Zarząd Razem za... 0,8 mln zł » Liderzy socjalistycznej partii Razem zarobili... w zarządzie partii Razem w 2019 roku po 200 tys. zł... Tomasz Jakubiak w Radiu Gdańsk » Podróże kulinarne z osobowością. Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny. Gospodarz popula... Większe pieniądze dla placówek medycznych za wystawianie skierowań ele... » Narodowy Fundusz Zdrowia będzie premiował finansowo te placówki podstawowej opieki zdrowotnej oraz a... Kaszubi murem za Dudą » 30 czerwca we wtorek PKW podała ostateczne wyniki I tury wyborów prezydenckich. Także na Pomorzu. Pł... Nie żyje Stanisław Michel » 1 lipca w wieku 93 lat zmarł Stanisław Michel, zasłużony architekt, budowniczy Gdańska. O jego śmier... MIIWŚ przygotowuje ekspozycję stałą Muzeum Mostów Tczewskich » Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku od kliku miesięcy przygotowuje się do utworzenia ekspozycji stał... Prezydent Sopotu atakuje dziennikarza TVP Info: "Mało Adamowicza panu ... » Politykom z otoczenia Rafała Trzaskowskiego zaczynają puszczać nerwy. Po wiecu wyborczym kandydata K... Andrzej Duda w Kwidzynie i Starogardzie Gdańskim » Prezydent Andrzej Duda w poniedziałek odwiedził Pomorze. Najpierw pojawił się w Kwidzynie, a później... PKW podała wyniki z prawie wszystkich obwodów głosowania: Duda powięks... » W poniedziałek 29 czerwca po godz. 10.00 Państwowa Komisja Wyborcza podała dane z blisko 100 proc. o... W tygodniku „Sieci”: Kto naprawdę stoi za Trzaskowskim » W najnowszym numerze „Sieci” wszystko o Rafale Trzaskowskim, który przez lata był wiernym żołnierzem...
Reklama
Kaszubi murem za Dudą
środa, 01 lipca 2020 16:54
Kaszubi murem za Dudą
30 czerwca we wtorek PKW podała ostateczne wyniki I tury wyborów pre ...
Arka nie pomogła sobie w walce o utrzymanie
piątek, 26 czerwca 2020 18:16
Arka nie pomogła sobie w walce o utrzymanie
Raków Częstochowa zdominował Arkę Gdynia w pierwszej połowie. W d ...
Cracovia wypunktowała bezbarwną Lechię
sobota, 04 lipca 2020 20:44
Cracovia wypunktowała bezbarwną Lechię
Po słabej grze Lechia przegrała na Stadionie Energa z Cracovią 0:3 ...

Galeria Sztuki Gdańskiej

Eksperyment sopockiego Karaima
niedziela, 28 czerwca 2020 12:47
Eksperyment sopockiego Karaima
Jarek Nowicki należy do niewielkiej polskiej społeczności Karaimów ...

Foto "Kwiatki"

Foto
środa, 18 marca 2020 10:30
Foto
W marcu na chwilkę Pomorze odwiedziła zima... ...

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy int ...

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w ...
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w Gdańs ...
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na Najle ...
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze powr ...

Brovarnia Hotelu Gdańsk - wyjątkowa restauracja z własnym mini browarem

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 24 lipca 2015 19:51

Rozmowa z Mateuszem Kinda, managerem Brovarni Hotelu Gdańsk



- Brovarnia Hotelu Gdańsk to wyjątkowe miejsce na mapie Gdańska. Co mógłby Pan o niej opowiedzieć?
Mateusz Kinda: Brovarnia Hotelu Gdańsk jest naturalnym kontynuatorem gdańskich tradycji piwowarskich. Nasza restauracja zlokalizowana jest po słonecznej stronie Motławy w centrum Starego Miasta nad  Mariną w 500-letnim Spichrzu „Góra”, związanym z wielopokoleniową rodziną Heweliuszów. Kładziemy duży nacisk na to, aby nasze piwa były warzone na tradycyjnych recepturach, z których korzystano 400 lat temu oraz według których kiedyś piwo warzyła rodzina Heweliuszów. Gdańska Brovarnia raczy swoich gości trzema różnymi odmianami piwa: Złotem Brovarni, Starogdańskim Ciemnym oraz Pszenicznym, które wielokrotnie zdobywały tytuły Najlepszych Piw w Polsce. Obecnie wprowadziliśmy nową odsłonę Brovarnia Jasnego – trunek dedykowany wybitnej osobowości, astronomowi oraz światowej sławy browarnikowi: Janowi Heweliuszowi.


alt

Dorsz


- Zaczął się okres letni. Jakie potrawy poleca Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Jeśli chodzi o menu,  na lato zdecydowanie polecamy świeże lokalne ryby z porannego połowu. Są one przez nas starannie wybierane – po produkty codziennie jeździmy sami, aby goście z całego świata mogli spróbować tego co w Gdańsku jest najlepsze: dorsza, łososia, śledzi. Drugi wakacyjny trend to dania delikatne – szczególnie sałaty i chłodniki. Menu jest zbudowane tak, aby znalazły w nim coś dla siebie osoby, które odwiedzają nas na lunch i idą dalej zwiedzać miasto czy jadą na spotkanie biznesowe. Znajdują się tam także potrawy, które możemy skosztować wieczorem jako główny posiłek. Trzeba pamiętać o tym, że goście, którzy przyjeżdżają wieczorami mają ochotę na dobre mięso. Współpracujemy z lokalnymi dostawcami z Kaszub, zaopatrując się w polędwicę, gicz jagnięcą, wołowinę, kurczaki i gęsi zagrodowe. Gicz jagnięca czy nasza kaczka starogdańska królują wieczorową porą na stołach i są najchętniej wybieranymi daniami. Panna cotta, lody z wiśniami czy tiramisu to desery, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Ważnym elementem naszego menu jest również piwo, trunek, który najlepiej smakuje w gorący dzień. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 6 do 8 stopni.


alt

Panna cotta


- Do jakich dań polecają Państwo piwo?
Mateusz Kinda: Piwo pszeniczne jest znakomite do ryb i drobiu. Piwo jasne Heweliusz, piwo ciemne starogdańskie polecamy do mięs, pieczeni i sosów. Kwintesencją smaku jest piwo, skorelowane z wyselekcjonowanymi daniami.


- Jakich potraw nie znajdziemy w letnim menu?
Mateusz Kinda: Nie serwujemy, ani nie przyrządzamy potraw ciężkich, przygotowywanych na tak zwanym głębokim tłuszczu. Dbamy o to, by jedzenie było zawsze zdrowe i lekkostrawne, bo nasi goście chcą zjeść i czuć się lekko, żeby mieć siłę na to co oferuje Gdańsk.


alt

Gravlax


- Czy w letnim menu znajdą się kulinarne debiuty?
Mateusz Kinda: Proponujemy nową odsłonę kaszotto z kąskami gęsi i płaskurką oraz komosą ryżową - bardzo ciekawe danie, niedostępne w innych miejscach. Niesamowitą furorę robią dorsz z bacalao puree, cytrusowym sosem Beurre Blanc z kiszoną cytryną, oliwą bisque i grillowaną krewetką oraz łosoś sous-vide w cytrusowym sosie holenderskim, z sezonową sałatką z młodej botwinki i fenkułem z musztardowym puree. Polecamy również karczek wieprzowy marynowany w aromatycznym sosie azjatyckim z palmowym cukrem, imbirem i kapustą Pak Choy. To niesamowite danie, bo karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillem, natomiast w naszym wydaniu jest zdecydowanie niepowtarzalna. Kolejnym daniem, na które warto zwrócić uwagę jest uwielbiana przez naszych gości gicz jagnięca w czerwonym winie z oliwkami kalamatta, pieczonymi warzywami z balsamico i kremowym puree musztardowym. Choć gicz to kruche mięso, jagnięcinę bardzo trudno jest przyrządzić. W Brovarni Hotelu Gdańsk robimy to znakomicie, co potwierdzają opinie gości.


alt

Kaszotto


- W ciepłe, upalne dni chętniej sięgamy po zimne przekąski. Jakie poleca restauracja Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Zimne przekąski rzeczywiście cieszą się dużym powodzeniem. Szczególnie polecamy dwie pozycje. Gravlax czyli łosoś, który jest marynowany w koprze i soli serwowany w cienkich plasterkach z cytrusowo-sezamową salsą ze świeżą kolendrą, chilli i ogórkiem. To danie idealne na ciepłe dni. Drugie danie to półgęsek wędzony z żurawiną, orzechami i marynowaną dynią.

Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież