, który sączył się ze skórki, ale taki incydent, przy kilku wizytach w tym miejscu, zdarzył się tylko raz. Dorsz usmażony został w mącznej panierce i był naprawdę bez zarzutu – mięso było delikatne i soczyste, nie rozwarstwiało się, co wskazuje na odpowiedni czas smażenia. Ryba nie ociekała tłuszczem. Za dwie osoby nasz wysłannik zapłacił rachunek nieco ponad 80 zł (dwa zestawy ryb z dodatkami oraz napoje). Prócz ryb lokal na Stogach oferuje m.in. całkiem smaczne kotlety typu de Volaille, znane również pod nazwą kotlety po kijowsku, z których po przekrojeniu, tak jak powinno, tryskało rozpuszczone masło. Do ryby nasz wysłannik zamówił m.in. surówkę z czerwonej kapusty, która była naprawdę dobra. Zamówienia dokonuje się przy barze, otrzymuje się numerek, a kelner przynosi dania do stolika.


Trzecie miejsce, które nas nie zawiodło, to Bar Jacobsen, który mieści się przy ulicy Warzywniczej, nieopodal Ośrodka Kultury Morskiej nad Motławą. Lokal reklamuje się rybami świeżymi i pochodzącymi prosto z kutra. Wydaje się to prawdą nie tylko ze względu na smak, ale także na ograniczoną dostępność pewnych dań – możemy usłyszeć, że np. dorsz się skończył, co sugeruje, że ryby rzeczywiście są sprowadzane na bieżąco. W internecie pojawiają się negatywne opinie na temat tego miejsca, ale, będąc tam dwa razy i korzystając z ogródka sezonowego, nasz wysłannik nie zawiódł się. Ryby zawsze były świeże – mięso było jędrne i soczyste, a zapach przyjemny. Ruch w lokalu był duży. Zarówno dorsz, jak i halibut podawane są w mącznej panierce, z której nie sączy się nadmiar tłuszczu. Jedyny zarzut to niedoprawione ryby – zdaje się, że przy przyrządzaniu nie użyto nawet grama soli. Niemniej jednak nie do końca jest to wadą, gdyż dzięki temu można wyczuć pierwotny smak mięsa, a także przekonać się o świeżości ryby, której nie maskuje smak przypraw. Gość, gdy zamówi rybę, dostaje do niej cytrynę, na stolikach lub przy barze są solniczki, a więc klienci mogą doprawić rybę wedle własnego uznania. Cena za 5 osób (tylko jedna nie jadła ryby, reszta zamówiła rybę z dodatkami, ponadto zamówiono 3 zupy oraz piwo) wyniosła około 250 zł. Cena, w porównaniu np. z Sobieszewem, jest dość wysoka, niemniej jednak bar znajduje się w miejscu bardzo popularnym wśród gdańszczan i turystów, co winduje ceny. Lokal oferuje nie tylko ryby, ale także inne dania, głównie domowe. Wysłannik „Gazety Gdańskiej” spróbował całkiem smacznej, lekkiej i klarownej zupy rybnej, w której pływały duże kawałki ryby (na szczęście nie był to intensywny w smaku łosoś) i czuć było nutę cytryny, dobrych flaków oraz przyzwoitego kotleta de Volaille. Z innymi daniami jest podobnie jak z rybami – możemy usłyszeć, że jakaś potrawa właśnie się skończyła. Do stolików podchodzi kelnerka, która przyjmuje zamówienie, a potem przynosi dania.


Karolina Rabiej


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież