List otwarty w obronie praw księdza Michała Olszewskiego, prezesa Fund... » Dążenie do zemsty nigdy nie będzie sprawiedliwością. Nie będzie nią też żaden wyrok podyktowany zems... Pomorska lista PiS do Brukseli: Fotyga, Smoliński, Drelich, Rakowski..... » Portal wybrzeze24.pl dotarł do nieoficjalnej listy kandydatów Prawa i Sprawiedliwości w tegorocznych... Kataklizm blisko - 19 zł za godzinę parkowania » Czy godzina parkowania będzie kosztowała 19 zł? Według przepisów przyjętych przez posłów Zjednoczone... Genowefa Grabowska: Jaka suwerenność? » Kto wygrał w samorządach, dlaczego relokacja migrantów niczego nie rozwiąże, jakie CV powinien mieć ... Liberał na etacie w Brukseli - Lewandowski w interesie Ukrainy » Janusz Lewandowski, pierwszy przewodniczący Kongresu Liberalno-Demokratycznego, minister prywatyzacj... Brządkowski wygrał proces i wybory » Trudno było sobie wyobrazić inny finał - Karnowski i Pobłocki muszą zapłacić po 2500 zł na cel społe... Dzień Ziemi w Przedszkolu nr 31 » Ekologia i dbanie o środowisko były głównymi tematami Dnia Ziemi zorganizowanego w Przedszkolu nr 31... Nowi włodarze w Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie, bez zmian Kartuzach i S... » W niedzielę odbyła się II tura wyborów samorządowych. W Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie wybrano nowe w... Rozprawa w trybie wyborczym w Tczewie » Łukasz Brządkowski, kandydat na prezydenta Tczewa pozwał swojego konkurenta i wspierającego go posła... Kalkowski milczy o pracy w PORD, Gołuńskiego zaprosi prokurator - prze... » Przedwyborcze napięcie w Szemudzie i Kartuzach. Skazany za niewypłacenie 300 tys. zł wynagrodzeń nau...
Reklama
Kataklizm blisko - 19 zł za godzinę parkowania
piątek, 26 kwietnia 2024 16:46
Kataklizm blisko - 19 zł za godzinę parkowania
Czy godzina parkowania będzie kosztowała 19 zł? Według przepisów
#OrzechowaOsada PSŻ - Energa Wybrzeże LIVE: 45:45
piątek, 26 kwietnia 2024 21:12
#OrzechowaOsada PSŻ - Energa Wybrzeże LIVE: 45:45
W sobotę o godz. 16.30 w Poznaniu rozpocznie się mecz
Lechia krok od Ekstraklasy, wpadka Arki
piątek, 26 kwietnia 2024 17:34
Lechia krok od Ekstraklasy, wpadka Arki
I LIGA FORTUNA
Liga przyśpiesza. W ciągu tygodnia od 21 do
Lechia rozbita w Rzeszowie
niedziela, 28 kwietnia 2024 09:33
Lechia rozbita w Rzeszowie
Lechii w tym sezonie nie służą wyjazdy do Rzeszowa. Po jesiennej

Galeria Sztuki Gdańskiej

Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
sobota, 13 kwietnia 2024 18:02
Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
Tytuł ostatniej wystawy Michała Wójcika nie może zaskakiwać.

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Ciemności kryją ziemię
środa, 17 kwietnia 2024 14:01
Ciemności kryją ziemię
Od pierwszych chwil ciemność, a właściwie półmrok towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Swojsko, smacznie, tanio

Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
środa, 20 października 2021 14:04

Bar Akademicki we Wrzeszczu to miejsce doskonale znane nie tylko mieszkańcom Gdańska. Swojsko, smacznie i tanio to maksyma, którą kieruje się prowadząca od ponad pół wieku lokal rodzina Ewy Bugdol.


Aleja Grunwaldzka 35. Ten adres mieszkańcom Gdańska niewiele mówi. Gdy padnie hasło "Bar Akademicki" wówczas reakcja jest zupełnie inna. To miejsce doskonale znane nie tylko w Gdańsku czy Trójmieście, ale również zagranicą. Od ponad pół wieku "Bar Akademicki" prowadzi rodzina Ewy Bugdol.
- Zaczęło się od mojej babci Jadwigi Sasin - wspomina Ewa Bugdol. - Babcia została kierowniczką Baru Akademickiego 53 lata temu. Wcześniej pracowała w innym barze w Gdańsku i prowadziła kawiarnię we Wrzeszczu. Przez całe życie była związana z gastronomią. Po kilku latach dołączyła do niej moja mama, Maria Sasin, i wspólnie kierowały barem. Około 2000 roku dołączył do nich mój tata, Włodzimierz Sasin. Od ośmiu lat ja kieruję barem. Mama jeszcze dogląda, bo ma doskonały smak. Przychodzi na kawę i posmakować serwowanych dań.

alt


Na początku "Bar Akademicki" był to barem mlecznym. Serwowano przede wszystkim dania mleczne, zupy mleczne, śniadania, bułki z twarogiem, dania mączne. Mięsa w jadłospisie było bardzo mało. Były tylko podstawowe dania jak kotlet schabowy i pierś z kurczaka. Potrawy mięsne, potrawy kuchni polskiej, w większym zakresie zaczęto wprowadzać do menu około 2000 roku. Od początku działalności baru wszystkie potrawy są robione na miejscu, od podstaw. - To jest jedna z przyczyn sukcesu i popularności baru - to, że wszystko robimy sami - powiedziała Ewa Bugdol. Przypominam sobie, że przyjeżdżali konsumenci z Gdyni i spoza Gdyni do nas specjalnie na pierogi, które lepiły i nadal lepią nasze panie. Oferujemy różne rodzaje pierogów: z kapustą, z grzybami, ruskie, mięsne, ze szpinakiem. Dajemy naszym klientom potrawy o domowym smaku. I przede wszystkim tanie. Staramy się, aby nasze potrawy były jak najtańsze. Tak chciał mój tata - żeby jego bar był najtańszy. Chcę to utrzymać i bardzo mi na tym zależy. Bar jest dla mnie sensem życia i to dosłownie, a nie w przenośni.

alt


Przez lata bar przeszedł kilkanaście modernizacji, w tym sześć gruntownych. - Prace modernizacyjne miały na celu udoskonalenie lokalu, tak aby warunki były jak najlepsze zarówno dla klientów, jak i dla personelu baru - powiedziała Ewa Bugdol. - Staramy się, aby klienci byli zadowoleni i zaglądali do nas powtórnie. Często gdy odwiedzam jakieś biuro to gdy mówię skąd jestem to słyszę "Z Baru Akademickiego? Jak studiowałem to tam jadłem 20 lata temu". To miłe.

alt


W początkowych latach bar był otwarty od wczesnych godzinnych rannych. - Ludzie idący na poranne zmiany, na 5.30 lub 6.00, przychodzili do nas na śniadanie. Około 2000 roku zmieniły się godziny otwarcia i bar jest otwarty od godziny 9.
Przez wiele lat głównymi klientami baru byli studenci. - To była nasza główna grupa klientów, ale około pięciu lat temu nastąpiła zmian i teraz najliczniejszą grupą klientów są rodziny z małymi dziećmi - powiedziała Ewa Bugdol. - Kolejną grupą są studenci, a potem seniorzy. Nie brakuje klientów zagranicznych. Mamy klientów, którzy mówią, że przyjeżdżają do Gdańska raz do roku i muszą do nas zajrzeć.

alt

Romek Wrzosek, Szef Kuchni i PR Manager Baru Akademickiego


- W Barze Akademickim kuchnia jest domowa - powiedział Romek Wrzosek, Szef Kuchni i PR Manager Baru Akademickiego. - Kierujemy się maksymą, że ma być świeżo, smacznie, zdrowo i domowo. Zdrowo, bo nie używamy żadnej chemii do potraw. Mam niezwykle profesjonalną załogę, którą sobie chwalę. To dla mnie zaszczyt pracować z nimi. Wszystko robimy od podstaw. Sosy, zupy, dania mięsne i te wegańskie, co bardzo sobie cenię. Przeprowadziłem się z Warszawy do Sopotu, gdzie pracowałem w restauracjach i bistrach. Doświadczenie zdobywałem między innymi pod czujnym okiem Magdy Gessler w Restauracji "U Fukiera". Razem z Panią Ewą - Szefową, która jest nie tylko wizjonerką kulinarną, ale też ma wybitnie dobry smak, dążymy do tego, aby nasza kuchnia była dobra, domowa, tania i z solidnie dużymi porcjami - dostępna dla wszystkich. Ma smakować jak u mamy i babci. Taka ma być nasza kuchnia, która przywołuje smaki dzieciństwa. Żadnego fusion. O tym, że jest smacznie najlepiej świadczą kolejki. Jesteśmy przystępni cenowo dla studentów, seniorów, jak i dla rodzin z dziećmi. Każdego, kto chce się przekonać o naszym smaku. Serdecznie zapraszamy.

alt

Tomasz Łunkiewicz

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież