Krzysztof Piekarski: Polityczny fresk mieszczański - od Strasburga do ... » Z dr. Krzysztofem Piekarskim, wykładowcą w Zakładzie Teorii Polityki Instytutu Politologii UG rozmaw... Radio Gdańsk ujawnia: kontrola w fundacji Palium i relacje rodzinne » Do 30 czerwca Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego ma przeprowadzić kontrolę wydatkowania pie... Co z Gedanią? » Historyczny teren klubu sportowego KKS Gedania w Gdańsku wpisany do rejestru zabytków pod numerem 19... Burmistrz Żukowa w klinczu w sołectwie Nowy Świat » Od zeszłego roku trwa postępowanie administracyjne prowadzone przez gminę Żukowo w celu wydania waru... Poseł i radny próbowali złożyć wniosek o odwołanie prezesa SM Ujeścisk... » Poseł Kacper Płażyński i radny Przemysław Majewski na spotkaniu z mediami przed siedzibą Spółdzielni... „Środa z profilaktyką” w NFZ: walka z otyłością » W środę 15 stycznia, w godzinach od 10 do 14 w siedzibie pomorskiego NFZ przy ulicy Podwale Staromie... W tygodniku „Sieci”: Potężny mafijny atak na Ziobrę » W nowym wydaniu tygodnika „Sieci” dziennikarze opisują, jak bezwzględna walka Zbigniewa Ziobry z prz... Otwarcie Alei Pawła Adamowicza » W poniedziałek 13 stycznia została otwarta Aleja Pawła Adamowicza, nowa trasa między Pieckami-Migowe... Sąd o przekopie Mierzei Wiślanej. "Działania Struka (PO) zbieżne ze st... » „Sąd oddalił powództwo marszałka (Mieczysława - red.) Struka z pomorskiej Platformy i potwierdził, ż... Janusz Szewczak: Przed nami wielkie wyzwania gospodarcze » Z Januszem Szewczakiem, ekonomistą i byłym posłem, analitykiem gospodarczym specjalizującym się w fi...
Reklama
Jadłodzielnia w gdańskim magistracie
poniedziałek, 23 grudnia 2019 22:02
Jadłodzielnia w gdańskim magistracie
Ponad 520 tys. złotych wydał gdański urząd miejski za "usługi res ...
LOTOS PKH wygraną zakończył czwartą rundę PHL
piątek, 17 stycznia 2020 21:21
LOTOS PKH wygraną zakończył czwartą rundę PHL
Czwartą wygraną z rzędu zakończyli czwartą rundę zmagań w PHL h ...
Lechia przegrała sparing z Chojniczanka
czwartek, 16 stycznia 2020 22:21
Lechia przegrała sparing z Chojniczanka
Lechia w pierwszym sparingu podczas okresu przygotowawczego do rundy w ...

Galeria Sztuki Gdańskiej

Nie żyje prof. Andrzej Dyakowski
wtorek, 14 stycznia 2020 19:23
Nie żyje prof. Andrzej Dyakowski
W wieku 84 lat zmarł nagle prof. Andrzej Dyakowski (ur. 1936), artyst ...

Foto "Kwiatki"

Foto
niedziela, 12 stycznia 2020 18:34
Foto
Bursztynowy ołtarz w kościele św. Brygidy w Gdańsku ...

W obiektywie Macieja Kostuna

Odkrywanie tajemnic spod ogona
środa, 26 lipca 2017 18:30
Odkrywanie tajemnic spod ogona
Solidarność męska powinna mnie powstrzymać od plotek na tematy int ...

Sport w szkole

Finały zawodów lekkoatletycznych
poniedziałek, 30 kwietnia 2018 17:19
Finały zawodów lekkoatletycznych
Gdański Zespół Schronisk i Sportu Szkolnego zaprasza do udziału w ...
LORD OF THE DANCE – Dangerous Games w ERGO Arenie
sobota, 09 listopada 2019 08:38
LORD OF THE DANCE – Dangerous Games w ERGO Arenie
W Gdańsku 16 listopada br. w ERGO Arenie zagości widowisko LORD OF T ...
Magdalena Łobacz: Angażujemy się w pomoc każdemu kto do nas trafia
poniedziałek, 13 stycznia 2020 15:37
Magdalena Łobacz: Angażujemy się w pomoc każdemu kto do nas trafia
Rozmowa z Magdaleną Łobacz, z założycielką Pomorskiej Kliniki Ter ...
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze powr ...

Obrót warzywami i owocami czas ucywilizować

Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
wtorek, 13 grudnia 2011 14:36

altPo seminarium o bezpieczeństwie zdrowotnym w obrocie warzywami i owocami  zorganizowanym w Pomorskim Hurtowym Centrum Rolno –Spożywczym Rënk S.A. służby sanitarne wojewody mają przyjrzeć się jakości obrotu hurtowego w Trójmieście. Uwagą ma być objęty teren giełdy w Chwaszczynie.  Jednak gdyński Sanepid nie widzi przesłanek do zamknięcia giełdy.



Warzywa i owoce – ze względu na ich spożywanie bez przetwarzania – są szczególnie wrażliwe na zakażenie. Z problemem tym Europa Zachodnia zetknęła się wiosną po wykryciu w zakażonych warzyw wirusem E-coli.  W seminarium uczestniczyła m.in. Hanna Zych – Cisoń, wicemarszałek województwa pomorskiego oraz dyrektorzy bądź przedstawiciele jednostek nadzorowanych przez wojewodę pomorskiego (Lekarz Wojewódzki, PIH, Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, Wojewódzki Lekarz Weterynarii, WIOŚ, Inspektor Jakości Handlowej, Inspekcja Transportu Drogowego, WIORiN) i przedstawiciele kupców z Rënku.
Podczas seminarium Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. zadeklarowało przeprowadzenie cyklu szkoleń edukacyjnych osób zajmujących się handlem owocami i warzywami.



Według opinii zarządu Rënku szkolenia takie powinny być obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które nie posiadają certyfikatów bezpieczeństwa a handlują warzywami i owocami. Prezes Zarządu Rënk, Pan Stanisław Gierszewski, jest przekonany o potrzebie ciągłego monitorowania i nadzorowania wysokich standardów w obrocie warzywami i owocami. 
- Konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych, głównie dotyczących dzieci, którym zamiast słodyczy należy oferować owoce i warzywa – stwierdziła wicemarszałek Hanna Zych – Cisoń



Pomorskie Centrum Hurtowe Rënk wybudowane w ramach programu rządowego – oprócz zadań gospodarczych – ma do spełnienia również ważną misję w zakresie propagowania zdrowego odżywiania oraz służenia przykładem dla innych podmiotów w zakresie przestrzegania zasad ochrony żywności przed zakażeniem. Rënk jest członkiem Światowego Związku Rynków Hurtowych (World Union of Wholesale Markets), na forach którego wielokrotnie prezentowane są postulaty i inicjatywy odnoszące się do zwiększania bezpieczeństwa obrotu żywnością.



Prezes Spółki wyliczył zaś atuty handlu hurtowego na terenie Rënku: podmioty funkcjonują przez cały rok, niezależnie od pogody i mają zarejestrowaną działalność gospodarczą, a operatorzy poddawani są kontroli różnych służb nadzorujących obrót żywnością. Jednak nie wszędzie gdzie handluje się warzywami i owocami panuje taka przejrzystość i łatwość monitoringu czy kontroli.
- Dlatego jednym z bardziej realnych rozwiązań dla szybkiego zwiększenia bezpieczeństwa obrotu jest koncentracja hurtowego handlu w jednym miejscu, które spełnia warunki do całorocznego handlu warzywami i owocami. Rënk właśnie powstał w tym celu i jest przygotowany na przyjęcie kolejnych podmiotów, nie ma tu obaw o utratę pracy czy zamykanie działalności. Innym, ale mniej realnym rozwiązaniem powyższych problemów jest skuteczne „ucywilizowanie” rynków Trójmiasta nie spełniających dziś żadnych warunków gwarantujących bezpieczny obrót żywnością. To się wiąże ze znacznymi inwestycjami, których prywatni właściciele prawdopodobnie nie mają szans ponieść lub zwyczajnie nie chcą zrealizować, ze względu na krótkoterminowy horyzont czasowy prowadzonego przez nich biznesu – uważa prezes Gierszewski.



Szkoleniami adresowanymi do kupców ma zająć się Det Norske Veritas Business Assurance Poland Sp. z o.o. m.in. wyspecjalizowana w certyfikacji rynków hurtowych w Polsce, która nadawała certyfikaty bezpieczeństwa rynkom hurtowym w Poznaniu, Lublinie i Bielsko-Białej, jak również wdrażała systemy HACCAP i ISO. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma od DNV stosowny certyfikat o jego odbyciu.



Kupcy z firm handlowych prowadzących działalność na terenie Rënku poinformowali gości seminarium o rzeczywistej sytuacji panującej w zakresie hurtowego obrotu warzywami i owocami w województwie pomorskim, która znacząco różni się od tej, którą zebrani wizytowali na terenie Rënku. Hurtownicy szczególną uwagę zwrócili na różnice kosztów, które muszą ponosić w porównaniu z handlującymi tymi produktami w innych miejscach Trójmiasta, w tym na targowiskach w Gdyni przy ulicy Rdestowej i w Gdańsku przy Miałkim Szlaku.  Ich zdaniem ta nierówna konkurencja przejawia się m.in.  w tym, że sprzedający (głównie z samochodów) nie prowadzą sprzedaży w ramach działalności gospodarczej, nie ponoszą kosztów utrzymania infrastruktury (ekologicznej, sanitarnej, gwarantującej wysoką jakość) – bo jej nie ma, nie są objęci kontrolami (nie są zarejestrowani), zaś sprzedawane produkty nie są oznakowane, a sprzedający handlują anonimowo.
- Obecna sytuacja prowadzi do nierównego traktowania podmiotów, co ma swoje ekonomiczne konsekwencje. Na skutek znaczących różnic ekonomicznych pomiędzy handlem legalnym a „szarą strefą” mogą być zmuszeni do zaniechania obecnie prowadzonej działalności, co będzie miało wpływ na bezpieczeństwo handlu żywnością w skali regionu – uważają kupcy z Rënku.


alt


  Lekarz Wojewódzki dr Jerzy Karpiński, który w swojej wypowiedzi poruszył ważność przestrzegania norm sanitarnych w procesie handlu warzywami i owocami. Brak przestrzegania tych norm w hurtowym handlu może wywołać epidemię na dużą skalę.
- Służby nadzorowane przez Wojewodę winny bezwzględnie wykorzystać swoje uprawnienia w celu likwidacji zagrożeń zdrowia występujących przy obrocie żywnością - uważa Jerzy Karpiński.
Wojciech Plopa, dyrektor Państwowej Inspekcji Handlowej w Gdańsku skarżył się, że prowadzone przez inspektorów PIH kontrole były utrudnione ze względu
na nieobecność wielu sprzedających oraz braku opisu, do kogo należy stoisko handlowe.  


Bezpośredni nadzór nad targowiskiem w Chwaszczynie pełni Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdyni.  
Jak się dowiadujemy na razie gdyński Sanepid przygotował opracowanie na temat chwaszczyńskiej giełdy, zawierające rys historyczny powstania tego targowiska jak i opis stanu obecnego. Giełda istnieje ponad 10 lat.
- Obiekty na giełdzie nie są postawione na dziko. Są zgody inspektorów budowlanych. Jest też widoczny postęp w zagospodarowaniu terenu - zapewnia inspektor Marian Piaskowski, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni, deklarując, że inspektorzy Sanepidu stale monitorują ten teren.
- Giełda w Chwaszczynie nie jest zapomnianym targowiskiem. Prowadzimy tam kontrole. Z naszego punktu widzenia nie ma przesłanek by targowisko w Chwaszczynie zamknąć – oświadczył inspektor Piaskowski, choć przyznał, że warunki na chwaszczyńskiej giełdzie różnią się od tych, panujących w centrach handlu hurtowego.


Roman Nowak, rzecznik prasowy urzędującego od wtorku nowego wojewody pomorskiego Ryszarda Stachurskiego zapewnił nas, że obrót hurtowy warzywami i owcami jest i będzie kontrolowany przez służby wojewody.  Jednak na razie nie ma przesłanek by targowisko w Gdyni zamknąć.
- Sytuacja nie jest tam idealna, ale nie jest też dramatyczna na tyle by podejmować drastyczne kroki – informuje rzecznik Nowak. 
Z kolei inspektorzy Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska   przyznają, że są utrudnienia w prowadzeniu właściwego nadzoru i   egzekwowania  przepisów na tak zorganizowanej działalności jak targowisko w Chwaszczynie.    
ASG

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież