Pożegnanie redaktora Włodzimierza Amerskiego » Na cmentarzu Srebrzysko we wtorek pochowano red. Włodzimierza Amerskiego, absolwenta AWF w Poznaniu... Wybory elektorów na UG - J. Gwizdała wciąż... » Dziś początek kampanii wyborczej na Uniwersytecie Gdańskim - wyłanianie 132 elektorów, którzy wskażą... Powołano Młodzieżową Radę Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku » 20 października 2020 r. została zaprzysiężona Młodzieżowa Rada Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.2... Muzeum II Wojny Światowej wyróżnione w Konkursie na Wydarzenie Muzealn... » Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku otrzymało wyróżnienie w Konkursie na Wydarzenie Muzealne Roku Sy... Zmarł Adam Gotner, symbol tragedii Grudnia '70 » Adam Gotner, człowiek-symbol Grudnia '70 zmarł w piątek 16 października 2020 r. nad ranem po ciężkie... Obostrzenia i zmiany w Gdańsku w ramach czerwonej strefy » Gdańsk i całe Trójmiasto od soboty znajdują się w czerwonej. Na spotkaniu z mediami prezydent Aleksa... Zamknięcie sal obsługi w pomorskim NFZ » Pomorski Oddział Wojewódzki NFZ informuje, że w związku z sytuacją epidemiczną na terenie województw... Piotr Madej: Na całe szczęście nie zlikwidowano sanepidu » Z Piotrem Madejem, przewodniczącym Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” przy Wojewódzkiej Sta... Gdańsk w strefie czerwonej » Od soboty, 17 października, w całym kraju obowiązywać będą nowe zasady bezpieczeństwa w związku z ep... Igor Strzok: Parkingi czy zabytki? » Rozmowa z Igorem Strzokiem, Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków o przyszłości gdańskich inwestycji w ...
Reklama
Wybory elektorów na UG - J. Gwizdała wciąż...
środa, 21 października 2020 19:25
Wybory elektorów na UG - J. Gwizdała wciąż...
Dziś początek kampanii wyborczej na Uniwersytecie Gdańskim -
Piotr Szymko trenerem młodzieży i toromistrzem
wtorek, 20 października 2020 16:52
Piotr Szymko trenerem młodzieży i toromistrzem
Piotr Szymko wraca do Gdańska, aby pracować z młodzieżą. W
Przypadkowa bramka pogrążyła Lechię
poniedziałek, 19 października 2020 21:23
Przypadkowa bramka pogrążyła Lechię
Trzeciej porażki w sezonie 2020/2021 doznali piłkarze Lechii.

Galeria Sztuki Gdańskiej

Polskie malarstwo w Wolnym Mieście Gdańsku
środa, 14 października 2020 13:33
Polskie malarstwo w Wolnym Mieście Gdańsku
Presja polityczna ze strony Niemiec w kształtowaniu gdańskiej

Foto "Kwiatki"

Foto
środa, 18 marca 2020 10:30
Foto
W marcu na chwilkę Pomorze odwiedziła

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
sobota, 29 lutego 2020 12:50
Jeśli lubisz film „Buena Vista Social Club” nie możesz przegapić show na Ołowiance
Porywające kubańskie show zagości w niedzielę 1 marca br. w
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
poniedziałek, 17 lutego 2020 09:52
Najlepsi rumscy sportowcy, trenerzy i sponsorzy sportu
Za nami XI Rumska Gala Sportu i dwudziesty szósty konkurs „Na
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Amber zimowy - czy podbije gardła smakoszy tej zimy?

Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 
piątek, 25 listopada 2011 13:11



Z Markiem Skrętnym, dyrektorem marketingu Browaru Amber w Bielkówku na Pomorzu rozmawia  Artur S. Górski


Pod koniec listopada na półki sklepowe trafi nowe piwo - Amber Zimowy. Jaka jest tajemnica nowego piwa i co kryje  w sobie to na pozór zaskakujące zestawienie „piwo zimowe”?


Amber Zimowy to piwo na długie zimowe wieczory. Tajemnica tkwi w recepturze. To napój esencjonalny i krzepiący, treściwy w smaku, z wysoką zawartość ekstraktu. Piwo smakuje zarówno na zimno jak i jako grzaniec. Piwo ma słuszną moc 6,7 procenta alkoholu. To trunek z kategorii Strong. Specjalna metoda warzenia i receptura opracowana przez naszych piwowarów pozwoli nam przetrwać zimowy czas.


Przepisy na grzane piwo znajdziemy na etykietach?


Grzańca zazwyczaj smakosze przygotowują według własnego przepisu. Można też skorzystać z przepisów umieszczonych przez nas na puszce piwa. Na opakowaniu proponujemy dwa przepisy na grzańce. Można też przygotować własny przepis. Ambera Zimowego nie chcieliśmy proponować jako gotowego grzańca do podgrzania. Gusta piwoszy są bowiem różne i przeróżne dodatki i  przyprawy można przy tym zastosować.


Jaka jest podstawowa zasada przygotowania grzańca?


Przede wszystkim nie wolno przegrzać napoju. Nie gotujemy piwa. Maksymalna temperatura napoju to 70 stopni C. Zatem podgrzewamy, ale nie gotujemy. W wyższej temperaturze piwo nieodwracalnie straci swoje właściwości. Tradycyjne piwo najkorzystniej spożywać w temperaturze 8-12 stopni C.


W Polsce nie ma jeszcze mody na piwa sezonowe. Zamierzacie ją wprowadzić?


Amber Zimowy to piwo krzepiące, odżywcze.  Trochę namieszamy na polskim rynku piwa, który znał niegdyś piwa zimowe, piwa sezonowe, ale to dawna odległa tradycja. Z biegiem czasu, poprzez dyktat wielkich koncernów została zapomniana. Wracamy więc do tradycji.


Amber to browar lokalny, który przebojem zdobył uznanie smakoszy? Jaka jest tajemnica sukcesu?


Tajemnica tkwi w wodzie, czerpanej z własnego ujęcia, z naszej studni  w Bielkówku. W procesie warzenia piwa niezwykle ważny jest wysokiej klasy słód jęczmienny od sprawdzonych producentów.  Korzystamy chmielu z plantacji na Lubelszczyźnie. Drożdże pochodzą z naszej własnej pracowni propagacji drożdży. Zarodniki drożdży kupujemy w renomowanej, o wielowiekowej tradycjach pracowni propagacji drożdży w Monachium.


Czy przyszłość należy do małych lokalnych browarów? Konkurujecie przecież z gigantami na rynku…


Ten dyktat wielkich koncernów z woli klientów powoli odchodzi w przeszłość. Klienci od piw wielkich koncernów odchodzą i szukają różnorodności w małych lokalnych browarach. Jest dobra aura dla tradycyjnych, regionalnych browarów. To uzupełnienie tradycji kulturowej i kulinarnej. Szkoda, że w Gdańsku, w którym było kilkadziesiąt browarów nie ma dzisiaj żadnego, oprócz jednego restauracyjnego. Nadchodzi jednak czas małych, oryginalnych browarów. Wraca też tradycja warzenia piwa  w domu. Rośnie w siłę drobne piwowarstwo. 


Czy możemy oczekiwać kolejnych piw sezonowych?


Amber Zimowy trafi do sprzedaży w ostatnim tygodniu listopada i zapoczątkuje serię piw sezonowych z naszego browaru. Jakie to będą piwa na razie jest tajemnicą. Proszę  o cierpliwość. Smakosze będą mile zaskoczeni.
 

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież