Tradycyjnie w okresie przedświątecznym, piwowarzy z Brovarni Gdańsk uwarzyli wyjątkowe Piwo Czekoladowe. Piwo, które premierę miało 14 grudnia, w limitowanej ilości 850 l będzie dostępne do wyczerpania zapasów.
- Piwo Czekoladowe, które przygotowaliśmy w tym roku na okres przedświąteczny to piwo warzone w bawarskim stylu Schwarzbier – powiedział piwowar Michał z Brovarni Gdańsk. - Charakteryzuje się ono sporym udziałem słodów palonych we wsypie, które nadają piwu masę posmaków kawowych, czekoladowych. Między innymi stąd też nazwa tego piwa. Warzenie tego piwa trwa około 6-8 godzin. To jest czas pozyskiwania brzeczki piwnej. Następnie brzeczkę schładzamy, zadajemy drożdżami. Tydzień piwo fermentuje. Po tygodniu piwo się schładza przepompowuje na leżakownie. W przypadku tego piwa jest osiem tygodni leżakowania. To okres nieco dłuższy niż przy standardowym piwie. Wszystko po to, aby wydobyć aromaty czekoladowo-kawowe.
Tegoroczne Piwo Brovarnia Świąteczne Czekoladowe to piwo ciemne z mocno podkreślonymi nutami czekoladowo-karmelowymi. Jest ono wariacją na temat piwa ciemnego dostępnego w Brovarni przez cały rok, które na Konkursie Piw w Żywcu Birofilia 2011 zdobyło tytuł „Najlepszego Piwa w Polsce” w swojej kategorii. Piwo Czekoladowe wyróżnia się przede wszystkim zastosowanymi na etapie produkcji słodami. Zamiast słodu wędzonego użyto prażonych słodów karmelowych czego efektem jest uwydatnienie nut gorzkiej czekolady, kawy oraz ciemnego chleba. Piwo będzie serwowane w towarzystwie prażonych ziaren kakaowca.
- Dla wielu osób niestandardowym połączeniem jest, aby czekoladę zapijać piwem, a właśnie dzięki tym palonym słodom dużo jest podobieństwa – stwierdza piwowar Michał. - Czekoladę też produkuje się z ziaren, które są prażone. Podobna obróbka surowca powoduje, że są bardzo zbliżone aromaty, które się wzajemnie dopełniają. Kiedy przegryza się kakaowca i popija tym piwem doznania są jeszcze wyższe jakbyśmy osobno pili piwo, osobno jedli czekoladę. Jako ciekawostkę można podać, że archeolodzy odkryli, że Majowie odkryli czekoladę jak produkt uboczny produkcji... piwa – dodał piwowar Brovarni.
- Jestem smakoszem piwa od wielu lat – przyznał Paweł Kinowski. - Pijałem już piwo typu czekoladowego z Zawiercia, z Browaru z Pokrówki, ale nie przypadły mi do smaku. Były dla mnie beznadziejne. Piwo Brovarni jest bardzo dobre. Bardzo dobrze wywarzone. Ma ciemny, ale głęboki smak czekolady. Nie jest ani ciężkie, ani lekkie, ani słodkie. Dla mnie to piwo specjalne, bardziej zimowe.
- Piwo mi smakuje, a rozchodzi się o to, że nie jest słodkie – fachowo ocenił Piotr Ratajczyk, z portalu piwnego.- Wydaje się, że jak Piwo Czekoladowe to musi być słodkie. Właśnie niekoniecznie. Wystarczy troszeczkę słodu czekoladowego dorzucić do normalnego zasypu i już mamy super piwko. Polecam. Całkiem przyjemne piwko.
Podczas promocji piwa, każdy kto zakupił Piwo Czekoladowe otrzymywał losy, które brały udział w losowaniu nagród niespodzianek.
Brovarnia Gdańsk jest częścią butikowego kompleksu Hotel Gdańsk. Należą do niego także nowoczesne centrum konferencyjne i ekskluzywne Med Spa. To ostatnie wspaniale uzupełnia „czekoladową” ofertę Brovarni, oferując relaksujący i pielęgnacyjny zabieg „Czekoladowa Rozkosz”.
Tomasz Łunkiewicz
fot. Maciej Kostun
- 10/01/2012 12:11 - VII edycja "Kobiety na morzu"
- 30/12/2011 17:51 - Miasto dla biznesu. Co decyduje o biznesowym potencjale regionu?
- 22/12/2011 15:15 - Saks: Do warzenia piwa trzeba mieć powołanie
- 16/12/2011 21:13 - AppCamp Polska - najlepsze pomysły na aplikacje medyczne
- 15/12/2011 15:43 - Ekskluzywne Med Spa w Hotelu Gdańsk - powiew nowoczesności w Trójmieście
- 13/12/2011 14:12 - Bałtycki Terminal Kontenerowy coraz nowocześniejszy
- 13/12/2011 12:42 - Kształcenie online w gdańskim inkubatorze
- 12/12/2011 11:03 - II tura rekrutacji do projektu Szklane Domy
- 08/12/2011 17:01 - Turystyka biznesowa musi być profesjonalna
- 08/12/2011 16:57 - Pierwszy w Polsce ORLEN Meeting Point Stop Café