Audytor wewnętrzny systemu HACCP wg ISO 22000 Cel szkolenia: Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie audytu wewnętrznego systemu HACCP, GMP, GHP, GCP. Przeznaczenie: Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności z zakresu systemów bezpieczeństwa żywności. Szkolenie skierowane jest do:
- Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP w przedsiębiorstwach.
- Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP.
- Pełnomocników HACCP, pracowników i kierowników działów zarządzania lub kontroli jakości oraz pracowników laboratoriów zakładowych.
- Osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności audytowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pogłębianiem wiedzy z zakresu nowego standardu ISO 22000.
Program szkolenia: - Omówienie i interpretacja wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000
- Aspekty prawne związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Zagadnienia związane z systemem HACCP, GHP, GMP
- System HACCP w ISO 22000
- Wymagania dla audytorów
- Zasady i techniki audytowania wg międzynarodowych standardów
- Pytania kontrolne
- Projektowanie audytu – wymagania i potrzeby klientów, określenie celów audytów, planowanie audytów
- Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
- Prowadzenie auditów, działania poaudytowe – prowadzenie spotkań, ustalanie niezgodności, raport audytu, działania korygujące, zapobiegawcze
- Usługi doradcze świadczone przez audytorów wewnętrznych – doskonalenie systemów
- Stymulacja audytu
- Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych – psychologia komunikacji, asertywność, zarządzanie zespołem audytorów
- Psychologia audytów wewnętrznych – bariery komunikacyjne, negatywne nastawienie, komunikacja, sztuka dowiadywania się, obserwacji, wyciągania wniosków
- Egzamin
Czas trwania: 24h Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek auditowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo. Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim) - Certyfikat audytora wewnętrznego systemu HACCP Cena: 1170,00 zł brutto Terminy szkoleń: 22-23.04.2014r.
|