Koszt rzymskiej żenady A. Dulkiewicz » Ok. 16 tys. złotych pobranych z budżetu miasta mogła kosztować dwudniowa wycieczka prezydent Gdańska... Tablice z 21 postulatami MKS mają swoje miejsce w Sali BHP nie w ECS » Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” uznaje za niedopuszczalne blokowanie przez Europejskie Centrum So... Orlen przejmuje Energę: Płażyński prostuje polityków PO » Pomorscy politycy PO - Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska, Mieczysław Struk, marszałek wojewód... Foto "Kwiatki": Temida na haku » Ostatni sprawiedliwy Charytatywny wernisaż „Moda kontra rak” » Fundacja z Pompą – Pomóż Dzieciom z Białaczką oraz projektantka Adrianna Złoch zapraszają na charyta... W 35. rocznicę powstania FMW » W ramach obchodów 35 rocznicy powstania Federacji Młodzieży Walczącej działacze federacji 13 grudnia... Pięściarze amatorzy walczyli w szczytnym celu » Na ringu klubu bokserskiego Ring3city odbyła się gala White Collar Boxing Night XIX. W sześciu walka... "Wasze Historie Po Oruńsku": piłka nożna i zapasy » W piątek, 6 grudnia, w Stacji Orunia odbyła się premiera piątego numeru gazetki "Wasze Historie Po O... Szósty przejazd tramwaju „Zrób prezent - podziel się sobą” » 6 grudnia po raz szósty po Gdańsku jeździł specjalny tramwaj w ramach akcji „Zrób prezent - podziel ... Radni PiS pytają o udostępnienie Teatru Szekspirowskiego na konwencję ... » Przemysław Majewski i Andrzej Skiba, radni Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Gdańska, złożyli ...
Reklama
Koszt rzymskiej żenady A. Dulkiewicz
środa, 11 grudnia 2019 21:33
Koszt rzymskiej żenady A. Dulkiewicz
Ok. 16 tys. złotych pobranych z budżetu miasta mogła kosztować dwu ...
Trefl nie wykorzystał swoich szans z ZAKSĄ
niedziela, 08 grudnia 2019 23:04
Trefl nie wykorzystał swoich szans z ZAKSĄ
Duży opór stawili ZAKS-ie siatkarze Trefl. Gdańszczanie w trzech pi ...
Energa przedłużyła umowę z Lechią Gdańsk
poniedziałek, 09 grudnia 2019 14:52
Energa przedłużyła umowę z Lechią Gdańsk
Piłkarze Lechii Gdańsk kolejny sezon będą grać z logiem Energi na ...

Galeria Sztuki Gdańskiej

Gdańsk przez pryzmat
poniedziałek, 02 grudnia 2019 13:05
Gdańsk przez pryzmat
Zdecydowana postawa nieformalnej grupy artystów pracującej przy twor ...

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy int ...

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w ...
LORD OF THE DANCE – Dangerous Games w ERGO Arenie
sobota, 09 listopada 2019 08:38
LORD OF THE DANCE – Dangerous Games w ERGO Arenie
W Gdańsku 16 listopada br. w ERGO Arenie zagości widowisko LORD OF T ...
31 edycja Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Religijnej im. Stanisława Ormińskiego w Rumia
poniedziałek, 28 października 2019 20:45
31 edycja Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Religijnej im. Stanisława Ormińskiego w Rumia
Festiwal Muzyki Religijnej im. Ks. Stanisława Ormińskiego w Rumia od ...
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze powr ...

Brovarnia Hotelu Gdańsk - wyjątkowa restauracja z własnym mini browarem

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
piątek, 24 lipca 2015 19:51

Rozmowa z Mateuszem Kinda, managerem Brovarni Hotelu Gdańsk



- Brovarnia Hotelu Gdańsk to wyjątkowe miejsce na mapie Gdańska. Co mógłby Pan o niej opowiedzieć?
Mateusz Kinda: Brovarnia Hotelu Gdańsk jest naturalnym kontynuatorem gdańskich tradycji piwowarskich. Nasza restauracja zlokalizowana jest po słonecznej stronie Motławy w centrum Starego Miasta nad  Mariną w 500-letnim Spichrzu „Góra”, związanym z wielopokoleniową rodziną Heweliuszów. Kładziemy duży nacisk na to, aby nasze piwa były warzone na tradycyjnych recepturach, z których korzystano 400 lat temu oraz według których kiedyś piwo warzyła rodzina Heweliuszów. Gdańska Brovarnia raczy swoich gości trzema różnymi odmianami piwa: Złotem Brovarni, Starogdańskim Ciemnym oraz Pszenicznym, które wielokrotnie zdobywały tytuły Najlepszych Piw w Polsce. Obecnie wprowadziliśmy nową odsłonę Brovarnia Jasnego – trunek dedykowany wybitnej osobowości, astronomowi oraz światowej sławy browarnikowi: Janowi Heweliuszowi.


alt

Dorsz


- Zaczął się okres letni. Jakie potrawy poleca Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Jeśli chodzi o menu,  na lato zdecydowanie polecamy świeże lokalne ryby z porannego połowu. Są one przez nas starannie wybierane – po produkty codziennie jeździmy sami, aby goście z całego świata mogli spróbować tego co w Gdańsku jest najlepsze: dorsza, łososia, śledzi. Drugi wakacyjny trend to dania delikatne – szczególnie sałaty i chłodniki. Menu jest zbudowane tak, aby znalazły w nim coś dla siebie osoby, które odwiedzają nas na lunch i idą dalej zwiedzać miasto czy jadą na spotkanie biznesowe. Znajdują się tam także potrawy, które możemy skosztować wieczorem jako główny posiłek. Trzeba pamiętać o tym, że goście, którzy przyjeżdżają wieczorami mają ochotę na dobre mięso. Współpracujemy z lokalnymi dostawcami z Kaszub, zaopatrując się w polędwicę, gicz jagnięcą, wołowinę, kurczaki i gęsi zagrodowe. Gicz jagnięca czy nasza kaczka starogdańska królują wieczorową porą na stołach i są najchętniej wybieranymi daniami. Panna cotta, lody z wiśniami czy tiramisu to desery, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Ważnym elementem naszego menu jest również piwo, trunek, który najlepiej smakuje w gorący dzień. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 6 do 8 stopni.


alt

Panna cotta


- Do jakich dań polecają Państwo piwo?
Mateusz Kinda: Piwo pszeniczne jest znakomite do ryb i drobiu. Piwo jasne Heweliusz, piwo ciemne starogdańskie polecamy do mięs, pieczeni i sosów. Kwintesencją smaku jest piwo, skorelowane z wyselekcjonowanymi daniami.


- Jakich potraw nie znajdziemy w letnim menu?
Mateusz Kinda: Nie serwujemy, ani nie przyrządzamy potraw ciężkich, przygotowywanych na tak zwanym głębokim tłuszczu. Dbamy o to, by jedzenie było zawsze zdrowe i lekkostrawne, bo nasi goście chcą zjeść i czuć się lekko, żeby mieć siłę na to co oferuje Gdańsk.


alt

Gravlax


- Czy w letnim menu znajdą się kulinarne debiuty?
Mateusz Kinda: Proponujemy nową odsłonę kaszotto z kąskami gęsi i płaskurką oraz komosą ryżową - bardzo ciekawe danie, niedostępne w innych miejscach. Niesamowitą furorę robią dorsz z bacalao puree, cytrusowym sosem Beurre Blanc z kiszoną cytryną, oliwą bisque i grillowaną krewetką oraz łosoś sous-vide w cytrusowym sosie holenderskim, z sezonową sałatką z młodej botwinki i fenkułem z musztardowym puree. Polecamy również karczek wieprzowy marynowany w aromatycznym sosie azjatyckim z palmowym cukrem, imbirem i kapustą Pak Choy. To niesamowite danie, bo karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillem, natomiast w naszym wydaniu jest zdecydowanie niepowtarzalna. Kolejnym daniem, na które warto zwrócić uwagę jest uwielbiana przez naszych gości gicz jagnięca w czerwonym winie z oliwkami kalamatta, pieczonymi warzywami z balsamico i kremowym puree musztardowym. Choć gicz to kruche mięso, jagnięcinę bardzo trudno jest przyrządzić. W Brovarni Hotelu Gdańsk robimy to znakomicie, co potwierdzają opinie gości.


alt

Kaszotto


- W ciepłe, upalne dni chętniej sięgamy po zimne przekąski. Jakie poleca restauracja Hotelu Gdańsk?
Mateusz Kinda: Zimne przekąski rzeczywiście cieszą się dużym powodzeniem. Szczególnie polecamy dwie pozycje. Gravlax czyli łosoś, który jest marynowany w koprze i soli serwowany w cienkich plasterkach z cytrusowo-sezamową salsą ze świeżą kolendrą, chilli i ogórkiem. To danie idealne na ciepłe dni. Drugie danie to półgęsek wędzony z żurawiną, orzechami i marynowaną dynią.

Rozmawiał Tomasz Łunkiewicz


Inne artykuły związane z:
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież