Brządkowski wygrał proces i wybory » Trudno było sobie wyobrazić inny finał - Karnowski i Pobłocki muszą zapłacić po 2500 zł na cel społe... Dzień Ziemi w Przedszkolu nr 31 » Ekologia i dbanie o środowisko były głównymi tematami Dnia Ziemi zorganizowanego w Przedszkolu nr 31... Nowi włodarze w Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie, bez zmian Kartuzach i S... » W niedzielę odbyła się II tura wyborów samorządowych. W Pruszczu Gdańskim i Kwidzynie wybrano nowe w... Rozprawa w trybie wyborczym w Tczewie » Łukasz Brządkowski, kandydat na prezydenta Tczewa pozwał swojego konkurenta i wspierającego go posła... Kalkowski milczy o pracy w PORD, Gołuńskiego zaprosi prokurator - prze... » Przedwyborcze napięcie w Szemudzie i Kartuzach. Skazany za niewypłacenie 300 tys. zł wynagrodzeń nau... Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały » Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil Struk uzyskał najlepszy indywidualni... Ryszard Czarnecki w tygodniku „Sieci”: Polacy, idźmy z Trumpem! » W nowym numerze „Sieci” Ryszard Czarnecki, poseł do Parlamentu Europejskiego w zaskakującym wywiadzi... O pożytku głupoty i jeszcze raz o budowie CPK » Nie musiałem zbyt długo czekać na odpowiedź, choć z góry wiedziałem, że taka będzie musiała nastąpić... T. Rakowski ocenia: Dwie drużyny w Gdańsku » O wyniku wyborczym PiS w Gdańsku, o rozłamie wewnątrz partii i kampanii, która była prowadzona dwuto... Gdańska rada: liderzy i outsiderzy » Dziś remanenty wyborcze. W Gdańsku najwięcej głosów do rady miasta uzyskała Aleksandra Dulkiewicz, k...
Reklama
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:32
Barwy pomorskiego sejmiku: Od Struka do Ścigały
Z poparciem 39 799 gdańszczan pomorski lider PO Mieczysław Emil
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
sobota, 20 kwietnia 2024 20:28
Arged Malesa - Energa Wybrzeże LIVE: 57:32
W niedzielę o godz. 14.00 w Ostrowie rozpocznie się mecz 2. kolejki
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
piątek, 19 kwietnia 2024 14:48
Wymiana zdań właścicieli Lechii*Gedania znów zawiodła
I LIGA FORTUNA
Ostatnia kolejka I-ligowa nie była
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
środa, 24 kwietnia 2024 21:27
Skromna wygrana, duży krok do Ekstraklasy
Lechia skromnie pokonała na Polsat Plus Arena Polonię Warszawa 1:0

Galeria Sztuki Gdańskiej

Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
sobota, 13 kwietnia 2024 18:02
Michał Wójcik - „Na początku jest rysunek”
Tytuł ostatniej wystawy Michała Wójcika nie może zaskakiwać.

Sport w szkole

Rozdano medale w wioślarstwie halowym
sobota, 30 marca 2024 16:46
Rozdano medale w wioślarstwie halowym
22 marca w hali sportowej Szkoły Podstawowej 94 po raz kolejny

"Gdańska" w antrakcie

Ciemności kryją ziemię
środa, 17 kwietnia 2024 14:01
Ciemności kryją ziemię
Od pierwszych chwil ciemność, a właściwie półmrok towarzyszy
Powstaniec z Gdyni
piątek, 05 stycznia 2024 16:35
Powstaniec z Gdyni
„Powstaniec 1863”- to długo oczekiwany film o wielkim bohaterze

Muzeum Stutthof w Sztutowie

2076 dni obozu pod Gdańskiem
piątek, 16 września 2022 18:15
2076 dni obozu pod Gdańskiem
Obóz koncentracyjny Stutthof wyzwoliły wojska III Frontu

Foto "Kwiatki"

Zimowe oblicza Trójmiasta
sobota, 13 lutego 2021 11:08
Zimowe oblicza Trójmiasta
Zimowe oblicze Trójmiasta w obiektywie Roberta
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
środa, 17 kwietnia 2024 12:38
Debata w Szemudzie: Dołkowski pyta, Kalkowski kluczy
II tura wyborów samorządowych w gminie Szemud wchodzi w
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
poniedziałek, 10 kwietnia 2017 18:04
Spotkali się, by oszacować możliwości założenia muzeum
Fundacja „Mater Dei”, ta sama dzięki której w dużej mierze

Dlaczego nie głosuję na Tuska

środa, 04 października 2023 12:35
Już dni dzielą nas od kolejnych wyborów. Niektórzy twierdzą, że

Wieczór Grecki w Restauracji Hotelu Gdańsk - GALERIA

Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
niedziela, 17 marca 2013 22:37

Na Wieczór Grecki do Restauracji Hotelu Gdańsk w sobotę 16 marca wybrało się wielu znamienitych smakoszy. Impreza była drugą z serii wydarzeń w ramach organizowanego przez Restaurację i Brovarnię Hotelu Gdańsk cyklu „Europa w Kuchni”.


GALERIA



Miesiąc temu odbył się Wieczór Toskański. Tym razem również w odpowiednio przystrojonej restauracji na piętrze, licznych gości kusiły bufety obfitujące w typowe dania kuchni greckiej. Nie brakowało potraw ze świeżych produktów wprost ze słonecznej Hellady. Menu wieczoru pozwoliło spróbować m.in. takich specjałów, jak: souvlaki, czyli popularnej potrawy greckiej, znanej w licznych odmianach. Inne ciepłe danie, to moussaka, tj. pyszna zapiekanka z bakłażanem i mięsem głównie baranim. Mężczyznom głównie smakowała gicz jagnięcia upieczona w sosie z czerwonego wina. Z kolei panie rozkoszowały się pilatem szafranowym z warzywami i rodzynkami. Był też grillowany dorsz zwany po grecku bakalieros tigenitos. Kusiły także okrągłe jak kuleczki klopsiki z baraniny znane pod nazwą kaftadakia. Ciekawość, co do zawartości w środku, wzbudzała gemista, czyli przekrojone w poprzek pomidory i papryki nadziewane mięsem wołowym i baraniną. Na zimno można było zjeść różne sery, pokrojoną w kostkę fetę, przeróżne warzywne sałatki oraz wyśmienite ciasto filo nadziewane szpinakiem czyli potrawę zwaną po grecku spanakopita.


alt



Dodatkową atrakcją wieczoru był potrójny live cooking w wykonaniu Piotra Żelicha, szefa kuchni Hotelu Gdańsk oraz specjalnie przybyłego gościa Theofanisa Mitsoulasa, który z pochodzenia jest Grekiem, od kilkunastu lat mieszkającym w Gdyni. Jest on też pasjonatem tradycyjnej regionalnej kuchni Grecji. Obaj zawodowi kucharze na oczach gości, nwykorzystując palniki gazowe i kilka patelni przygotowali grillowaną baraninę z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem wielu ziół. Danie dla ozdoby i walorów smakowych posypane białą fetą i zielonymi liśćmi mięty cieszyło się tak dużym wzięciem, że nie nadążano z jego przygotowaniem dla osób oczekujących w kolejce.


alt



Oczywiście, że do takich jedzeniowych przysmaków serwowano greckie wina. Co ciekawe, promujący je Theofanis Mitsoulas ogromną wagę przywiązywał do szczepów poszczególnych gatunków win. Wymienił takie nazwy, jak: agiorgitiko, asyrtiko, cabernet sauvignion czy mandilaria. Niektóre z tych szczepów znane są już sprzed 1,5 tysięcy lat. Uzyskiwane z nich wina przeważnie leżakują po kilka lub kilkanaście miesięcy w dębowych francuskich beczkach.


alt


Po w miarę przystępnej cenie było wino retsina malamatina uzyskiwane ze szczepu savatiano i rhoditis. Podczas procesu fermentacji dodatek małej ilości sosnowej żywicy zapewnia charakterystyczny smak, jednocześnie uwydatniając owocowy aromat szczepu. Korzystne właściwości żywicy znane są od starożytnych czasów. Dodając ją do wina w rezultacie osiągamy unikalny trunek o całkowicie greckiej tożsamości. Retsina jest produkowana wyłącznie w Grecji i jej wytwarzanie poza jej obszarem jest prawnie zabronione.


alt



Gdzieś po godzinie konsumpcji odbył się kolejny live cooking. Tym razem przyrządzano trójkątne pierogi. Ich farsz stanowił ser feta i szpinak oraz por, czosnek i cebula. Greckie ciasto jest bardzo cienkie, kilkuwarstwowe, właśnie grubością różniące się od francuskiego. Na ten temat ze znawstwem wypowiadały się Szwedki, które pokaźną grupą zawitały do grodu nad Motławą na grecki wieczór, oczywiście po uprzedniej rezerwacji. W ich ocenie ciasto greckie jest bardziej aksamitne niż francuskie. Użyły ciekawego porównania. Widocznie światowe dziewczyny, wszystkie wyjątkowo smukłe blondynki, w tym dwie bliźniaczki, podobne do siebie jak dwie krople wody. 


alt



Pod koniec wieczoru i greckiego obżarstwa przyszedł czas na kawę i słodycze. Kawę osobiście przyrządzał na gazie Theofanis Mitsoulas, sypiąc do garnuszka z zimną wodę kilka maluśkich łyżeczek mielonej kawy i dowolnie, jak kto woli, kilka łyżeczek cukru uzyskiwanego z buraków lub trzciny. Tą mieszankę na małym ogniu gotował, a następnie podawał w filiżankach z dodatkiem greckiej galaretki.


Ze słodyczy zaskakujące w smaku były bardzo słodkie ciasteczka, które znakomicie smakowały z białą kwaskowatą polewą. Jeszcze lepiej było w niej zamoczyć kostki greckiej chałwy, która nie jest tak tłusta jak turecka.


alt



Ciekawie o kuchni greckiej mówił Jerzy Ofranos (na zdjęciu z lewej), a o greckich winach Theofanis Mitsoulas (na zdjęciu z prawej). Z uwagi na gorący klimat, Grecy zasiadają do kolacji dopiero późnym wieczorem. Biesiadują do rana. Mają na tyle fantazji, że potrafią pojechać grupą kilkaset kilometrów, na przykład do Aten czy Salonik, aby rano podjeść sobie w restauracji dobrej gacówki. Czyli treściwej zupy z mięsnymi wkładkami.
Kuchnia grecka w dużej mierze opiera się na rodzimych oliwkach. Są one najlepsze w świecie. Wyciśnięta z nich oliwka doskonale nadaje się do wszystkiego, zarówno do pieczenia, jak i do różnych sałatek. Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zdrowa. Potwierdzeniem tego jest największa średnia wieku żyjących osób należąca właśnie do Greków.


alt


Za miesiąc w tej samej restauracji Hotelu Gdańsk odbędzie się Wieczór Rosyjski. Już warto zarezerwować sobie miejsca, bo naprawdę warto spędzić mile wieczór w miłym towarzystwie oraz przy doskonałej kuchni i wytrawnych trunkach.

Wła-49
Zdjęcia: Włodzimierz Amerski

Related news items:
Newer news items:
Older news items:
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież