Komunikat dyrektora MIIWŚ dotyczący budowy Muzeum Westerplatte i Wojny... » Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku dr Karol Nawrocki, wydał komunikat w związku z wydaniem... Grzegorz Bierecki: Skala wyzwań jest ogromna » Z Grzegorzem Biereckim, spółdzielcą, przedsiębiorcą, współtwórcą spółdzielczych kas oszczędnościowo-... Pożar w chojnickim hospicjum: biegły uzupełnił opinię » Na skutek tragicznego pożaru w chojnickim hospicjum 6 stycznia br. zginęły cztery osoby, 20 pensjona... Wystawa "Gdańsk i okolice w malarstwie" » Prezentacja wystawy „Gdańsk i okolice w malarstwie” rozpocznie się 6 sierpnia i potrwa miesiąc. Eksp... Sierpniowa rocznica » Główne uroczystości 40-lecia podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność” o... Porozmawiajmy o „Solidarności” na antenie Radia Gdańsk » Na antenie Radia Gdańsk w środę 5 sierpnia br. wyemitowana zostanie pierwsza z cyklu audycji pt. „Po... Odszedł wizjoner biznesu. Piotr Soyka nie żyje » Piotr Soyka, twórca i wieloletni prezes grupy kapitałowej Remontowa Holding SA, autor globalnego suk... Feederowe Mistrzostwa Koła PZW Nr 4 Gdańsk-Portowa » 1 sierpnia na kanale Śledziowym w miejscowości Trzcinisko zostały rozegrane Feederowe Mistrzostwa Ko... Tomasz Olenderek: Gdański terminal Krajowej Spółki Cukrowej S.A. będzi... » Rozmowa z Tomaszem Olenderkiem, Członkiem Zarządu KSC- W październiku 2019 roku Krajowa Spółka Cukro... Rafał Chwedoruk: Czas tasowania kart » Z dr hab. Rafałem Chwedorukiem, profesorem UW, komentatorem politycznym, historykiem myśli polityczn...
Reklama
Portfele pomorskich liderów - baron SLD krezusem
środa, 29 lipca 2020 16:09
Portfele pomorskich liderów - baron SLD krezusem
Jerzy Śnieg, b. sekretarz PZPR w gminie Kwidzyn, milczący lider SLD ...
Liderzy Zdunek Wybrzeże
niedziela, 09 sierpnia 2020 13:36
Liderzy Zdunek Wybrzeże
eWinner Apator boleśnie zweryfikował formę Zdunek Wybrzeże. Podopi ...
Lechia przed sezonem: Trudne przygotowania
czwartek, 06 sierpnia 2020 11:41
Lechia przed sezonem: Trudne przygotowania
Piłkarze gdańskiej Lechii nie narzekają na moc atrakcji na kilkana ...

Galeria Sztuki Gdańskiej

Nastrojowe malarstwo Rainholda Bahla
poniedziałek, 03 sierpnia 2020 15:32
Nastrojowe malarstwo Rainholda Bahla
Pisząc o wysublimowanym kolorze, wyczuciu światła, eleganckich barw ...

Foto "Kwiatki"

Foto
środa, 18 marca 2020 10:30
Foto
W marcu na chwilkę Pomorze odwiedziła zima... ...

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy int ...

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w ...
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w Gdańs ...
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na Najle ...
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze powr ...

Piwne wariacje z chmielami

Ocena użytkowników: / 7
SłabyŚwietny 
sobota, 06 kwietnia 2013 18:44

Kilkanaście dni temu w Brovarni Gdańsk można było skosztować Piwa Dymionego. W pierwszy piątek kwietnia piwosze mogli spróbować American India Pale Ale.


Piwo American India Pale Ale zostało po raz trzeci uwarzone w Brovarni Gdańsk.

- Po raz trzeci przygotowaliśmy piwo America India Pale, ale tak naprawdę jest to zupełnie nowe piwo, bo za każdym razem receptura jest inna - stwierdził Michał Saks, główny piwowar Brovarnii Gdańsk. - Sercem tego piwa i głównym składnikiem, który nadaje mu charakteru jest chmiel. W każdym IPA, które do tej pory warzyliśmy kompozycja chmieli była inna. Możliwość kompozycji jest nieskończona i daje piwowarowi pole do popisu i inwencji twórczej. Dobierając składniki można stworzyć nieprawdopodobną ilość kombinacji. To jest właśnie urok piwowarstwa. Nasza pierwsza IPA, którą uwarzyliśmy była kombinacją pięciu chmieli. Były tam chmiele, które dają aromat mocno owocowy, owoców tropikalnych, cytrusów, jak również mocno sosnowo-żywiczne aromaty. Druga IPA była warzona tylko jedną odmianą chmieli Simcoe, która charakteryzuje się aromatami towarzyszącymi iglakom. Trzecia edycja to kompozycja chmieli, którą miałem na myśli na samym początku, gdy pomyślałem o uwarzeniu IPA. Można powiedzieć, że to spełnienie mojego zawodowego marzenia. Udało mi się ściągnąć wszystkie potrzebne chmiele. Tegoroczna IPA została uwarzona z pięciu chmieli, z których każdy jest ekstremalnie owocowy. Założeniem przy warzeniu tego piwa było uzyskanie mega silnego aromatu owocowego z silną goryczką, ale bardzo ułożoną. Goryczka miała być silna, jednocześnie przyjemna, spływająca po języku, ale nie pozwalająca zapomnieć o piwie, które stoi przed nami. Miała przypomnieć, żeby wziąć kolejny łyk piwa.


alt


Mocno chmielone piwo ma swoich fanów. O tym świadczyła liczba gości, którzy przyszli na premierę American IPA w Brovarni. Gdański browar jest prekursorem jeśli chodzi o warzenie piwa IPA. - Przed rokiem jako pierwszy browar restauracyjny w Polsce uwarzyliśmy piwo w tym stylu - przyznał Michał Saks. - Cieszę się, że udaje się przecierać szlaki dla nowych piw. Nie będę ukrywał, że daję dużą satysfakcję możliwość porozmawiać z osobami, które przychodzą spróbować piwa odmiennego od tego które jest dostępne na półkach sklepowych. Goście mogą porozmawiać z osobą, która te piwa tworzy i ma przy tym dobrą zabawę. Mam dużą radość, że piwa, które sam bym chciał pić mogę zaproponować gościom Brovarni, opowiedzieć o nich, o ich powstawaniu.


Jakie wrażenia z degustacji mieli licznie przybyli goście? - Bardzo przyjmne wrażenia, piwko jest bardzo pijalne - stwierdził Bartosz Nowak. - Nadaje wrażenie lekkości, mimo, że jest dość treściwe - ma 16 stopni ekstraktu. Jest fajnie nachmielone odmianami amerykańskich chmieli, które dają cytrusowe, orzeźwiające aromaty. Bardzo przyjemnie się pije i mam ochotę sięgnąć po następny kufel. Nie jest bardzo goryczkowe jak na ten styl piwa, ale czuć goryczkę wyraźnie. Dla przeciętnego konsumenta podejrzewam, że jest mocno goryczkowe. Ja wypiłem już trochę tych IPA więc na goryczkę nie jestem tak wyczulony. Pijalność, aromat, dobry smak to atuty tego piwa. Każda inicjatywa minibrowarów, które wychodzą poza schemat - jasne, ciemne, pszeniczne, robią coś nowego to bardzo fajna sprawa.


alt


IPA ma gościć na kranach Brovarni przez najbliższe dwa tygodnie. - Im bliżej będzie końca tego piwa tym więcej będziemy mieli inspiracji do uwarzenia czegoś nowego - zapowiedział piwowar Brovarni.


Przy tegorocznej edycji American IPA wykorzystano chmiele: Citra, Zeus, Columbus, Cascade, Centennial.

Tomasz Łunkiewicz

fot. Tomasz Łunkiewicz

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Komentarze  

 
0 #4 Karola 2013-04-08 09:56
Bardzo dobre piwo do tego T-bone steak - rewewlacja. Polecam
Cytować
 
 
0 #3 meggy 2013-04-08 09:34
Jestem zachwycona piwnymi atrakcjami fundowanymi przez Brovarnie! Premiera IPA pozwoliła mi na chwilę oderwać się od depresyjnego deszczowego klimatu, świetne piwo super obsługa!
Dzięki za poprawienie humoru!
:-)
Cytować
 
 
0 #2 karolina 2013-04-08 08:50
Byliśmy w piątek w Brovarni i próbowaliśmy Aipe - pychotka. seria limitowana więc trzeba się spieszyć, żeby spróbować.
Cytować
 
 
0 #1 Jasmina 2013-04-08 08:28
Byłam na premierze IPA ze znajomymi, Brovarnia jak zwykle nie zawiodła, super piwo i super klimat, polecam :)
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież