Piotr Czauderna alarmuje. Chronić przestrzeń Gdańska - koszty budżetu,... » Spór o podział 12 milionów złotych budżetu obywatelskiego - gdzie piaskownica, a gdzie ławki? - odwr... Znikają Dąbrowszczacy. Na Przymorzu będzie ulica Lecha Kaczyńskiego » Z mapy Gdańska znika siedem ulic. Oczywiście nie dosłownie. Wojewoda pomorski Dariusz Drelich rozpor... Kiermasz Świąteczny w Oliwskim Ratuszu Kultury » W dniach 15-20 grudnia w Oliwskim Ratuszu Kultury odbędzie się Kiermasz Świąteczny. Dokonując zakupó... Dzień dla gdańskich hospicjów w Muzeum II Wojny Światowej » 16 grudnia dochód z biletów wstępu zakupionych przez zwiedzających Muzeum II Wojny Światowej zostani... Baśniowy świat zapałek Witolda Orzecha » Rozmowa z Witoldem Orzechem, podopiecznym Pomorskiej Jednostki Towarzystwa Pomocy Głuchoniewidomym, ... Sukces „Seniorów z energią”. Wiosną kolejna edycja programu Grupy Ener... » Uśmiechnięci, pełni życia, gotowi do działania i wdzięczni - tacy okazali się być uczestnicy pilotaż... 12. Doroczne Spotkanie Obywatelskie Gdańszczan » Po raz dwunasty w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej prezydent Paweł Adamowicz spotkał się z mieszkańca... Grudzień 1970 w filmie i w piosence » Dramat, który rozegrał się na ulicach Gdyni, Gdańska, Szczecina i Elbląga stał się niemal natychmias... Przystanków przybywa, pociągów ciągle mało » Uroczyście otwarto nowe przystanki Pomorskiej Kolei Metropolitalnej Gdynia Stadion i Gdynia Karwiny.... Daniel Obajtek: Patriotyzm gospodarczy zmienia Polskę » Z Danielem Obajtkiem, prezesem Grupy Kapitałowej Energa rozmawiają Artur S. Górski i Marek Formela -...
Reklama

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
poniedziałek, 10 października 2016 18:08

Przez trzy dni na "Międzynarodowym Jarmarku Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, Jarmark Rękodzieła i Rzemiosła" odbywającym się na Targu Węglowym można było znaleźć kramy z rękodziełem jak również tradycyjne produkty regionalne oraz wziąć udział w zabawach i atrakcjach.



- Idea Jarmarku powstała w zeszłym roku w Częstochowie - powiedział Paweł Zalewski, biuro organizacji Jarmarku. - Jest to projekt, którym objeżdżamy całą Polskę. W zeszłym roku mieliśmy 4 miasta, w tym mamy 8, a za rok już 20. Szerzymy regionalizm, szerzymy produkty ekologiczne, naturalne, lokalnych producentów, jak i ogólnopolskich, ale także z zagranicy. Mamy Litwę, mamy Bułgarię, Włochy, mamy wystawcę z Ameryki. Podczas Jarmarku klient ma możliwość kupienia produktów całkiem innych - tradycyjnych, regionalnych, a także produktów indywidualnych autorskich czyli rękodzieło, produkty rzemieślnicze, których teraz nie da się kupić w marketach. Wspólnie gotujemy, przedstawiamy dania autorskie naszych partnerów. Zaprosiliśmy dwie restauracje, z którymi degustowaliśmy smaków, które w Trójmieście są jeszcze mało popularne. Kolejna edycja jest już zaplanowana. Odbędzie się w trzeci weekend lutego przyszłego roku w tym samym miejscu. Terminy imprez nie są przypadkowe. Mamy trochę inne założenie. Chcemy ludzi wyciągnąć z domów, żeby nie siedzieli w szare dni domu, ale żeby przyszli i z nami razem się bawili. Dlatego propagujemy ten projekt od września do listopada i później od lutego do końca maja.


alt



alt



alt



alt


Podczas jarmarku około 60 wystawców prezentowało regionalne i tradycyjne produkty kulinarne m.in. miody, sery, wędliny, chleby, napitki regionalne jak również kolorowe kramy z rękodziełem i produktami rzemieślniczymi.
- Oleje Kaszubskie są to oleje tłoczone na zimno - bardzo zdrowe - powiedziała Ewa Urbańska, specjalista ds. sprzedaży w firmie ACS Oleje Kaszubskie. - Powinniśmy je spożywać codziennie. Mam w swojej ofercie dwa rodzaje - olej lniany i olej rzepakowy. Naszego oleju z rzepaku można używać do surówek zamiast oliwy z oliwek; do gotowania, do smażenia ale do 196 stopni, do grillowania. Osobiście dodaję go do ciasta czy naleśników. Ma bardzo dobre proporcje omegi-6 do omegi-3. Jest nazywany olejem północy. Natomiast olej lniany ma pięć razy wyższą proporcję omegi-3. Nie każdemu możne smakować ponieważ ma wyraźny posmak tranu. Jest podstawą diety doktor Budwig i  polecamy go dla dzieci powyżej 3 roku życia i dla dorosłych, żeby dostarczać niezbędnych nienasyconych tłuszczów ponieważ nie syntetyzujemy tych tłuszczów w organizmie więc musimy je dostarczać w pokarmie. Ma bardzo dużą zawartość witaminy E, witaminy młodości. Olej lniany jest tylko do spożycia na surowo, nie można na nim smażyć.


alt



alt



alt



alt


Jarmarkowi towarzyszyła biesiadna muzyka na żywo z zespołem Sami&Swoi oraz liczne degustacje i strefa animacji.

W sobotę odbyły się warsztaty kulinarne. Gwiazdą niedzielnego popołudnia była „Wielka Patelnia”, a dokładnie poczęstunek swojskiego jadła z patelni o niewyobrażalnych rozmiarach.

Tomasz Łunkiewicz
fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

W obiektywie Macieja Kostuna


2_neptun.jpg

Sport w szkole

Ta witryna korzysta z plików cookie. W ustawieniach swojej przeglądarki internetowej możesz w każdym momencie wyłączyć ten mechanizm. W celu pozyskania dodatkowych informacji na ten temat zobacz informacje o cookies.
OK, zamykam