Ryszard Czarnecki w tygodniku „Sieci”: Polacy, idźmy z Trumpem! » W nowym numerze „Sieci” Ryszard Czarnecki, poseł do Parlamentu Europejskiego w zaskakującym wywiadzi... O pożytku głupoty i jeszcze raz o budowie CPK » Nie musiałem zbyt długo czekać na odpowiedź, choć z góry wiedziałem, że taka będzie musiała nastąpić... T. Rakowski ocenia: Dwie drużyny w Gdańsku » O wyniku wyborczym PiS w Gdańsku, o rozłamie wewnątrz partii i kampanii, która była prowadzona dwuto... Gdańska rada: liderzy i outsiderzy » Dziś remanenty wyborcze. W Gdańsku najwięcej głosów do rady miasta uzyskała Aleksandra Dulkiewicz, k... Zmiana jednak jest możliwa » Wybory samorządowe przyniosły wiele niespodzianek. Druga tura w Gdyni bez udziału Wojciecha Szczurka... Nowa Rada Miasta Gdańska 2024-2028 » Koalicja Obywatelska zwiększyła swój stan posiadania w Radzie Miasta. Aż czterech radnych mniej będz... KO zyskuje dwa mandaty, PiS traci trzy w sejmiku pomorskim » W wyborach do sejmiku województwa pomorskiego zwyciężyła KO z wynikiem 43,84 proc. PiS uzyskało 25,7... Magdalena Czarzyńska-Jachim wygrała wybory na prezydenta Sopotu » Według danych Państwowej Komisji Wyborczej ze wszystkich sopockich obwodowych komisji, na Magdalenę ... W tygodniku „Sieci”: To bitwa mojego życia » Na łamach nowego wydania tygodnika „Sieci” Zbigniew Ziobro, były minister sprawiedliwości i prokurat... W Gdańsku Aleksandra Dulkiewicz wygrała w I turze » W Gdańsku w wyborach prezydenckich Aleksandra Dulkiewicz wygrał w I turze. Urzędująca prezydent uzys...
Reklama
Gdańska rada: liderzy i outsiderzy
piątek, 12 kwietnia 2024 15:13
Gdańska rada: liderzy i outsiderzy
Dziś remanenty wyborcze. W Gdańsku najwięcej głosów do rady
Energa Wybrzeże nie dogoniła Wilków
poniedziałek, 15 kwietnia 2024 14:24
Energa Wybrzeże nie dogoniła Wilków
Po fatalnym początku meczu Energa Wybrzeże goniła Cellfast Wilki
Bolesna porażka Lechii, Jaguar znów zwycięski
piątek, 12 kwietnia 2024 15:35
Bolesna porażka Lechii, Jaguar znów zwycięski
I LIGA FORTUNA
Radość w Gdyni, niepokój w Gdańsku.
Lechia odzyskała pozycję lidera
niedziela, 14 kwietnia 2024 16:59
Lechia odzyskała pozycję lidera
Lechia wykorzystała potknięcie Arki i odzyskała fotel lidera.

Galeria Sztuki Gdańskiej

W tonacji ekspresji Stefana Szmaja
niedziela, 07 kwietnia 2024 14:42
W tonacji ekspresji Stefana Szmaja
Ostatnio trafił w moje ręce linoryt polskiego ekspresjonisty

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Nagrody teatralne rozdane
środa, 27 marca 2024 14:20
Nagrody teatralne rozdane
Z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru rozdano jak co roku nagrody
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Łukasz Brządkowski: Ostra gra w Tczewie
wtorek, 16 kwietnia 2024 08:54
Łukasz Brządkowski: Ostra gra w Tczewie
W drugiej turze kampanii prezydenckiej wszystkie chwyty dozwolone. O
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Walczyk: Restauracja tylko od święta?

Ocena użytkowników: / 23
SłabyŚwietny 
poniedziałek, 13 lutego 2012 08:54

altTrzeba przyznać, że faktycznie wciąż przybywa nam restauracji, ale nierzadko króluje w nich pustka. Dlaczego tak jest? Dlaczego Polacy wciąż dość niechętnie jadają w restauracjach? Czyżby byli tak przyzwyczajeni do domowych posiłków? A może kobiety (a nierzadko i mężczyźni) wcale nie mają ochoty odpocząć od przysłowiowych „garów” i nie kusi ich smacznie brzmiąca oferta menu lokali? Hm… Według mnie powód jest zdecydowanie inny.

Bo jest za drogo?
Nie ma co ukrywać, że nasze społeczeństwo niekoniecznie stać na codzienne stołowanie się w restauracjach. Oczywiście rozprzestrzenia się kultura jadania w firmowych cateringach (często smacznych), ale to wciąż za mało. Bo rzadko w porze lunchu lub po prostu po pracy idziemy do restauracji, by coś zjeść. Zazwyczaj ruszamy w maratonie do kolejki: po koszyk, po ostatni w miarę świeży chleb, do kasy… Wchodzimy do domu i albo zaczynamy gotować strawę dla rodziny albo szczęśliwie ktoś nam tę strawę wcześniej przygotował. A mogłoby być tak pięknie… Czyściutka sala restauracyjna, miła muzyka, profesjonalna obsługa, smakowitości uśmiechające się z karty menu… Cóż z tego, skoro na taki komfort mogą sobie na co dzień pozwolić nieliczni. No, ale od święta moglibyśmy już zabrać rodzinę i poszaleć kulinarnie. Dlaczego tego nie robimy lub zdarza nam się to bardzo rzadko? Nie cena gra tu główną rolę, a pozorne poczucie bezpieczeństwa. W sieciówce mamy kontrolę nad wydatkiem. Frytki? Tanie. Hamburger? Tani. Jakieś picie? Tanie. Sosik? Wow!!! Gratis! Surówka? To już rozpusta, ale też tanio. Kalkulator w dłoń i co wychodzi? Wychodzi przyjemna pozycja z karty menu w dobrym lokalu. Z tym, że tam byłaby odrobinkę wykwintniejsza i z pewnością zdrowsza. Poza tym byłaby szansa pocelebrować, poczuć smaki, pobyć ze sobą, posłuchać muzyki. Nikt nie pytałby czy stolik będzie za chwilę wolny. Nikt nie patrzyłby spod byka, że sobie chwilkę dłużej poprzeżuwamy ciężko zarobione w końcu pieniądze. 

To skoro stać nas na restaurację, czemu tam nie idziemy?
Bo tak, jak wspomniałem wyżej – wydaje nam się, że w sieciówce jest taniej. Obiad rozbity na trzy, cztery pozycje cenowe nie straszy już tak bardzo, jak obiad w cenie około 25 - 30 zł w typowej karcie menu. Nie chcemy pamiętać, że napychając się szybkim jedzonkiem, za chwilę będziemy głodni. Tymczasem śmiało mogę stwierdzić, że jeśli stać rodzinę na furę hamburgerów z frytkami – to mogą spokojnie wybrać się do restauracji. Tam ceny wcale nie straszą. Restauratorom w końcu też zależy, by sprzedawać. Lata obserwowania rynku podpowiadają mi, że to nie pieniądze są głównym hamulcowym w tym pociągu do restauracji. Jest nim po prostu obawa przed czymś nieznanym. Przecież, kiedy siedzimy przed telewizorami – jedzenie do nas mówi obrazami. Zapamiętujemy je, programujemy się na nie i odważnie zamawiamy coś, co już znamy z reklam. Tymczasem            w restauracji nie wiemy, co dostaniemy. Być może brakuje nam zdjęć z gotową potrawą? Być może chcemy najpierw wzrokowo ocenić zamawiane danie? Szkoda nam po prostu podejmować ryzyko. Poza tym sporo się mawia o maleńkich porcjach (swoją drogą niektórzy restauratorzy rzeczywiście z tym odrobinkę przesadzają) za niemałe pieniądze. A my chcemy się najeść. Problemem są też trudne nazwy potraw bez wytłumaczenia ich zawartości. Niektórzy nadają daniom nazwy własne na przykład „Uśmiech szefowej”… Cudownie, ale szefowa to ryba, drób czy może pasta? Inni faszerują nazwy nieznanym słowami (choć nierzadko gastronomicznie poprawnymi), które nic nie mówią przedstawicielom innych niż kucharz zawodom. Wyznam szczerze: nie mam pojęcia czemu właściciele lokali tak postępują… Gdyby wszyscy pisali na przykład: Pieczony schab z dzika marynowany w jałowcu i suszonej żurawinie podany z sosem borowikowym i pieczonymi buraczkami wraz z pieczonymi ziemniakami… to gości w restauracjach byłoby znacznie więcej.

Czyli boimy się trudnych nazw w karcie menu?
Zdecydowanie tak, chociaż nasz strach na tym się nie kończy. Wchodząc do restauracji miewamy obawę przed zbyt nachalnym kelnerem, który zręcznie będzie nas namawiał do składania kolejnych zamówień. Rzecz jasna, mamy prawo odmawiać, ale nikt nie lubi czuć tej niezręczności, kiedy trzeba robić to po kilka razy w czasie posiłku. Kelnerom nie należy się dziwić – to ich praca. Warto jednak wyrobić w sobie przekonanie, że sama nasza obecność w lokalu to już sukces dla właściciela. Po pierwsze mamy szansę spróbować menu przygotowanego przez szefa kuchni. Po drugie swoją obecnością zachęcamy innych do wejścia (bo nic tak nie odstrasza, jak pusty lokal). A po trzecie – i tak damy im zarobić, zamawiając na przykład jedną sałatkę. Tymczasem wielu z nas rezygnuje z jadania w restauracjach właśnie z powodu braku asertywności przy odmawianiu grzecznemu wszak kelnerowi.

A co z potrzebą wspólnie spędzanego czasu?
Patrzymy przez okno lokalu, a tam na stołach: wykrochmalone obrusy, na niech obrusiki w innym kolorze (często połyskuje złoto w towarzystwie bordo), talerz jeden i drugi, talerzyk malutki, kilka rodzajów sztućców (rozpoznajemy ostatecznie: nóż, widelec i łyżkę – reszta to pochodne), trzy kieliszki (w tym jeden naprawdę wielki), świecznik, kwiatek… O! Jeszcze serwetka w fantazyjnie ułożonej kompozycji. Zaglądamy w myślach do portfela, a tam konkretny limit na obiad z żoną. I co? I uciekamy, gdzie pieprz rośnie. Niepotrzebnie. Z pełną odpowiedzialnością zachęcam najpierw do sprawdzenia karty menu, która najczęściej oferuje jednak dania w przystępnych cenach. A elegancki serwis może być doskonałym dodatkiem do wspólnie spędzonego czasu. Przyjemna odmiana dla rodziny czy grupy znajomych. Celebrowanie posiłku w innym niż domowe otoczeniu może być początkiem całkiem przyjemnego zakończenia…
Jarosław Walczyk

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież