"Solidarność liny" » Włodarz „miasta z bursztynu” może znaleźć się w obiektywach kamer przed speckomisją śledczą. W 2012 ... Pomorskie SLD rozpoczyna przygotowania do kampanii samorządowej » W środowe południe w siedzibie Pomorskiej Rady Wojewódzkiej SLD w Gdańsku odbyła się konferencja pra... Małgorzata Tarasiewicz: Władze Sopotu interesy mieszkańców stawiają na... » Małgorzata Tarasiewicz, prezeska Stowarzyszenia Mieszkańcy dla Sopotu, bezpartyjna kandydatka na pre... Wprowadzenie sieci szpitali - żeby pacjent przestał być jednostką chor... » Od 1 października szpitale będą funkcjonować w sieci. Na Pomorzu wejdzie do niej 25 placówek. - Dzię... Parlamentarzyści PO wizytowali Pomorze » W ramach Obywatelskich spotkań parlamentarzyści PO spotkali się z przedstawicielami mediów w Sali Wi... Łukasz Hamadyk: Chciałbym, aby PiS był atrakcyjny w Gdańsku jako parti... » Z Łukaszem Hamadykiem, gdańskim radnym Prawa i Sprawiedliwości, rozmawia Patryk Bukowski– Jak Prawo ... Rusza proces prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Nie będzie ponownego... » We wrześniu br. Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska usłyszy w sądzie odczytywany akt oskarżenia. Spra... Międzynarodowy Tydzień Wiedzy o Osobach Głuchoniewidomych » Okazją do świętowania Międzynarodowego Tygodnia Wiedzy o Osobach Głuchoniewidomych, 26 czerwca - 2 l... Piknik ekologiczny „Wyspa w lesie” w ramach Sobótkowego Święta Jaśkowe... » Ostatni tegoroczny weekend czerwca we Wrzeszczu Górnym obfituje w liczne atrakcje, które zostały zor... Prawie 900 uczniów nagrodzonych w Wielkim Maratonie Czytelniczym » W Europejskim Centrum Solidarności podsumowano kolejną edycję Wielkiego Maratonu Czytelniczego. Nagr...
Reklama

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
poniedziałek, 10 października 2016 18:08

Przez trzy dni na "Międzynarodowym Jarmarku Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, Jarmark Rękodzieła i Rzemiosła" odbywającym się na Targu Węglowym można było znaleźć kramy z rękodziełem jak również tradycyjne produkty regionalne oraz wziąć udział w zabawach i atrakcjach.



- Idea Jarmarku powstała w zeszłym roku w Częstochowie - powiedział Paweł Zalewski, biuro organizacji Jarmarku. - Jest to projekt, którym objeżdżamy całą Polskę. W zeszłym roku mieliśmy 4 miasta, w tym mamy 8, a za rok już 20. Szerzymy regionalizm, szerzymy produkty ekologiczne, naturalne, lokalnych producentów, jak i ogólnopolskich, ale także z zagranicy. Mamy Litwę, mamy Bułgarię, Włochy, mamy wystawcę z Ameryki. Podczas Jarmarku klient ma możliwość kupienia produktów całkiem innych - tradycyjnych, regionalnych, a także produktów indywidualnych autorskich czyli rękodzieło, produkty rzemieślnicze, których teraz nie da się kupić w marketach. Wspólnie gotujemy, przedstawiamy dania autorskie naszych partnerów. Zaprosiliśmy dwie restauracje, z którymi degustowaliśmy smaków, które w Trójmieście są jeszcze mało popularne. Kolejna edycja jest już zaplanowana. Odbędzie się w trzeci weekend lutego przyszłego roku w tym samym miejscu. Terminy imprez nie są przypadkowe. Mamy trochę inne założenie. Chcemy ludzi wyciągnąć z domów, żeby nie siedzieli w szare dni domu, ale żeby przyszli i z nami razem się bawili. Dlatego propagujemy ten projekt od września do listopada i później od lutego do końca maja.


alt



alt



alt



alt


Podczas jarmarku około 60 wystawców prezentowało regionalne i tradycyjne produkty kulinarne m.in. miody, sery, wędliny, chleby, napitki regionalne jak również kolorowe kramy z rękodziełem i produktami rzemieślniczymi.
- Oleje Kaszubskie są to oleje tłoczone na zimno - bardzo zdrowe - powiedziała Ewa Urbańska, specjalista ds. sprzedaży w firmie ACS Oleje Kaszubskie. - Powinniśmy je spożywać codziennie. Mam w swojej ofercie dwa rodzaje - olej lniany i olej rzepakowy. Naszego oleju z rzepaku można używać do surówek zamiast oliwy z oliwek; do gotowania, do smażenia ale do 196 stopni, do grillowania. Osobiście dodaję go do ciasta czy naleśników. Ma bardzo dobre proporcje omegi-6 do omegi-3. Jest nazywany olejem północy. Natomiast olej lniany ma pięć razy wyższą proporcję omegi-3. Nie każdemu możne smakować ponieważ ma wyraźny posmak tranu. Jest podstawą diety doktor Budwig i  polecamy go dla dzieci powyżej 3 roku życia i dla dorosłych, żeby dostarczać niezbędnych nienasyconych tłuszczów ponieważ nie syntetyzujemy tych tłuszczów w organizmie więc musimy je dostarczać w pokarmie. Ma bardzo dużą zawartość witaminy E, witaminy młodości. Olej lniany jest tylko do spożycia na surowo, nie można na nim smażyć.


alt



alt



alt



alt


Jarmarkowi towarzyszyła biesiadna muzyka na żywo z zespołem Sami&Swoi oraz liczne degustacje i strefa animacji.

W sobotę odbyły się warsztaty kulinarne. Gwiazdą niedzielnego popołudnia była „Wielka Patelnia”, a dokładnie poczęstunek swojskiego jadła z patelni o niewyobrażalnych rozmiarach.

Tomasz Łunkiewicz
fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

W obiektywie Macieja Kostuna


wp_20170501_12_43_56_pro.jpg

Sport w Szkole

Ta witryna korzysta z plików cookie. W ustawieniach swojej przeglądarki internetowej możesz w każdym momencie wyłączyć ten mechanizm. W celu pozyskania dodatkowych informacji na ten temat zobacz informacje o cookies.
OK, zamykam