Ukrywali Żyda pod okiem gestapo » Roswita Stern, sopocka malarka, dziś na emeryturze, wykładowczyni Uniwersytetu Trzeciego Wieku, dzia... Jarosław Sellin: 4 czerwca lud się wypowiedział... » Z Jarosławem Sellinem, sekretarzem stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, kandydate... Jest cień szansy na porozumienie ze strajkującymi nauczycielami » Największy od 26 lat strajk ogólnopolski w oświacie trwa. Co prawda jest cień szansy na porozumienie... Miejski krezus zastępcą Dulkiewicz - czy trafi do rady GPEC? » Alan Aleksandrowicz, fundator Gdańskiego Centrum Multimedialnego, dziś występującego pod szyldem Gda... Zmarł rektor Politechniki Gdańskiej prof. Jacek Namieśnik » W wieku 69 lat zmarł nagle prof. Jacek Namieśnik, rektor Politechniki Gdańskiej Specjalizował się w ... Antoni Szymański: Piątka senatora Szymańskiego » Z senatorem Antonim Szymańskim, kandydatem z listy Zjednoczonej Prawicy do Parlamentu Europejskiego ... O historii Drukarni Gdańskiej w Stacji Orunia » Wykład profesora Andrzeja Romanowa o historii Drukarni Gdańskiej zainaugurował cykl wykładów i space... Tragedia lotu Tu-154M i niemoc państwa » Sobotniego poranka 10 kwietnia 2010 roku w katastrofie Tu-154M o godzinie 8.41,06 zginął prezydent R... Strajk nauczycieli w Gdańsku: strajkuje ponad 4000 nauczycieli, dzieci... » W poniedziałek do rozpoczął się strajk pracowników oświaty. W Trójmieście przystąpiło do niego prawi... Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „S”: Proksa musi ode... » Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przyjęła jednogłośnie uchwałę ...
Reklama
Miejski krezus zastępcą Dulkiewicz - czy trafi do rady GPEC?
wtorek, 16 kwietnia 2019 08:24
Miejski krezus zastępcą Dulkiewicz - czy trafi do rady GPEC?
Alan Aleksandrowicz, fundator Gdańskiego Centrum Multimedialnego, dzi ...
Roman Józefowicz: Kibice czekają na sukces Lechii
sobota, 20 kwietnia 2019 07:18
Roman Józefowicz: Kibice czekają na sukces Lechii
Rozmowa z Romanem Józefowiczem, piłkarzem Lechii w latach 1979-1985, ...
Twierdza Gdańsk padła. Falstart Lechii w rundzie finałowej
sobota, 20 kwietnia 2019 15:59
Twierdza Gdańsk padła. Falstart Lechii w rundzie finałowej
Nie tak miała zacząć się runda finałowa dla Lechii. Biało-zielon ...

Galeria Sztuki Gdańskiej

Malarskie powroty do przeszłości Agaty Smólskiej-Mackiewicz
poniedziałek, 08 kwietnia 2019 18:22
Malarskie powroty do przeszłości Agaty Smólskiej-Mackiewicz
Na sztaludze w drugim końcu pracowni przy oknie w ostro padających p ...

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy int ...

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w ...
Gdańsk LOTOS Siesta Festival 2019 – Kto? Gdzie? Kiedy?
niedziela, 07 kwietnia 2019 20:22
Gdańsk LOTOS Siesta Festival 2019 – Kto? Gdzie? Kiedy?
Cztery dni, 10 koncertów i siedmioro artystów, Siesta Festival po ra ...
Rumia miastem sportu. Plebiscyt na sportowców, trenerów i działaczy 25-lecia
niedziela, 24 lutego 2019 16:54
Rumia miastem sportu. Plebiscyt na sportowców, trenerów i działaczy 25-lecia
Gala Sportu w Hali widowiskowo-sportowej MOSiR Rumia 22 lutego br., po ...
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze powr ...

Piwo coraz mocniej zadymione

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
piątek, 22 marca 2013 10:49

altBrovarnia Gdańska kilka razy w roku przygotowuje specjalne piwa. Na pierwszy dzień "wiosny" przygotowano Piwo Dymione Marcowe.


Piwo Dymione miało swoją premierę 21 marca.
- Już po raz trzeci uwarzyliśmy Piwo Wędzone - wyznał Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Z roku na rok jest coraz mocniej zadymione. Jednym z głównych składników piw wędzonych jest słód wędzony. Jest to słód, który powstaje technikami stosowanymi przed wiekami czyli przy suszeniu słodu ma kontakt z dymem, dzięki czemu przechodzi dymionymi aromatami. W piwie wyczuwamy wędzonkę.


alt



Piwo Dymione zostało uwarzone po raz trzeci, ale różni się nieco od tego z lat poprzednich.
- Z roku na rok udział słodu wędzonego w piwie rośnie - przyznaje piwowar Brovarni. - Jest ono coraz bardziej wędzone. W tegorocznej edycji naprawdę czuć dym z ogniska w tym piwie. Nie zamykamy się do standardowej receptury. Z roku na rok mamy wnioski i staramy się je wdrażać. Staramy się serwować coraz mocniejsze doznania i dlatego to piwo jest jeszcze mocniej wędzone. To piwo ma dobry odbiór, swoich fanów. Uwarzyliśmy je jako pierwsi w Polsce. Za naszym przykładem poszło kilka browarów. Cieszę się, że to my wyznaczyliśmy ten trend.


alt


- Po raz pierwszy udało mi się trafić na premierę Piwa Dymionego - przyznał Tomasz Okuniewski. - Jakie są zalety tego piwa? Trzeba zacząć od samej góry. Najpierw mamy piankę, która utrzymuje się bardzo długo, jest bardzo aromatyczna. Ma również delikatny smak, ale też wyrazisty. obiecuje to co  skrywa się pod pianką. Następnie mamy delikatny, mocno goryczkowy smak z wyczuwalną nutą wędzonki. To zasługa słodu wędzonego, Weyermanna jak sądzę, który należy do najlepszych w swojej klasie. Generalnie to piwo jest ciemne, o delikatnym smaku, z mocno wyczuwalną goryczką i jednak tym specyficznym smakiem dymku, wędzonki, dzięki której ma swoją nazwę "Dymione Marcowe". Dymionego raczej trudno uświadczyć w naszych browarach, nawet restauracyjnych w Polsce, gdzie raczej stawia się na biznes, na szybkość, że tak brzydko powiem na taniość piwa. To piwo nie jest tanie. Ono jest dla wytrawnych smakoszy i może dla tego jego produkcja nie jest taka popularna. Na pewno warto spróbować, skosztować i w przyszłości porównać do innego ciemnego piwa.


Za dwa tygodnie, 5 kwietnia, koneserzy piwa będą mieli okazję skosztować po raz kolejny piwa American India Pale Ale, bardzo mocno chmielone amerykańskim odmianami chmielu. - To piwo sprawia mi najwięcej radości podczas warzenia - zdradza Michał Saks. 
Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież