W halach wystawienniczych AmberExpo w Gdańsku odbywa się kolejna trzydniowa (22-24 maja) edycja targów w nowej formule zintegrowanego projektu branżowego. Składają się na to: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK; 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO; 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.
Jedyna w Polsce Północnej impreza dedykowana branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej odbywa się pod hasłem "Zdrowo! czyli jak? - Tajniki zdrowego biznesu".
W programie targów m.in.: Indywidualne bezpłatne porady dietetyków, Fast food albo zdrowie – wybór należy do Ciebie!, III Konkurs "Kuźnia Słodkich Talentów" pt. „Majówka”, I Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców, II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, Konferencja „Wartość odżywcza ryb”.
Odbywają się również pokazy na żywo: sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowania Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, trików barmańskich, mistrzowskiej sztuki cukiernictwa, gotowania dietetycznego „Zdrowo = smacznie, szybko i tanio", a także mistrzów Polski w Latte Art - sztuce malowania na powierzchni kawy.
Organizatorzy targów zaprosili głównie właścicieli, menadżerów i ajentów restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, zajazdów, moteli, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych. Jest też wielu szefów kuchni, dietetyków, technologów żywienia, dyrektorów i przedstawicieli ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.
Odbył się konkurs o Medal Mercurius Gedanensis Targów BALTPIEK 2013. Zdobyły go Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA SA za SOLFRYT - fryturę płynną. Zakłady Wyrobów Gumowych GENES, Eugeniusz Mieczkowski za silikonowe formy do pieczenia oraz firma AKO SA za maszynę do lodów „ŚWIDEKI” EFE 4000.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt prezentowany na targach otrzymała firma Komplet Polska Sp. z o.o.
Konkurs na najlepszy wypiek o Puchar Prezesa Międzynarodowych Targów Gdańskich wygrała Piekarnia-Cukiernia Sławomir Mielnik za chleb polski na liściu chrzanu.
W kolejnej - III edycji Konkursu Cukierniczego „Kuźnia Słodkich Talentów”, który towarzyszył 15. Targom Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, tematem przewodnim było hasło Majówka. Zmaganiom młodych cukierników towarzyszyły pokazy sztuki w wykonaniu Mistrzów Cukiernictwa. Konkurs skierowany był do uczniów szkół zawodowych i technikum, uczących się w klasach o profilu piekarskim, cukierniczym bądź gastronomicznym. Głównym jego celem jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym. Dążeniem organizatorów jest również podniesienie rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w konfrontacji z uczniami innych szkół.
Wła-49
Zdjęcia: Włodzimierz Amerski
- 26/05/2013 12:23 - Zainaugurowano połączenie lotnicze Gdańska i Lublina
- 26/05/2013 12:15 - SLD o przygotowaniach do wybororów samorządowych w 2014 roku
- 24/05/2013 22:09 - Białoruś w obiektywach gdańskich fotografów
- 24/05/2013 18:56 - Piknik MiszMasz z Fundacją „Sprawni Inaczej”
- 24/05/2013 18:51 - 30 lat Środowiskowego Domu Samopomocy – Ośrodka Adaptacyjnego w Sopocie
- 23/05/2013 19:15 - Noc restauracji 2013 w Gdańsku
- 23/05/2013 10:42 - Video czat o nowych zasad gospodarowania odpadami komunalnymi
- 23/05/2013 10:37 - Wystawę „The Human Body Exhibition” bada prokuratura
- 22/05/2013 16:22 - Otwarcie nowych obiektów Pomorskiego Centrum Traumatologii w Gdańsku
- 21/05/2013 15:44 - Władza nie trwa wiecznie...