Sportowcy nie zawsze mogą spędzić tradycyjną Wigilię przy świątecznym stole w rodzinnym domu. Najczęściej przeszkadzają im w tym treningowe obowiązki, zgrupowania sportowe a nie rzadko zawody.
Postanowiliśmy zapytać trójmiejskich sportowców jakie plany mają na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia i jakich potraw oczekują przy tradycyjnym stole wigilijnym?
Marek Zieńczuk, b. piłkarz Lechii Gdańsk, Amiki Wronki, Lechii Gdańsk i Ruchu Chorzów. Reprezentant Polski a dzisiaj trener młodzieżowej Lechii:
- Bedę w domu z rodziną i z rodzicami. Nie zawsze tak było w moim sportowym życiu. Teraz nieco zwolniłem, choć w prace z moimi chłopcami angażuję się nie mniej niż przed laty.
Co do potrawy wigilijnej to od wielu lat na pierwszym miejscu stawiam zupę grzybową. To jedna z moich ulubionych zup jakie jem na Wigilię. Dlatego też jest ona na pierwszym miejscu mojej listy. Moja Mama szykuję ją bez zakwasu i bez bulionu, a smakuje niesamowicie wybornie. Podawana jest z makaronem.
Ewa Lewandowska to 16-letnia żeglarka, która ma już na koncie brązowy medal mistrzostw Europy i 4. miejsce w mistrzostwach świata, we włoskiej Riva del Garda rok temu, które jest najlepszym wynikiem od dziesięciolecia polskiego sportowca. I wreszcie ostatnio w Brazylii Ewa Lewandowska i Julia Żmudzińska (AZS AWFiS Gdańsk) w klasie 29er zostali młodzieżowymi mistrzami świata w żeglarstwie:
- Nasze zmagania, żeglarzy, najczęściej toczą się na międzynarodowych akwenach. Stąd często nasza obecność w rodzinnym gronie jest nie częsta. Cieszę się na okoliczność zbliżających się świąt.
Nie mogę się już doczekać na karpia smażonego. To danie, na które moja rodzina czeka cały rok. Te święta od najmłodszych lat kojarzyłam jako "święto ryby".
Poza karpiem uwielbiamy wigilijnego łososia w sosie koperkowym to danie super pyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sos jest delikatny i kremowy.
Karol Urbanowicz, siatkarz gdańskiego Trefla, odkrycie sezonu 2021/2022 PlusLigi, wielokrotny medalista MP kadetów i ME kadetów:
- W swoim krótkim życiu sportowym przeżyłem kilka świąt poza domem rodzinnym. Na tych zgrupowaniach i zawodach też mieliśmy kolacje wigilijne, jednak najlepiej było w domu rodzinnym z rodzicami, bratem i siostrą.
Na stole wigilijnym najbardziej lubię kapustę z grochem. To jeden z moich przysmaków. W dzieciństwie potrafiłam zjeść aż trzy dokładki.
Mama przygotowuje pyszne przekąski, sałatki i śledziowe pyszności takie jak - sałatka warstwowa z tuńczykiem, śledzie z żurawiną, śledzie po kaszubsku, sałatka śledziowa, śledzie po królewsku, śledzie pod pierzynką, śledzie po japońsku, śledzie z rodzynkami, śledź w occie, śledź w oleju, tatar ze śledzia.
A po takiej uczcie najlepiej napić się kompotu z suszu. Dla mnie to najprawdziwszy smak Świąt. Mama specjalnie kupuje wcześniej mieszanki suszonych owoców, by po otwarciu szafki z bakaliami rozkoszować się zapachem zbliżających się Świąt.
Przed pasterką wszyscy razem siadamy do słodkości. Czyli drobne wypieki takie jak rozmaite ciasteczka i pierniczki, gdzie prym wiedzie makowiec zawijany na Święta.
M.P.
- 06/01/2024 20:52 - Udana inauguracja roku Trefla na swoim parkiecie
- 03/01/2024 18:17 - Trefl nie miał argumentów w Częstochowie
- 23/12/2023 22:13 - Trefl wygrał przed świętami
- 23/12/2023 20:41 - Krzysztof Kasprzak: Żeby był fajny, ciekawy, radosny sezon
- 23/12/2023 12:17 - Święta u Jastrzębi
- 21/12/2023 20:09 - Terminarz Speedway 2. Ekstraligi 2024. Energa Wybrzeże na inauguracje podejmie Cellfast Wilki Krosno
- 17/12/2023 21:56 - Trefl zdominowany w Nysie
- 17/12/2023 13:05 - Arka bez wygranej ale (póki co) liderem
- 14/12/2023 09:16 - Łazarek nie żyje...
- 13/12/2023 13:39 - Nie żyje Wojciech Łazarek