Już w najbliższy piątek 24 marca Noc Restauracji – prawdziwe kulinarne święto. Najlepsi szefowie kuchni z Gdańska zapraszają na pokazy swojego kunsztu oraz specjalne autorskie menu oparte na regionalnych produktach. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia kilkunastu restauracji i delektowania się różnorodnymi smakami. Podczas Nocy obowiązują niższe ceny, przygotowano także dodatkowe atrakcje oraz konkurs na najlepsze Nocne Danie. Szczegóły dotyczące imprezy znajdują się na www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook imprezy.
Czy warto jeść nocą? Oczywiście, że tak. Każdy szanujący się Włoch, Hiszpan czy Francuz jada późnym wieczorem, często w towarzystwie przyjaciół, rodziny, dzieci. Ulice śródziemnomorskich miast i miasteczek są pełne gwaru i zapachów regionalnej kuchni nawet po północy. Nie musimy już zazdrościć mieszkańcom południowej Europy. Noc Restauracji z 24 na 25 maja jest doskonałym pretekstem do wspólnego biesiadowania i delektowania się regionalnymi smakami. Tej nocy najlepsze lokale otwierają się dla gości do późnych godzin, a w każdym przygotowany będzie pokaz gotowania regionalnych specjałów na żywo.
W Gdańsku plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotowała widowiskowe pokazy kulinarne. Gdańscy mistrzowie kuchni zaprezentuję jakie bogactwo smaków kryje się w regionalnych, często zapomnianych składnikach, bałtyckich rybach oraz starogdańskich przepisach. Podczas pokazów w otwartej kuchni będzie można zobaczyć jak przygotować sorbet z pokrzywy czy kaszubskie winniczki. Ciekawe dania powstaną także na oczach gości z żuławskich kurcząt i gęsi. Interesująco zapowiada się także pokaz przygotowania dania według XVI wiecznej gdańskiej receptury. Nie zabraknie emocjonujących pokazów flambirowania - czy to bałtyckiego łososia, czy warzyw towarzyszących jagnięcinie.
Obserwując pokazy można nabrać ochoty na skosztowanie regionalnych przysmaków. Szczególnie, że ceny specjalnie skomponowanych na tę okazję nocnych dań są tej Nocy znacznie obniżone.
W Gdańsku udział w imprezie weźmie 17 autorskich restauracji, w których szefowie kuchni skomponowali menu w oparciu o bogactwo smaków i produktów regionalnych Pomorza. Bałtyckie ryby, żuławski drób oraz dziczyzna z pomorskich lasów, to tylko niektóre propozycje utalentowanych szefów. Gdańska edycja Nocy Restauracji jest częścią akcji promocyjnej „Rozsmakuj się w Gdańsku”.
To nie koniec atrakcji. Wszystkie nocne dania walczą o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. To uczestnicy imprezy z Gdańska, Białegostoku i Poznania wybiorą swojego faworyta. Zdjęcia wszystkich nocnych potraw są opublikowane na stronie www.nacrestauracji.pl. Warto oddać głos na ulubioną potrawę ponieważ dla głosujących także przygotowano atrakcyjne nagrody. Takie jak weekend pełen dobrego smaku w Hotelu Hanza w Gdańsku wraz z kolacją w restauracji Kokieteria oraz kremy na bazie oliwy z oliwek od patrona imprezy - Monini. W Białymstoku po mieście smakoszy będzie obwoził zabytkowy autobus-ogórek. W Poznaniu ze strony organizatora będzie można pobrać specjalnie przygotowaną aplikację, która będzie służyć pomocą w kulinarnych przechadzkach po stolicy Wielkopolski.
Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerem Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk.
Listę restauracji oraz wszelkie szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie wydarzenia www.nocrestauracji.pl oraz na www.facebook.com/nocrestauracji.
Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze łącznie udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych. Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk, Miasto Poznań oraz Miasto Białystok.
Wła-49
- 26/05/2013 12:15 - SLD o przygotowaniach do wybororów samorządowych w 2014 roku
- 24/05/2013 22:09 - Białoruś w obiektywach gdańskich fotografów
- 24/05/2013 18:56 - Piknik MiszMasz z Fundacją „Sprawni Inaczej”
- 24/05/2013 18:51 - 30 lat Środowiskowego Domu Samopomocy – Ośrodka Adaptacyjnego w Sopocie
- 23/05/2013 19:22 - W AmberExpo cztery imprezy targowe
- 23/05/2013 10:42 - Video czat o nowych zasad gospodarowania odpadami komunalnymi
- 23/05/2013 10:37 - Wystawę „The Human Body Exhibition” bada prokuratura
- 22/05/2013 16:22 - Otwarcie nowych obiektów Pomorskiego Centrum Traumatologii w Gdańsku
- 21/05/2013 15:44 - Władza nie trwa wiecznie...
- 20/05/2013 19:20 - Trzy centrale związkowe przeciwko antypracowniczej polityce rządu Tuska